Reklama

Reklama

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni to danie sezonowe, którego głównym składnikiem jest miąższ dyni. Polubią ją dorośli i dzieci. Ma charakterystyczny smak i pomarańczowy kolor. Zupa krem z dyni jest pyszna, idealna na obiad.

Składniki

  • 800 ml bulionu
  • 800 g dyni Hokkaido
  • 3 cm imbiru
  • 1 pomarańcza
  • 150 ml mleka kokosowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 szczypta chili
  • 2 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)

Zupa krem z dyni - przygotowanie

1. Dynię obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć środek i pokroić w kostkę.

2. Na patelnię wlać oliwę i dodać masło oraz pokrojoną w kostkę dynię, posolić i smażyć 10-12 minut, aż dynia zmięknie.

3. Podsmażoną dynię przełożyć do garnka, zalać bulionem. Dodać chili, starty imbir oraz sok z pomarańczy, gotować 25 minut na średnim ogniu.

4. Na koniec zupę zmiksować i dodać mleko kokosowe. Podawać z prażonymi pestkami dyni.

Sprawdź też inne przepisy na zupy:

Wspaniała zupa cebulowa

Reklama

Zupa jarzynowa

Zupa meksykańska

Zobacz również:


 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje