Te zakamarki to siedliska bakterii w naszej kuchni

Regularne dbanie o czystość w kuchni może uchronić nas przed późniejszą, wytężoną i wielogodzinną pracą nad usuwaniem zaschniętych zabrudzeń, o które nietrudno zwłaszcza, kiedy mowa o pomieszczeniu, gdzie na co dzień przyrządzamy posiłki. Warto również wiedzieć, na co zwrócić szczególną uwagę podczas czyszczenia elementów wyposażenia kuchni, by uniknąć rozwijania się bakterii.

Regularne czyszczenie zlewu pomoże uniknąć nam trudnych do usunięcia osadów
Regularne czyszczenie zlewu pomoże uniknąć nam trudnych do usunięcia osadów123RF/PICSEL

Zlew i kuchenka to najczęściej używane urządzenia podczas gotowania, dlatego powinniśmy zadbać o ich odpowiedni stan. Czynności, które wykonujemy w kuchni, sprawiają, że to właśnie w tym pomieszczeniu najszybciej zbiera się brud. Pozostałości po artykułach spożywczych i tłuszcz pryskający z patelni i garnków, potrafią wniknąć w najmniejsze zakamarki osprzętu i mebli kuchennych.

Jak czyścić zlew i kuchenkę?

Mimo dokładnego sprzątania może zdarzyć się również tak, że niewidoczny na pierwszy rzut oka brud, skrzętnie skrywa się w miejscach, o których często zapominamy. Dzieje się tak m.in. z kuchenką, którą zazwyczaj czyścimy powierzchownie, pozbywając się zabrudzeń widocznych dla naszego oka. Dlatego raz na czas warto odsunąć ją od ściany lub zabudowy kuchni, by dokładnie wyczyścić zaschnięty tłuszcz i kurz, który osiada na bocznych elementach kuchenki.

Zaschnięty, wielomiesięczny tłuszcz na piekarniku może być trudny do usunięcia
Zaschnięty, wielomiesięczny tłuszcz na piekarniku może być trudny do usunięcia123RF/PICSEL

Warto także pamiętać o cyklicznym myciu rusztu i palników, które najbardziej narażone są na przywieranie przypalonego tłuszczu. Najłatwiej pozbędziemy się go za pomocą płynu do naczyń lub mikstury zrobionej z ciepłej wody i wyciśniętego soku z cytryny. Jeśli jednak elementy kuchenki znajdują się w znacznym stopniu zabrudzenia, powinniśmy sięgnąć po specjalny detergent do usuwania tłustych zabrudzeń.

Brud zgromadzony pod sitkiem w zlewie może wydzielać nieprzyjemny zapach
Brud zgromadzony pod sitkiem w zlewie może wydzielać nieprzyjemny zapach123RF/PICSEL

Natomiast kiedy mowa o dokładnym myciu zlewu, który z czasem pokrywa się osadem z najróżniejszych wlewanych do niego cieczy, warto postawić na sprawdzone metody czyszczenia. W takim przypadku najlepiej sprawdzi się pasta zrobiona z sody oczyszczonej z niewielką ilością wody lub zwykłego płynu do mycia naczyń.

W celu zapobieganiu powstawania różnego rodzaju zacieków na powierzchni zlewu pamiętajmy o regularnym wycieraniu go ręcznikiem papierowym - zwłaszcza po zakończeniu mycia naczyń. Sięgnijmy również pod sitko w odpływie zlewu, pod którego spodem może zgromadzić się nieprzyjemny bród i kamień, wydzielając brzydki zapach.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas