Sposób na kruchą i soczystą pieczeń
Aby pieczone mięsa zachowały soczysty smak, należy od razu włożyć je do bardzo gorącego piekarnika (temperatura około 220 st.) i piec ok. 15 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy dalej przez godzinę. Kawałek mięsa o wadze 1,5 kg pieczemy około 90 minut.
Warto pod brytfankę z pieczenią wsunąć do piekarnika drugie naczynie z gorącą wodą.
Można też w trakcie pieczenia skrapiać mięso wodą lub rosołem (ważne, aby płyny były gorące, bo wtedy nie ochładzają pieczeni) i wytwarzającym się sosem.
Inny sposób to podlanie mięsa na samym początku rosołem, sokiem (jabłkowym, winogronowym, pomarańczowym) lub winem, a następnie skrapianie tym wywarem mięsa co 15 min.
Pieczeń wołowa nie wyschnie, jeśli naszpikujemy ją paseczkami słoniny lub obłożymy plastrami boczku (po pieczeniu plastry usuwamy).
Aneta Kuroń