Sposoby na jajka

Czasem lubią sprawiać kłopoty nawet doświadczonej gospodyni. Ale są na nie sposoby.

Jajka należy zanurzyć w wodzie w całości, w przeciwnym razie nie ugotują się równomiernie
Jajka należy zanurzyć w wodzie w całości, w przeciwnym razie nie ugotują się równomiernie123RF/PICSEL

Jaja nie popękają podczas gotowania, jeśli dodasz do wody trochę octu albo lekko nakłujesz szpilką szerszą, spodnią ich stronę.

Pęknięte już jajko możesz gotować na dwa sposoby: albo przed włożeniem do wody owiń je folią aluminiową, albo połóż jajo w sicie i trzymaj przez minutę nad parą, a wtedy białko z wierzchu zetnie się i nie wypłynie podczas gotowania.

Z kolei surowe żółtko, które nie jest ci chwilowo potrzebne, zachowa świeżość, jeśli polejesz je z wierzchu olejem albo wodą i schowasz do lodówki.

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas