Sprawdzone sposoby na odkręcenie słoika

Jest to problem stary jak świat. Sięgasz po słoik z ogórkami lub sosem pomidorowym i próbujesz odkręcić metalową nakrętkę. Poza tym, że możesz poprosić o pomoc kogoś bardziej muskularnego, to czy istnieją inne sposoby na otwarcie słoika? Otóż istnieją. Możesz ominąć krok, w którym dzwonisz po silnego sąsiada, ponieważ rozwiązanie jest bardzo blisko ciebie, bo znajduje się prawie w każdej kuchni, w której znajdują się co najmniej trzy skuteczne metody na rozwiązanie tego problemu. Poniżej znajdziesz opisane te proste sekrety.

odkrecanie słoika
odkrecanie słoika© Photogenica

Mocny uchwyt

rekawiczki
© Photogenica

Następnym razem kiedy będziesz musiała otworzyć słoik, zrób gumę swoim sprzymierzeńcem. Każdy gumowy przedmiot może ci w tym pomóc. W przeciętnej kuchni znajduje się kilka takich rzeczy. Naszą ulubioną w tym przypadku pomocą są gumowe rękawiczki, które sprawią, że będziesz w stanie mocniej chwycić słoik. Możesz użyć także gumek recepturek i owinąć je wokół słoika kilka razy.

Ostrożny uchwyt

otwieranie słoika
© Photogenica

Dzięki taśmie klejącej możesz otworzyć słoik w minutę lub dwie. Oto jak to działa: Oderwij około 30 cm taśmy klejącej, a następnie przyklej ją na dole pokrywki. Teraz w odległości 1/4 od pokrywki przyklej kolejną taśmę, a to co pozostało złącz razem, tworząc pewnego rodzaju uchwyt. Chwyć słoik jedną ręką, a drugą pociągnij „uchwyt”. Proste!

Oczyść drogę

miod w słoiku
© Photogenica

Niektóre słoiki otwierają się łatwo tylko za pierwszym razem. Należą do nich między innymi słoiki z miodem. Dzieje się tak dlatego, że klejąca substancja blokuje się między słoikiem a pokrywką uniemożliwiając jego otwarcie. Możesz temu zaradzić wkładając słoik do ciepłej lub gorącej wody na 60 sekund. Woda częściowo wymyje substancję, która blokuje pokrywkę. Teraz wystarczy ją przetrzeć i odkręcić.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas