Sprawdzone sposoby na odkręcenie słoika
Jest to problem stary jak świat. Sięgasz po słoik z ogórkami lub sosem pomidorowym i próbujesz odkręcić metalową nakrętkę. Poza tym, że możesz poprosić o pomoc kogoś bardziej muskularnego, to czy istnieją inne sposoby na otwarcie słoika? Otóż istnieją. Możesz ominąć krok, w którym dzwonisz po silnego sąsiada, ponieważ rozwiązanie jest bardzo blisko ciebie, bo znajduje się prawie w każdej kuchni, w której znajdują się co najmniej trzy skuteczne metody na rozwiązanie tego problemu. Poniżej znajdziesz opisane te proste sekrety.
Mocny uchwyt
Następnym razem kiedy będziesz musiała otworzyć słoik, zrób gumę swoim sprzymierzeńcem. Każdy gumowy przedmiot może ci w tym pomóc. W przeciętnej kuchni znajduje się kilka takich rzeczy. Naszą ulubioną w tym przypadku pomocą są gumowe rękawiczki, które sprawią, że będziesz w stanie mocniej chwycić słoik. Możesz użyć także gumek recepturek i owinąć je wokół słoika kilka razy.
Ostrożny uchwyt
Dzięki taśmie klejącej możesz otworzyć słoik w minutę lub dwie. Oto jak to działa: Oderwij około 30 cm taśmy klejącej, a następnie przyklej ją na dole pokrywki. Teraz w odległości 1/4 od pokrywki przyklej kolejną taśmę, a to co pozostało złącz razem, tworząc pewnego rodzaju uchwyt. Chwyć słoik jedną ręką, a drugą pociągnij „uchwyt”. Proste!
Oczyść drogę
Niektóre słoiki otwierają się łatwo tylko za pierwszym razem. Należą do nich między innymi słoiki z miodem. Dzieje się tak dlatego, że klejąca substancja blokuje się między słoikiem a pokrywką uniemożliwiając jego otwarcie. Możesz temu zaradzić wkładając słoik do ciepłej lub gorącej wody na 60 sekund. Woda częściowo wymyje substancję, która blokuje pokrywkę. Teraz wystarczy ją przetrzeć i odkręcić.