Trzy najgorsze rodzaje kawy. Ciało starzeje się w zaskakującym tempie

Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki ulubionej kawy. Uwielbiamy ją nie tylko za jej smak i właściwości pobudzające, ale wiele badań wskazuje również na to, że może ona przynieść naszemu organizmowi wiele zdrowotnych korzyści. Są jednak konkretne typy kaw, których powinniśmy unikać.

Jak kawa wpływa na organizm?
Jak kawa wpływa na organizm? 123RF/PICSEL

Filiżanka "małej czarnej" z samego rana to dla niektórych jeden z najlepszych momentów w ciągu dnia. Jednak poza klasyczną, świeżo zmieloną, czarną kawą jest też szereg innych rodzajów. Niektóre "wariacje" na temat kawy mogą niestety szkodzić naszemu zdrowiu, powodując tycie i szybsze starzenie się skóry.

Jakie rodzaje kawy szkodzą naszemu zdrowiu?

Udowodniono, że kawa może skutecznie obniżać poziom stresu, pozytywnie wpływać na układ nerwowy, krwionośny, a nawet może zapobiegać lub niwelować objawy chorób starczych np. Alzheimera czy Parkinsona. Przyspiesza również metabolizm i poprawia krążenie krwi.

Są jednak rodzaje kaw, których lepiej unikać. Oto one:

  •  Kawa z cukrem i pełnotłustym mlekiem - połączenie cukru z tłuszczem może powodować tycie i przyspieszać proces starzenia organizmu, a także przyczyniać się do powstawania chorób takich jak cukrzyca typu 2 czy otyłość. 
  • Kawa rozpuszczalna w saszetkach 3w1 (z dodatkiem cukru i mleka) - w kawach saszetkowanych na próżno szukać prawdziwej kawy. Przeważają za to sztuczne dodatki: tłuszcz palmowy i syrop grukozowo-fruktozowy.
  • Napoje kawowe - Choć nazwami "macchiato" czy "cappuccino" przywołują na myśl kawę, w rzeczywistości zawierają tylko ekstrakt z kawy i wiele szkodliwych dodatków. Można je bez problemu kupić w szczelnie zamkniętych kubeczkach ze słomkami za niewielką cenę, jednak czy warto? 
Jakich kaw unikać? Na celowniku są trzy najgorsze sposoby ich przygotowania
Jakich kaw unikać? Na celowniku są trzy najgorsze sposoby ich przygotowania123RF/PICSEL

Stres oksydacyjny a starzenie się skóry

Nie zapominajmy o tym, że dieta obfitująca w cukier może prowadzić do otyłości, stanów zapalnych, wysokiego poziomu trójglicerydów, cukru we krwi, ciśnienia krwi. Dodatkowo nadmiar cukru może doprowadzić do stresu oksydacyjnego, który znacznie przyspiesza procesy starzenia się skóry.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas