Reklama

Reklama

Te zakamarki to siedliska bakterii w naszej kuchni

Regularne dbanie o czystość w kuchni może uchronić nas przed późniejszą, wytężoną i wielogodzinną pracą nad usuwaniem zaschniętych zabrudzeń, o które nietrudno zwłaszcza, kiedy mowa o pomieszczeniu, gdzie na co dzień przyrządzamy posiłki. Warto również wiedzieć, na co zwrócić szczególną uwagę podczas czyszczenia elementów wyposażenia kuchni, by uniknąć rozwijania się bakterii.

Zlew i kuchenka to najczęściej używane urządzenia podczas gotowania, dlatego powinniśmy zadbać o ich odpowiedni stan. Czynności, które wykonujemy w kuchni, sprawiają, że to właśnie w tym pomieszczeniu najszybciej zbiera się brud. Pozostałości po artykułach spożywczych i tłuszcz pryskający z patelni i garnków, potrafią wniknąć w najmniejsze zakamarki osprzętu i mebli kuchennych.

Jak czyścić zlew i kuchenkę?

Mimo dokładnego sprzątania może zdarzyć się również tak, że niewidoczny na pierwszy rzut oka brud, skrzętnie skrywa się w miejscach, o których często zapominamy. Dzieje się tak m.in. z kuchenką, którą zazwyczaj czyścimy powierzchownie, pozbywając się zabrudzeń widocznych dla naszego oka. Dlatego raz na czas warto odsunąć ją od ściany lub zabudowy kuchni, by dokładnie wyczyścić zaschnięty tłuszcz i kurz, który osiada na bocznych elementach kuchenki.

Reklama

Warto także pamiętać o cyklicznym myciu rusztu i palników, które najbardziej narażone są na przywieranie przypalonego tłuszczu. Najłatwiej pozbędziemy się go za pomocą płynu do naczyń lub mikstury zrobionej z ciepłej wody i wyciśniętego soku z cytryny. Jeśli jednak elementy kuchenki znajdują się w znacznym stopniu zabrudzenia, powinniśmy sięgnąć po specjalny detergent do usuwania tłustych zabrudzeń.

Czytaj także: Jak wyczyścić szafki kuchenne z tłuszczu?

Natomiast kiedy mowa o dokładnym myciu zlewu, który z czasem pokrywa się osadem z najróżniejszych wlewanych do niego cieczy, warto postawić na sprawdzone metody czyszczenia. W takim przypadku najlepiej sprawdzi się pasta zrobiona z sody oczyszczonej z niewielką ilością wody lub zwykłego płynu do mycia naczyń.

W celu zapobieganiu powstawania różnego rodzaju zacieków na powierzchni zlewu pamiętajmy o regularnym wycieraniu go ręcznikiem papierowym - zwłaszcza po zakończeniu mycia naczyń. Sięgnijmy również pod sitko w odpływie zlewu, pod którego spodem może zgromadzić się nieprzyjemny bród i kamień, wydzielając brzydki zapach. 

Zobacz również: Jak usunąć rysy ze szkła? 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sprzątnie kuchni

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy