Tej zupy powinniśmy się nauczyć od Czechów. Rozgrzewa i pobudza odporność

Chcemy się szybko rozgrzać i podreperować naszą odporność zimą? Warto przygotować zupę czosnkową, która kusi smakiem oraz aromatem, a na dodatek oferuje wiele cennych substancji. Co prawda, w Polsce jesteśmy do niej nieco sceptyczni, ale nasi południowi sąsiedzi jedzą ją praktycznie przez cały sezon. Jeśli nie przepadamy za smakiem tego warzywa, to akurat nie musimy mieć obaw, bo w zupie jest o wiele bardziej przyjemna i nie odstrasza swoją intensywnością. Jak przygotować zupę czosnkową? Sprawdźmy.

Gęsta zupa czosnkowa to coś, co nas rozgrzeje i postawi na nogi
Gęsta zupa czosnkowa to coś, co nas rozgrzeje i postawi na nogi123RF/PICSEL

Zupa czosnkowa: Czesi wiedzą, co dobre

W polskiej sztuce kulinarnej zupy są od stuleci darzone szczególną sympatią, ale to właśnie w Czechach przyrządza się taką, gdzie czosnek gra pierwsze skrzypce. Tradycyjna zupa czosnkowa nie jest zbyt gęsta, ale dodatek ziemniaków i krutonów, czyli grzanek, sprawia, że jest bardziej treściwa. Podobnie jak w Polsce, Czesi do perfekcji opanowali samodzielne dopracowanie tego dania, dlatego można spotkać się z modyfikacjami, np. dodawaniem kawałków mięsa albo rozmąconego jajka, które ścina się i przypomina nasz makaron. Jeśli ktoś ma okazję szusować na stokach narciarskich u naszych południowych sąsiadów, to w ich pobliżu na pewno choć raz spotkać się z zupą czosnkową, która doskonale rozgrzewa i regeneruje siły po intensywnym wysiłku fizycznym.

„Ewa gotuje”: Zupa z pieczonej cebuliPolsat

Jak zrobić zupę czosnkową? To banalne

Czosnek do zupy można podsmażyć albo upiec owinięty folią w piekarniku
Czosnek do zupy można podsmażyć albo upiec owinięty folią w piekarniku123RF/PICSEL

Jeśli mamy ochotę na spróbowanie zupy czosnkowej, to nie musimy przekraczać granicy, ponieważ możemy przygotować ją samodzielnie. Wcześniej wystarczy skompletować składniki:

  • 2 główki czosnku,
  • 5 ziemniaków (małych),
  • 3 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 4 kromki chleba,
  • sól, pieprz do smaku.

Zaczynamy od obrania ziemniaków i ząbków czosnku. W rozgrzanym garnku z dodatkiem masła podsmażamy warzywa przez około pięć minut, aż się zarumienią. Później dolewamy wodę i wsypujemy przyprawy, a później gotujemy przez około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy grzanki: pieczywo wystarczy pokroić w kostkę i podprażyć albo na patelni z niewielką ilością oleju.

Jeśli jednak hołdujemy zupom, które są bardziej treściwe, wystarczy dodać do podanej receptury nieco więcej ziemniaków, a czosnek: zamiast podsmażać, upiec w piekarniku przez 30 minut i dodać do gotującej się zupy na bulionie warzywnym. Na koniec, przed dodaniem grzanek, wystarczy całość zblendować. Nie zapominajmy również o dodatkach, ponieważ zupa może być wzbogacona mięsem oraz rozmąconym jajkiem, które się zetnie i będzie przypominać makaron.

Zupa czosnkowa jest zdrowa

Zupa czosnkowa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Zupa czosnkowa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa123RF/PICSEL

Zupa czosnkowa to nie tylko aromatyczne danie obiadowe, ale również naturalne remedium na przeziębienie. Swoje działanie zawdzięcza związkowi siarki, allicynie, który poprawia odporność organizmu i ma  działanie antybakteryjne. Allicyna wykazuje się właściwościami podobnymi do tabletek z kwasem acetylosalicylowym, dlatego może regulować ciśnienie tętnicze oraz zmniejszyć krzepliwość krwi, co zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca. Co ciekawe, czosnek pomaga również poprawić perystaltykę jelit oraz przyspieszyć metabolizm. Warto wiedzieć, że warzywo to może ułatwić walkę z pasożytami obecnymi w układzie pokarmowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas