Światowy Dzień Jaja 2021. Kiedy wypada?

W tym roku Dzień Jaja wypada 8 października. Święto zostało utworzone w celu promowania wartości odżywczych jajek. Co roku jest obchodzone w drugi piątek października. Co trzeba wiedzieć o jajkach?

Światowy Dzień Jaja w 2021 roku wypada 8 października
Światowy Dzień Jaja w 2021 roku wypada 8 października123RF/PICSEL

Światowy Dzień Jaja 2021

Światowy Dzień Jaja to święto, którego pomysłodawcą jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj. Zostało utworzone w Wiedniu w 1996 roku i od tego czasu co roku promowana jest moc składników odżywczych zawartych w jajkach. 

Światowy Dzień Jaja przypada na drugi piątek października. W 2021 roku wypada 8 dnia tego jesiennego miesiąca. Obchody Dnia Jaja są skupione na wszechstronności jajka oraz tego, jak korzystnie wpływa na zdrowie.

Co zawierają jajka?

Jajka zawierają komplet aminokwasów egzogennych, a do tego są źródłem nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto w jajkach występuje luteina, czyli silny przeciwutleniacz, a także wspomagająca pracę wątroby lecytyna. Jajka zawierają także żelazo, fosfor, selen i cynk, a także witaminy A, D i E oraz witaminy z grupy B.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Istnieje prosty sposób na sprawdzenie, czy jajko jest świeże. Wystarczy włożyć surowe jajko do szklanki z zimną wodą. Jeśli zauważymy, że opada na dno i leży płasko na boku, to jest bardzo świeże.

Częstym problemem podczas gotowania jajek jest pękająca skorupka. Jest na to prosty sposób
Częstym problemem podczas gotowania jajek jest pękająca skorupka. Jest na to prosty sposób123RF/PICSEL

W przypadku, gdy opadnie na dno, ale delikatnie się przechyla lub stoi, to można wywnioskować, że ma kilka tygodni. Natomiast jeśli unosi się na wodzie, to zdecydowanie jest zepsute.

Co zrobić, żeby jajka nie pękały?

Częstym problemem podczas gotowania jajek jest pękająca skorupka. Zazwyczaj dzieje się tak przez nagłą zmianę temperatury. By temu zaradzić, skutecznym rozwiązaniem może być wyjęcie jajek z lodówki kilka minut przed gotowaniem, a zamiast do gorącej wody najlepiej włożyć je do zimnej i gotować na małym ogniu. 

Czytaj więcej:

Post Daniela. Oczyszczanie z toksyn i redukcja masy ciała

Gorzkie emocje przełykamy z cukrem

Pięć najgorętszych dietetycznych mitów, które już czas włożyć między bajki

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Tarta tatin na warzywachPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas