Torf odkwaszony pod uprawy ogrodowe. Jak go stosować, by pobudzić bujne plonowanie?
Sekretem wielu wypielęgnowanych ogrodów, w których pysznią się dorodne owoce i warzywa oraz rozkwitają przyciągające uwagę kwiaty, jest używanie torfu do użyźniania podłoża. Bardziej doświadczeni ogrodnicy wiedzą, jak istotne jest dostarczanie roślinom składników mineralnych oraz organicznych. Uniwersalnym produktem, odpowiadającym na potrzeby większości okazów, jest torf odkwaszony. Jak go stosować, by wspomóc zdrowy rozwój nasadów? Sprawdź już teraz.
Spis treści:
Torf - czym jest?
Skałę osadową, która powstała z wcześniej obumarłych oraz nie całkiem rozłożonych roślin torfotwórczych nazywamy powszechnie torfem. Do jego powstania niezbędna jest duża wilgoć oraz utrudniony dostęp do przepływu powietrza. Naturalny torf określa się mianem najmłodszego węgla kopalnego. W jego składzie znajdziemy substancje organiczne, części mineralne oraz wodę.
Fizyczne oraz chemiczne właściwości torfu są uzależnione przede wszystkim od rodzaju roślinności, na bazie której powstał. Świetnie sprawdza się w ogrodnictwie. Wprowadza do podłoża spore ilości substancji organicznej, która ma wpływ na biologiczne, chemiczne oraz fizyczne procesy glebowe. Stosowany regularnie potrafi przekształcić lekką glebę w bardziej zwięzłą i lepiej trzymającą wodę oraz składniki pokarmowe.
Rodzaje torfu
- Torf kwaśny
Powstaje na terenach zalewowych z niewielką zawartością składników mineralnych. Jest najbardziej naturalnym rodzajem torfu i przeważnie występuje w formie nieprzetworzonej. Wyróżnia się ciemną barwą, kwaśnym odczynem oraz luźną strukturą. To produkt do uniwersalnego stosowania w ogrodzie. Stosuje się go przede wszystkim w celu zakwaszenia gleby oraz poprawy jej właściwości.
- Torf odkwaszony
Jego powstawaniu sprzyjają miejsca o swobodnym i stałym przepływie dobrze napowietrzonej oraz bogatej w składniki mineralne wody. Zazwyczaj odnajdziemy go na terenach zalewowych oraz w dolinach mniejszych i większych rzek. Charakteryzuje się wyjątkowo wysokim odczynem pH oraz niemalże czarną barwą. Nie nadaje się do zakwaszania gleby, a ze względu na obecność soli nie można zastosować go jako podłoża jednorodnego.
- Torf pośredni
Rodzaj podłoża łączącego cechy torfu kwaśnego oraz odkwaszonego. Powstaje w momencie, kiedy na torfowiska przestaje dopływać woda. Jest bogaty w składniki mineralne oraz lekko kwaśny, dlatego świetnie sprawdzi się w roli naturalnego produktu do zakwaszenia podłoża.
Do czego stosujemy torf odkwaszony?
Zapas torfu odkwaszonego sprawdzi się w roli podłoża dla znacznej większości roślin. Ma to związek z tworzeniem specjalnej struktury gleby oraz zawartość różnorodnych składników odżywczych. Produkt wyróżnia się wysoką przepuszczalnością, przewiewnością oraz lekkością. Ogrodnicy wykorzystują go do rozluźnienia zbyt zbitego podłoża. Wmieszanie go do podłoża sprzyja szybszemu oraz zdrowszemu wzrostowi wielu gatunków roślin.
Doradza się stosowanie go do uprawy krzewów liściastych, owoców, warzyw, kwiatów kwitnących oraz roślin balkonowych. Organiczny torf odkwaszony możemy także połączyć z podłożem piaszczystym. Taka kombinacja pozwoli lepiej magazynować wodę. Z powodzeniem użyjemy go na ziemi gliniastej, by lepiej wchłaniała nadmiar wilgoci.
Jak korzystać z torfu odkwaszonego?
Przed pierwszym użyciem torfu odkwaszonego zaczynamy od przekopania naturalnie kwaśnego podłoża, a następnie nawozimy je specjalnym nawozem. Dopiero w kolejnym kroku przystępujemy do wykorzystania torfu odkwaszonego. Jakich efektów możemy się spodziewać? Już po pierwszym razie zauważymy, że struktura gleby znacząco się poprawiła.
Ziemia stanie się pulchna, co zwiększy jej urodzajność, a to przełoży się na polepszenie plonowania. Użyźnienie miejsc przeznaczonych pod uprawy torfem odkwaszonym poprawia szybkość oraz jakość kiełkowania. Produkt okazuje się ratunkiem dla ziemi o wyjątkowo słabej i niskiej jakości. Za jego pomocą polepszymy podłoże piaszczyste i zmienimy kwaśny odczyn w bardziej zasadowy. Torf odkwaszony przydaje się w przestrzeni przygotowywanej pod przyszły trawnik.
Sposoby na odkwaszenie torfu
Ogrodniczy torf o kwasowym pH bez problemu kupimy w formie gotowej w sklepach oraz centrach ogrodniczych. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możemy w warunkach domowych podjąć się samodzielnego odkwaszania. W tym celu potrzebujemy jedynie kredy lub dolomitu, czyli składników zawierających w sobie węglan wapnia oraz węglan magnezu. Warto pamiętać, by nie odkwaszać torfu wapnem hydratyzowanym, gdyż ryzykujemy miejscowe przewapniowania.
Do odkwaszenia 1000 litrów torfu należy przygotować ok. 6-10 kg kredy. Sam czas przygotowania odkwaszonego torfu pod uprawy wynosi zazwyczaj 3 tygodnie. Po wymieszaniu obu składników pamiętajmy o tym, że rośliny możemy sadzić nie szybciej niż po 2 tygodniach. Kreda potrzebuje czasu, by stopniowo podnosić pH. Chcąc przygotować podłoże z torfu, musimy mieć na uwadze, że wcześniej należy wprowadzić do niego mikroelementy za pomocą zakwaszonej wody.
Sprawdź również: