Te składniki obniżą twój cholesterol. Dodawaj, gdzie tylko możesz

Walka z wysokim poziomem złego cholesterolu (LDL) nie zawsze wymaga sięgania po leki. Wiele naturalnych produktów, które znajdziemy w kuchni, ma potwierdzone działanie wspomagające obniżenie poziomu LDL i poprawę profilu lipidowego. Wśród nich szczególnie wyróżniają się kurkuma, bazylia, czosnek i imbir. Jak działają te składniki i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Niektóre z dodatków w kuchni pomogą utrzymać cholesterol na właściwym poziomie
Niektóre z dodatków w kuchni pomogą utrzymać cholesterol na właściwym poziomie123RF/PICSEL

Kurkuma. Złoto na wiele dolegliwości

Kurkuma to przyprawa o intensywnym żółtym kolorze i spokojnie można powiedzieć, że jej właściwości są niemal tak cenne, jak złoto.

Aktywny składnik kurkumy - kurkumina - pomaga obniżyć poziom LDL i zapobiega jego utlenianiu, co chroni naczynia krwionośne przed powstawaniem blaszek miażdżycowych. Kurkumina ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, co zmniejsza ryzyko odkładania złogów cholesterolu w tętnicach.

Regularne spożywanie kurkumy wspiera również funkcjonowanie wątroby, kluczowego organu w regulacji poziomu lipidów. To także przyprawa niezwykle łatwa do wprowadzenia do diety. Można dodawać ją do wielu dań, idealnie pasuje do kurczaka i świetnie komponuje się w sosach.

Należy jednak pamiętać, że najlepiej łączyć ją z pieprzem, który zwiększa jej przyswajalność.

Bazylia idealna nie tylko do włoskiej pizzy. Zielona siła na cholesterol

Pesto z bazylii to idealny pomysł na włączenie tej rośliny do diety
Pesto z bazylii to idealny pomysł na włączenie tej rośliny do diety 123RF/PICSEL

Bazylia, znana głównie jako przyprawa do makaronów i sałatek, również może wspierać walkę z cholesterolem. Związki roślinne zawarte w bazylii, takie jak eugenol i flawonoidy, pomagają obniżyć poziom LDL i poprawić proporcję między LDL a "dobrym" cholesterolem HDL.

Dokładniej mówiąc, eugenol działa jako naturalny przeciwutleniacz, zapobiegając utlenianiu cholesterolu i chroniąc naczynia przed uszkodzeniami. Bazylia ma także właściwości przeciwzapalne, które wspierają zdrowie układu krążenia.

Z włączeniem bazylii do diety nie powinno być problemu. Ta roślina świetnie komponuje się z wieloma wytrawnymi daniami. Można z niej zrobić pesto i połączyć antycholesterolową moc z makaronem.

Czosnek. Walczy nie tylko z przeziębieniem

Czosnek pomoże walczyć nie tylko z przeziębieniem
Czosnek pomoże walczyć nie tylko z przeziębieniem 123RF/PICSEL

Czosnek to idealny dodatek do dań, a jego właściwości cenione są głównie w walce z rozmaitymi infekcjami. To jednak nie jest jego jedyna zasługa, bo sprawdzi się także doskonale w zmaganiach z wysokim, "złym" cholesterolem.

Co ciekawe, Czosnek pomaga obniżyć poziom LDL i trójglicerydów, jednocześnie zwiększając poziom dobrego cholesterolu HDL. Wszystko za sprawą obecności allicyny, która hamuje enzymy zaangażowane w produkcję cholesterolu w wątrobie.

Dodatkowo czosnek zmniejsza ryzyko utleniania LDL, co chroni tętnice przed uszkodzeniami. Najlepiej, w przypadku dbania o dobre poziomy cholesterolu, spożywać czosnek w formie surowej.

Imbir. Korzeń, w którym drzemie moc

Warto dodawać po potraw imbir i czosnek. Mają właściwości przeciwzapalne
Warto dodawać po potraw imbir i czosnek. Mają właściwości przeciwzapalne123RF/PICSEL

Imbir, podobnie jak czosnek, kojarzony jest przede wszystkim z właściwości wzmacniających odporność. Posiada jednak swoje zastosowanie w walce z wysokim cholesterolem, za sprawą obecności dwóch substancji.

Substancje bioaktywne, takie jak gingerol i shogaol, mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Dzięki temu imbir zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych.

Dodając więc imbir do herbaty, walczymy nie tylko o lepszą odporność, ale także o dobry poziom cholesterolu.

„Zdrowie na widelcu”: Zły cholesterol. Gdzie jest go najwięcej?Polsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas