Te składniki obniżą twój cholesterol. Dodawaj, gdzie tylko możesz
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Walka z wysokim poziomem złego cholesterolu (LDL) nie zawsze wymaga sięgania po leki. Wiele naturalnych produktów, które znajdziemy w kuchni, ma potwierdzone działanie wspomagające obniżenie poziomu LDL i poprawę profilu lipidowego. Wśród nich szczególnie wyróżniają się kurkuma, bazylia, czosnek i imbir. Jak działają te składniki i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Kurkuma. Złoto na wiele dolegliwości
Kurkuma to przyprawa o intensywnym żółtym kolorze i spokojnie można powiedzieć, że jej właściwości są niemal tak cenne, jak złoto.
Aktywny składnik kurkumy - kurkumina - pomaga obniżyć poziom LDL i zapobiega jego utlenianiu, co chroni naczynia krwionośne przed powstawaniem blaszek miażdżycowych. Kurkumina ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, co zmniejsza ryzyko odkładania złogów cholesterolu w tętnicach.
Regularne spożywanie kurkumy wspiera również funkcjonowanie wątroby, kluczowego organu w regulacji poziomu lipidów. To także przyprawa niezwykle łatwa do wprowadzenia do diety. Można dodawać ją do wielu dań, idealnie pasuje do kurczaka i świetnie komponuje się w sosach.
Należy jednak pamiętać, że najlepiej łączyć ją z pieprzem, który zwiększa jej przyswajalność.
Bazylia idealna nie tylko do włoskiej pizzy. Zielona siła na cholesterol
Bazylia, znana głównie jako przyprawa do makaronów i sałatek, również może wspierać walkę z cholesterolem. Związki roślinne zawarte w bazylii, takie jak eugenol i flawonoidy, pomagają obniżyć poziom LDL i poprawić proporcję między LDL a "dobrym" cholesterolem HDL.
Dokładniej mówiąc, eugenol działa jako naturalny przeciwutleniacz, zapobiegając utlenianiu cholesterolu i chroniąc naczynia przed uszkodzeniami. Bazylia ma także właściwości przeciwzapalne, które wspierają zdrowie układu krążenia.
Z włączeniem bazylii do diety nie powinno być problemu. Ta roślina świetnie komponuje się z wieloma wytrawnymi daniami. Można z niej zrobić pesto i połączyć antycholesterolową moc z makaronem.
Czosnek. Walczy nie tylko z przeziębieniem
Czosnek to idealny dodatek do dań, a jego właściwości cenione są głównie w walce z rozmaitymi infekcjami. To jednak nie jest jego jedyna zasługa, bo sprawdzi się także doskonale w zmaganiach z wysokim, "złym" cholesterolem.
Co ciekawe, Czosnek pomaga obniżyć poziom LDL i trójglicerydów, jednocześnie zwiększając poziom dobrego cholesterolu HDL. Wszystko za sprawą obecności allicyny, która hamuje enzymy zaangażowane w produkcję cholesterolu w wątrobie.
Dodatkowo czosnek zmniejsza ryzyko utleniania LDL, co chroni tętnice przed uszkodzeniami. Najlepiej, w przypadku dbania o dobre poziomy cholesterolu, spożywać czosnek w formie surowej.
Imbir. Korzeń, w którym drzemie moc
Imbir, podobnie jak czosnek, kojarzony jest przede wszystkim z właściwości wzmacniających odporność. Posiada jednak swoje zastosowanie w walce z wysokim cholesterolem, za sprawą obecności dwóch substancji.
Substancje bioaktywne, takie jak gingerol i shogaol, mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Dzięki temu imbir zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych.
Dodając więc imbir do herbaty, walczymy nie tylko o lepszą odporność, ale także o dobry poziom cholesterolu.