Trzy sztuki dziennie zapobiegną niedoborowi. Teraz smakują najlepiej

Są soczyste i delikatne, a ich miąższ rozpływa się w ustach. Smak moreli często jest opisywany jako połączenie nut brzoskwiniowych i śliwkowych, co czyni je owocami wyjątkowo atrakcyjnymi zarówno do spożycia na surowo, jak i do przygotowania licznych deserów, przetworów i kultowych knedli. Co jeszcze istotniejsze, zjedzenie trzech sztuk dziennie dostarczy organizmowi ważny składnik, który chroni wzrok, pomaga obniżać poziom cholesterolu i opóźnia procesy starzenia.

Jakie efekty przynosi jedzenie moreli?
Jakie efekty przynosi jedzenie moreli?Canva ProINTERIA.PL

Kiedy jest sezon na morele?

Lato to czas, kiedy stragany i warzywniaki pękają w szwach od owoców sezonowych, które kuszą apetycznymi kolorami i zapachami, a przede wszystkim niezrównanym smakiem. Część z nich dostępna jest krótko, więc tym bardziej nie należy odkładać ich skosztowania w nieskończoność.

Jak to wygląda z morelami? Dostępne i najbardziej wartościowe są w lipcu oraz w sierpniu. Słodki i soczysty miąższ otacza delikatna skórka. Czy trzeba się jej pozbywać? W żadnym razie. Morele zaleca się jeść na surowo wraz ze skórką — to właśnie ona zawiera największe ilości dobroczynnego błonnika.

Niewielkie owoce to skarbnica cennych składników

Morele to nie tylko pyszne, ale i niezwykle zdrowe owoce, które warto włączyć do diety. Bogate w witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze, przysłużą się organizmowi na różnych polach. Od pozytywnego wpływu na narząd wzroku, poprzez układ trawienny i odpornościowy, aż do sercowo-naczyniowego. Co powoduje, że morele działają tak wszechstronnie? Co zawierają?

Wystarczą trzy morele dziennie, żeby uniknąć większości problemów z oczami
Wystarczą trzy morele dziennie, żeby uniknąć większości problemów z oczami123RF/PICSEL
  • Morele są doskonałym źródłem witamin A oraz C, które pozytywnie wpływają na odporność i stan skóry.
  • Niepozorne owoce to skarbnica beta-karotenu. Wystarczy zjeść trzy sztuki dziennie, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik. Odpowiada za sokoli wzrok i chroni przed zwyrodnieniami tego narządu, więc nie powinno brakować go w diecie seniorów. Do tego zabezpiecza skórę przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym i opóźnia procesy starzenia.
  • Morele ułatwiają dostarczanie organizmowi cennych minerałów, w tym regulującego ciśnienie krwi potasu i żelaza niezbędnego w procesach krwiotwórczych.
  • Sezonowe owoce to kopalnia błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, a także ułatwia odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała.
  • Zajadanie moreli jest zalecane ze względu na obecność w ich składzie przeciwutleniaczy, chroniących komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.

Jedz, by zapobiegać zaparciom

Zaparcia potrafią znacznie pogorszyć samopoczucie i jakość życia, a gdy występują często mogą prowadzić do poważnych schorzeń układu pokarmowego. Odpowiednio dobrany jadłospis pomoże im przeciwdziałać. Jednym z najsmaczniejszych sposobów na zaparcia jest spożywanie moreli. Wysoka zawartość błonnika wspomaga perystaltykę jelit, co jest kluczowe również w procesie odchudzania. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzać — morele w dużych ilościach mają działania przeczyszczające, więc brak umiaru może skutkować biegunką.

Jak działają morele na organizm? Utrzymają ciśnienie w ryzach

Zawarty w morelach potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi, co jest istotne dla osób z nadciśnieniem. Składniki zawarte w owocach korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy. Wspierają również obniżanie poziomu "złego" cholesterolu, więc podczas letnich zakupów nie powinniśmy przechodzić obok nich obojętnie.

Dla zdrowia zjedz 3-4 morele suszone dziennie
Dla zdrowia zjedz 3-4 morele suszone dziennie123RF/PICSEL

Tarcza dla skóry, czyli owoce dla urody

Potrafisz wydać niemało na pielęgnacyjnego kremy i balsamy? Podstawą dbania o skórę jest działanie od środka — za sprawą odpowiedniej diety. Dla opóźniania starzenia i poprawy wyglądu cery zafunduj sobie morelową ucztę. Zawarte w nich witaminy zapewniają jej elastyczność, jędrność i ładny koloryt, chroniąc jednocześnie przed zgubnym wpływem promieniowania UV. Korzystny wpływ moreli na urodę zobaczysz również na podstawie wzmocnienia łamliwych do tej pory paznokci i włosów.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas