To naturalny probiotyk dla jelit. Dostaniesz w każdym warzywniaku
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Kiszonki są probiotykami, ponieważ zawierają żywe kultury bakterii, głównie bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Probiotyki to właśnie te "dobre" bakterie, które zasiedlają nasze jelita, wspierają trawienie i pomagają chronić przed patogenami. To zdecydowanie jedne z najzdrowszych produktów spożywczych, które od wieków doceniane są za korzystny wpływ na zdrowie, zwłaszcza na odporność i układ trawienny.
Dlaczego warto jeść kiszonki? Naturalne źródło probiotyków
Fermentowane warzywa, takie jak kapusta, ogórki, buraki, a także inne kiszonki, wspierają równowagę mikroflory jelitowej, co ma kluczowe znaczenie dla zdrowia całego organizmu.
Zobacz również:
Proces fermentacji prowadzi do wytwarzania żywych kultur bakterii, szczególnie bakterii kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową. Dobre bakterie zasiedlające jelita wspierają ich funkcjonowanie i przeciwdziałają rozwojowi patogennych mikroorganizmów.
Co ciekawe, odporność w ogromnej mierze zależy właśnie od jelit. To tu znajduje się większość komórek układu odpornościowego, a zdrowa mikroflora jelitowa stanowi pierwszą linię obrony przed infekcjami. Spożycie kiszonek pomaga wzmacniać tę barierę.
Ponadto fermentowane produkty wspierają trawienie, ponieważ bakterie kwasu mlekowego ułatwiają przyswajanie składników odżywczych. Kiszonki mogą pomóc w redukcji wzdęć i wspomagać regularność wypróżnień.
Kiszonki redukują stany zapalne w jelitach i wspierają regenerację błony śluzowej jelit, która chroni przed wnikaniem szkodliwych substancji.
Jakie kiszonki warto wprowadzić do swojego menu?
Wśród licznych produktów kiszonych można zdecydować się na kilka najpopularniejszych, które sprawdzą się w budowaniu odporności naszego organizmu.
Zdecydowanym faworytem będzie kiszona kapusta. Zawiera ona mnóstwo witaminy C, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak potas, wapń i żelazo. Jest też niskokaloryczna i bogata w błonnik.
Na drugim miejscu pojawia się równie popularny co kapusta - ogórek kiszony. Wspiera trawienie i wzmacnia odporność. Zawiera antyoksydanty oraz bakterie kwasu mlekowego. Wśród kiszonek wysoko plasuje się także kiszony burak.
To doskonałe źródło kwasu foliowego, żelaza oraz przeciwutleniaczy. Fermentowane buraki wspierają detoksykację wątroby i poprawiają krążenie. Ciekawą propozycją może być też pochodzące z Dalekiego Wschodu Kimchi.
Ta koreańska przekąska na bazie kapusty pekińskiej i ostrych przypraw, jest bogata w w witaminy A, C, B oraz probiotyki. Działa silnie przeciwzapalnie i wspiera odporność.