Światowy Dzień Jaja 2021. Kiedy wypada?
W tym roku Dzień Jaja wypada 8 października. Święto zostało utworzone w celu promowania wartości odżywczych jajek. Co roku jest obchodzone w drugi piątek października. Co trzeba wiedzieć o jajkach?
Światowy Dzień Jaja 2021
Światowy Dzień Jaja to święto, którego pomysłodawcą jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj. Zostało utworzone w Wiedniu w 1996 roku i od tego czasu co roku promowana jest moc składników odżywczych zawartych w jajkach.
Światowy Dzień Jaja przypada na drugi piątek października. W 2021 roku wypada 8 dnia tego jesiennego miesiąca. Obchody Dnia Jaja są skupione na wszechstronności jajka oraz tego, jak korzystnie wpływa na zdrowie.
Co zawierają jajka?
Jajka zawierają komplet aminokwasów egzogennych, a do tego są źródłem nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto w jajkach występuje luteina, czyli silny przeciwutleniacz, a także wspomagająca pracę wątroby lecytyna. Jajka zawierają także żelazo, fosfor, selen i cynk, a także witaminy A, D i E oraz witaminy z grupy B.
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
Istnieje prosty sposób na sprawdzenie, czy jajko jest świeże. Wystarczy włożyć surowe jajko do szklanki z zimną wodą. Jeśli zauważymy, że opada na dno i leży płasko na boku, to jest bardzo świeże.
W przypadku, gdy opadnie na dno, ale delikatnie się przechyla lub stoi, to można wywnioskować, że ma kilka tygodni. Natomiast jeśli unosi się na wodzie, to zdecydowanie jest zepsute.
Co zrobić, żeby jajka nie pękały?
Częstym problemem podczas gotowania jajek jest pękająca skorupka. Zazwyczaj dzieje się tak przez nagłą zmianę temperatury. By temu zaradzić, skutecznym rozwiązaniem może być wyjęcie jajek z lodówki kilka minut przed gotowaniem, a zamiast do gorącej wody najlepiej włożyć je do zimnej i gotować na małym ogniu.
Czytaj więcej:
Post Daniela. Oczyszczanie z toksyn i redukcja masy ciała
Gorzkie emocje przełykamy z cukrem
Pięć najgorętszych dietetycznych mitów, które już czas włożyć między bajki
Zobacz także: