Trzy sztuki dziennie zapobiegną niedoborowi. Teraz smakują najlepiej
Oprac.: Joanna Leśniak
Są soczyste i delikatne, a ich miąższ rozpływa się w ustach. Smak moreli często jest opisywany jako połączenie nut brzoskwiniowych i śliwkowych, co czyni je owocami wyjątkowo atrakcyjnymi zarówno do spożycia na surowo, jak i do przygotowania licznych deserów, przetworów i kultowych knedli. Co jeszcze istotniejsze, zjedzenie trzech sztuk dziennie dostarczy organizmowi ważny składnik, który chroni wzrok, pomaga obniżać poziom cholesterolu i opóźnia procesy starzenia.
Spis treści:
Kiedy jest sezon na morele?
Lato to czas, kiedy stragany i warzywniaki pękają w szwach od owoców sezonowych, które kuszą apetycznymi kolorami i zapachami, a przede wszystkim niezrównanym smakiem. Część z nich dostępna jest krótko, więc tym bardziej nie należy odkładać ich skosztowania w nieskończoność.
Jak to wygląda z morelami? Dostępne i najbardziej wartościowe są w lipcu oraz w sierpniu. Słodki i soczysty miąższ otacza delikatna skórka. Czy trzeba się jej pozbywać? W żadnym razie. Morele zaleca się jeść na surowo wraz ze skórką — to właśnie ona zawiera największe ilości dobroczynnego błonnika.
Niewielkie owoce to skarbnica cennych składników
Morele to nie tylko pyszne, ale i niezwykle zdrowe owoce, które warto włączyć do diety. Bogate w witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze, przysłużą się organizmowi na różnych polach. Od pozytywnego wpływu na narząd wzroku, poprzez układ trawienny i odpornościowy, aż do sercowo-naczyniowego. Co powoduje, że morele działają tak wszechstronnie? Co zawierają?
- Morele są doskonałym źródłem witamin A oraz C, które pozytywnie wpływają na odporność i stan skóry.
- Niepozorne owoce to skarbnica beta-karotenu. Wystarczy zjeść trzy sztuki dziennie, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik. Odpowiada za sokoli wzrok i chroni przed zwyrodnieniami tego narządu, więc nie powinno brakować go w diecie seniorów. Do tego zabezpiecza skórę przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym i opóźnia procesy starzenia.
- Morele ułatwiają dostarczanie organizmowi cennych minerałów, w tym regulującego ciśnienie krwi potasu i żelaza niezbędnego w procesach krwiotwórczych.
- Sezonowe owoce to kopalnia błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, a także ułatwia odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała.
- Zajadanie moreli jest zalecane ze względu na obecność w ich składzie przeciwutleniaczy, chroniących komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
Jedz, by zapobiegać zaparciom
Zaparcia potrafią znacznie pogorszyć samopoczucie i jakość życia, a gdy występują często mogą prowadzić do poważnych schorzeń układu pokarmowego. Odpowiednio dobrany jadłospis pomoże im przeciwdziałać. Jednym z najsmaczniejszych sposobów na zaparcia jest spożywanie moreli. Wysoka zawartość błonnika wspomaga perystaltykę jelit, co jest kluczowe również w procesie odchudzania. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzać — morele w dużych ilościach mają działania przeczyszczające, więc brak umiaru może skutkować biegunką.
Jak działają morele na organizm? Utrzymają ciśnienie w ryzach
Zawarty w morelach potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi, co jest istotne dla osób z nadciśnieniem. Składniki zawarte w owocach korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy. Wspierają również obniżanie poziomu "złego" cholesterolu, więc podczas letnich zakupów nie powinniśmy przechodzić obok nich obojętnie.
Tarcza dla skóry, czyli owoce dla urody
Potrafisz wydać niemało na pielęgnacyjnego kremy i balsamy? Podstawą dbania o skórę jest działanie od środka — za sprawą odpowiedniej diety. Dla opóźniania starzenia i poprawy wyglądu cery zafunduj sobie morelową ucztę. Zawarte w nich witaminy zapewniają jej elastyczność, jędrność i ładny koloryt, chroniąc jednocześnie przed zgubnym wpływem promieniowania UV. Korzystny wpływ moreli na urodę zobaczysz również na podstawie wzmocnienia łamliwych do tej pory paznokci i włosów.