Sześć faktów na temat kawy zbożowej
Płatna współpraca
Subtelny aromat, delikatny smak i kremowa pianka – kiedy myślimy o kawie zbożowej, natychmiast wracają wspomnienia z dzieciństwa. Choć większość z nas pamięta ją zapewne jako poranny rytuał w przedszkolu albo ulubiony napój babci, nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak wiele korzyści może przynieść codzienne picie kawy zbożowej. Oto sześć faktów o tym napoju, które z pewnością zaintrygują, a być może będą nawet sporym zaskoczeniem.

Napój dla osób, które chcą (lub muszą) unikać kofeiny - to pierwsze skojarzenie, które przychodzi do głowy, kiedy myślimy o kawie zbożowej. Często przywołuje ponadto wspomnienia z dzieciństwa, ponieważ jej łagodny smak jest uwielbiany również przez najmłodszych. Niektórzy pójdą nawet o krok dalej i stwierdzą, iż kawa zbożowa łączy pokolenia, gdyż nie tylko wnuki, ale i dziadkowie mogą cieszyć się gorącym kubkiem aromatycznego napoju z obowiązkową kremową pianką. To jednak nie koniec skojarzeń- oto sześć bardziej i mniej oczywistych faktów na temat kawy zbożowej.
1. Prosty skład
Kawa zbożowa to esencja prostoty. W jej klasycznym składzie znajdziemy tylko trzy naturalne składniki, takie jak prażone ziarna jęczmienia, żyta i cykoria. Brak chemicznych dodatków sprawia, że napój ten jest całkowicie naturalny. Wybierając kawę zbożową, której symbolem od 1971 roku pozostaje klasyczna Inka, dostarczamy organizmowi napój, który nie zawiera sztucznych barwników czy konserwantów ani dodatku cukru. Jednocześnie kawa zbożowa dowodzi, iż kluczem do doskonałego smaku jest... prostota.
2. Źródło cennych składników
Kawa zbożowa to jednak nie tylko smaczny napój, co wynika z prostego składu, ale i naturalny sposób na wsparcie zdrowia. Dzięki zawartości błonnika wspomaga trawienie i pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Może usprawnić perystaltykę jelit, może pomóc pozbyć się zaparć, czy także może pomóc ograniczyć dolegliwości związane z refluksem oraz zgagą. Ponadto jest źródłem witamin i minerałów m.in. magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku oraz witamin D, A i z grupy B. Kawa zbożowa z dodatkiem cykorii jest z kolei źródłem prebiotyków. Powstała także linia funkcjonalna Inki. Dodatek magnezu może przyczynić się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Dodatek wapnia i witamin może pomóc w utrzymaniu zdrowych kości. Efekt? Napoje, które mogą pomóc zachować równowagę i dobrze czuć się na co dzień.
3. Nie zawiera kofeiny
To zatem dobre rozwiązanie także dla osób wrażliwych na działanie kofeiny, dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią, dzieci od 3. roku życia lub tych, którzy chcą ograniczyć jej spożycie. Kawa zbożowa pozwala cieszyć się przyjemnością picia pysznego napoju na gorąco lub na zimno - z kostkami lodu, bez jakichkolwiek obaw o skutki uboczne.

4. Świetnie komponuje się z napojami roślinnymi
W dzisiejszych czasach unikamy jednak nie tylko kofeiny, ale też laktozy. Powodów jest wiele: nietolerancja, alergie czy preferencje dietetyczne. Jeśli sięgniemy więc po kawę zbożową z dodatkiem napoju roślinnego (świetnie się komponują!), znaleźliśmy świetną alternatywę dla mleka tradycyjnego. Tym bardziej że Inka wychodzi naprzeciw zróżnicowanym potrzebom smakoszy kawy i oferuje własną linię napojów roślinnych, zwanych potocznie mlekiem roślinnym. To zatem propozycja nie tylko dla wegan, ale i dla wszystkich, którzy pragną każdego dnia pić nieco inną smakową wariację kawy zbożowej.
5. Bogactwo wariantów i idealna baza do eksperymentów
Choć to właśnie Inka Klasyczna w czerwonym opakowaniu jest najczęściej wybierana przez Polaków, marka oferuje również wiele innych wariantów - od linii smakowych, takich jak Inka Karmelowa, Mleczna, Czekoladowa czy Kokosowa, po produkty z linii funkcjonalnej jak Inka Magnez, Błonnik, Wapń i witaminy, produkty BIO, Inkę bezglutenową czy propozycje sezonowe. Innymi słowy, każdy znajdzie coś dla siebie. A to oznacza także, że kawa zbożowa jest świetną bazą do eksperymentów i inspiracją do tworzenia nowych smaków. Można dodać do niej cynamon, miód, kardamon, anyż, wanilię, syrop czy odrobinę kakao i stworzyć w ten sposób rozgrzewający napój na zimowe wieczory. Natomiast latem łatwo przygotujemy różnego rodzaju warianty mrożone. I niezależnie od tego, na co ostatecznie się zdecydujemy, za każdym razem wprowadzimy odrobinę kreatywności do codziennych rytuałów. Skarbnicę inspiracji, co można przygotować z kawy zbożowej i napojów roślinnych Inka wraz z pięknymi zdjęciami napojów, deserów i potraw można znaleźć na stronie internetowej marki.
6. Nie każda kawa zbożowa zawiera gluten

Choć Inka produkowana jest ze zbóż, to w portfolio producenta znajdziemy również kawę bezglutenową. Jak to możliwe? W procesie produkcji gluten, jako nierozpuszczalna w wodzie część ziarna, zostaje oddzielony i usunięty z produktu. Zatem osoby, które ze względów zdrowotnych nie powinny spożywać tego białka, mogą sięgnąć po Inkę Bezglutenową - produkt jest każdorazowo kontrolowany i posiada certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Płatna współpraca