Świetna alternatywa dla kawy czy kakao. Wspiera układ trawienny i obniża cholesterol

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Zdrowszą alternatywą dla kawy może być karob. Doskonale zastąpi też kakao
Zdrowszą alternatywą dla kawy może być karob. Doskonale zastąpi też kakao123RF/PICSEL

Karob - czym jest i skąd pochodzi? Alternatywa dla kakao

Właściwości odżywcze karobu. To skarbnica błonnika i witamin

Karob najczęściej kupimy w formie proszku
Karob najczęściej kupimy w formie proszku 123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Dlaczego warto spożywać karob? Prozdrowotne właściwości

  • wykazuje działanie przeciwutleniające - dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy karob pomaga chronić komórki organizmu przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Regularne spożywanie produktów zawierających karob może wspierać odporność i spowalniać procesy starzenia.
  • wspiera układ trawienny - błonnik zawarty w karobie działa jak naturalny regulator trawienia. Z jednej strony pomaga przeciwdziałać zaparciom, z drugiej skraca czas trwania biegunek dzięki właściwościom antybakteryjnym.
  • obniża poziom cholesterolu - karob pomaga w regulacji poziomu cholesterolu we krwi, co wspiera zdrowie serca i naczyń krwionośnych.
  • wspiera w walce z anemią i osteoporozą - dzięki zawartości żelaza karob może być pomocny w profilaktyce i leczeniu anemii. Z kolei łatwo przyswajalny wapń wspiera zdrowie kości, zmniejszając ryzyko osteoporozy.
  • łagodzi infekcje dróg oddechowych - karob może być stosowany jako naturalny środek wspomagający leczenie przeziębień, kaszlu i bólu gardła.

Zastosowanie karobu w kuchni i kosmetyce

Dietetyk: W Polsce jest tolerowanie słodyczy i zachęcanie do ich jedzeniaINTERIA.PL