Sztuczny czy naturalny? Rozpoznasz, wykonując test z zapałką

Miód to produkt, który warto włączyć do diety z wielu względów. Poza słodkim smakiem oferuje także całą masę prozdrowotnych składników. Pomocny jest szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, gdy borykamy się ze spadkiem odporności. Leczniczą moc ma jedynie prawdziwy, naturalny miód, a nietrudno pomylić go ze sztuczną podróbką. Jak w prosty sposób sprawdzić jego jakość?

Miód sztuczny ma zawsze idealny wygląd. Nie krystalizuje się i błyskawicznie rozpuszcza
Miód sztuczny ma zawsze idealny wygląd. Nie krystalizuje się i błyskawicznie rozpuszcza123RF/PICSEL

Jak powstaje miód i jakie ma właściwości?

Naturalny miód jest produktem pszczelim. Powstaje poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin miododajnych oraz niektórych wydzielin występujących na liściach. W zależności od tego, z jakiego pochodzi surowca, wyróżniamy trzy jego podstawowe rodzaje:

  • Miodu nektarowe
  • Miody spadziowe
  • Miody mieszane

Rodzaj miodu ma wpływ na jego barwę, konsystencję oraz smak. Każdy z nich jest naturalną skarbnicą cennych składników odżywczych. Zawiera węglowodany, kwasy organiczne (glukonowy, jabłkowy i cytrynowy) oraz olejki eteryczne pochodzące z nektaru. Jest ponadto doskonałym źródłem minerałów - potasu, fosforu, wapnia, żelaza, manganu, kobaltu oraz witamin - A i tych z grupy B. Warto go spożywać, bo m.in.:

  • świetnie wzmacnia odporność
  • łagodzi infekcje dróg oddechowych
  • jest pomocny w czasie leczenia przeziębień
  • przyspiesza gojenie ran
  • zbawiennie działa na skórę i włosy
  • hamuje powstawanie próchnicy

Jak odróżnić miód sztuczny od prawdziwego?

Z uwagi na to, że za słoik dobrej jakości miodu naturalnego trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych, na rynku od lat powstaje cała masa produktów "miodopodobnych". Sztuczny już nie jest tak korzystny dla zdrowia - zawiera bowiem szkodliwe syropy glukozowe, syrop kukurydziany, trzcinowy buraczany, cukier inwertowany itp. Czasem opakowanie może być mylące, bo oba produkty wyglądem praktycznie się nie różnią. Jak więc najprościej odróżnić miód sztuczny od naturalnego?

Przede wszystkim dobrze jest przyjrzeć się zawartości słoika. Podróbka miodu ma gładką, lejącą konsystencję - nie ulega ona zmianie w niższych temperaturach, nie krystalizuje się, nie posiada grudek. Na powierzchni nie zaobserwujemy także białego nalotu.

Ponadto, gdy dodamy do napoju łyżkę sztucznego miodu, rozpuści się on momentalnie. Prawdziwy, naturalny miód opadnie na dno i znika znacznie wolniej, poza tym w temperaturze pokojowej zachowuje swój kształt, przy czym ten sztuczny rozlewa się.

Miód w zależności od rodzaju różni się barwią i konsystencją
Miód w zależności od rodzaju różni się barwią i konsystencją123RF/PICSEL

Jak odróżnić miód prawdziwy od sztucznego? Wykonaj test zapałki

Jeśli masz w domu miód, którego jakości nie jesteś pewna, najprościej wykonać prosty test, który pokaże czy jest on sztuczny czy naturalny. Potrzebna będzie do tego jedynie zapałka - należy zanurzyć siarkę znajdującą się na zapałce w miodzie, a następnie spróbować ją zapalić. Płomień będzie tylko i wyłącznie w przypadku naturalnego miodu.

Czas na lepsze. Odcinek 3INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas