Wyrzucasz ogonki z czereśni? Twój organizm pyta: dlaczego?!

Czereśnie to jedne z najsmaczniejszych owoców sezonowych, ale warto je jeść nie tylko z uwagi na walory smakowe. Czereśnie mają mnóstwo właściwości odżywczych i działanie prozdrowotne. Mowa nie tylko o samych owocach, lecz również o ogonkach, których absolutnie nie powinniśmy wyrzucać.

Wyrzucasz ogonki z czereśni? To duży błąd
Wyrzucasz ogonki z czereśni? To duży błąd123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść czereśnie?

Sezon na czereśnie trwa od czerwca do końca sierpnia, dlatego wielu osobom ich smak kojarzy się z latem. Zdecydowanie warto je wówczas włączyć do swojej diety, ponieważ czereśnie są prawdziwą bombą witaminową.

Czereśnie są świetnym źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu i jodu, ale zawierają również witaminy z grupy B, beta-karoten i witaminę C. Czereśnie w 80 proc. składają się z wody i pomimo słodkiego smaku są niskokaloryczne i posiadają niski indeks glikemiczny.

Spożywanie czereśni usprawnia działanie układu krążenia, a to z uwagi na zawarty potas, który jest niezbędny m.in. do prawidłowej pracy serca i wyregulowania ciśnienia tętniczego krwi. Warto również wspomnieć, że obecność witaminy B5 w czereśniach jest niezwykle przydatna podczas leczenia dny moczanowej, dlatego w menu osób borykających się z tą chorobą powinny znaleźć się czereśnie.

Czereśnie są również bogate w przeciwutleniacze, których najwięcej jest w ciemnoczerwonych i bordowych owocach. Przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią go przed wieloma chorobami.

To jednak nie koniec prozdrowotnych właściwości czereśni.  Te sezonowe owoce sprzyjają produkcji hormonów tarczycy, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, korzystnie wpływają na stan skóry i biorą udział w procesie odkwaszania organizmu.

Ogonki z czereśni posłużą do przygotowania z nich naparu
Ogonki z czereśni posłużą do przygotowania z nich naparu123RF/PICSEL

Dlaczego nie powinniśmy wyrzucać ogonków czereśni?

Ogonki czereśni, tak jak ich owoce, również są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Znajdują się w nich m.in. witaminy A, B2, C, miedź, mangan i potas. Antyoksydanty i antocyjany, czyli związki naturalne pochodzenia roślinnego, będące barwnikami należącymi do polifenoli, do grupy flawonoidów, charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i przeciwmiażdżycowym.

Zbawiennie wpływają na układ nerwowy i układ krążenia, mają pozytywny wpływ na wzrok,  poprawiając ostrość widzenia i wspomagając widzenie po zmierzchu, zmniejszają obrzęki i pomagają w pozbywaniu się z organizmu różnego rodzaju zanieczyszczeń.

Napar z ogonków czereśni - jak zrobić?

Jeśli chcemy dostarczyć organizmowi witamin i minerałów z ogonków czereśni, doskonałym sposobem jest przygotowanie z nich naparu.

Ogonki z czereśni dokładnie myjemy i siekamy. Do szklanki wsypujemy łyżeczkę posiekanych ogonków i zalewamy wrzątkiem. Całość zaparzamy przez 15 minut i przecedzamy wywar. Tak przygotowany napar z ogonków czereśni możemy pić dwa razy dziennie.

„Zbliżenia”. Łukasz Zagrobelny. O swojej muzycznej drodze, jubileuszu i tremieINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas