Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni to danie sezonowe, którego głównym składnikiem jest miąższ dyni. Polubią ją dorośli i dzieci. Ma charakterystyczny smak i pomarańczowy kolor. Zupa krem z dyni jest pyszna, idealna na obiad.

Zupa krem z dyni jest bardzo delikatna, kremowa i łagodna
Zupa krem z dyni jest bardzo delikatna, kremowa i łagodnaINTERIA.PL

Zupa krem z dyni - przygotowanie

1. Dynię obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć środek i pokroić w kostkę.

2. Na patelnię wlać oliwę i dodać masło oraz pokrojoną w kostkę dynię, posolić i smażyć 10-12 minut, aż dynia zmięknie.

3. Podsmażoną dynię przełożyć do garnka, zalać bulionem. Dodać chili, starty imbir oraz sok z pomarańczy, gotować 25 minut na średnim ogniu.

4. Na koniec zupę zmiksować i dodać mleko kokosowe. Podawać z prażonymi pestkami dyni.

Sprawdź też inne przepisy na zupy:

Zobacz również:

Najlepszy przepis na zupę krem z dyniInteria Kulinaria
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas