Tak rozpoznasz, czy dynia jest dojrzała
Jesienią na polskich stołach królują posiłki, których bazę stanowi dynia. To smaczne warzywo jest bogatym źródłem niezwykle ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych, dlatego w sezonie na dynię powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Jednak zanim wyruszymy do marketów lub lokalnych warzywniaków, warto uzbroić się w wiedzę, dzięki której zawsze będziemy wybierać dojrzałą dynię.
Dynia to warzywo, które nie tylko doskonale wygląda, ale i świetnie smakuje, a ponadto zawiera w sobie wiele wartości odżywczych. Dynia jest źródłem m.in. witamin z grupy A, E oraz C, ale znajdziemy w niej również cynk, potas, wapń i magnez.
Sezon na świeże dynie trwa od września do listopada, więc warto wówczas wybrać się na zakupy. Jednak spośród wielu dyń, którymi zapełnią się ryneczki, należy wybrać te najbardziej dojrzałe, będące gwarancją dobrego smaku.
Czytaj także: Zupa krem z dyni
Jak rozpoznać dojrzałą dynię?
Przede wszystkim, pierwszym krokiem podczas wybierania dojrzałej dyni jest zwrócenie uwagi na jej kolor. Dojrzała dynia charakteryzuje się intensywnym, pomarańczowym odcieniem, bez większych przebarwień.
Ponadto należy się również zapoznać z jej teksturą - skóra dojrzałego warzywa powinna być odpowiednio twarda. Pukając w dynię palcem także możemy stwierdzić, czy nadaje się ona do konsumpcji. Jeśli dynia wydaje pusty dźwięk, to znak, że jest odpowiednio dojrzała.