Sposób na kruchą i soczystą pieczeń

Aby pieczone mięsa zachowały soczysty smak, należy od razu włożyć je do bardzo gorącego piekarnika (temperatura około 220 st.) i piec ok. 15 minut.

Kilka prostych trików sprawi, że pieczeń zawsze się uda!
Kilka prostych trików sprawi, że pieczeń zawsze się uda!123RF/PICSEL

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy dalej przez godzinę. Kawałek mięsa o wadze 1,5 kg pieczemy około 90 minut.

Warto pod brytfankę z pieczenią wsunąć do piekarnika drugie naczynie z gorącą wodą.

Można też w trakcie pieczenia skrapiać mięso wodą lub rosołem (ważne, aby płyny były gorące, bo wtedy nie ochładzają pieczeni) i wytwarzającym się sosem.

Inny sposób to podlanie mięsa na samym początku rosołem, sokiem (jabłkowym, winogronowym, pomarańczowym) lub winem, a następnie skrapianie tym wywarem mięsa co 15 min.

Pieczeń wołowa nie wyschnie, jeśli naszpikujemy ją paseczkami słoniny lub obłożymy plastrami boczku (po pieczeniu plastry usuwamy).

Aneta Kuroń

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas