Twoje jelita dotkliwie to odczują. Unikaj jedzenia ziemniaków w tej konfiguracji
Choć to jedno z najpopularniejszych połączeń w polskiej tradycyjnej kuchni, nasze jelita wyjątkowo mocno go nie lubią. Jeśli chcesz uniknąć całej listy nieprzyjemnych dolegliwości, które za sobą niesie, koniecznie unikaj łączenia ziemniaków z tymi dodatkami.

Jedno z ulubionych warzyw Polaków
Ziemniaki to jeden z najbardziej lubianych składników polskiej kuchni. Towarzyszą nam od pokoleń, pojawiając się na stole niemal codziennie: do kotleta, ryby, jajka sadzonego czy gulaszu, w formie zapiekanki, frytek i kopytek czy placków ziemniaczanych. Ich wykorzystanie niemal się nie kończy. Ale mało kto wie, że jedno z tych klasycznych połączeń może nie być tak niewinne, jak się wydaje. Eksperci od żywienia przestrzegają: jeśli często łączysz ziemniaki z produktami bogatymi w białko zwierzęce, możesz fundować swojemu układowi trawiennemu prawdziwe wyzwanie. Czy to zmieni nasze podejście do tradycyjnego niedzielnego zestawu "schabowy z ziemniakami"?
Tego lepiej nie łącz na talerzu z ziemniakami

Ziemniaki to źródło węglowodanów złożonych. Do ich trawienia organizm potrzebuje zasadowego środowiska. Z kolei białko zwierzęce (np. mięso, ryby, jajka) wymaga środowiska kwaśnego. Gdy oba te składniki trafiają jednocześnie do żołądka, układ trawienny zaczyna się "gubić". Procesy się wydłużają, żołądek produkuje więcej kwasów, a w jelitach zaczyna się fermentacja i dosłowne gnicie resztek pokarmowych. Efektem są wzdęcia, uczucie ciężkości, senność po obiedzie, a u niektórych także bóle brzucha i problemy z koncentracją.
Z czym najlepiej sprawdzą się ziemniaki?

Dietetycy zwracają uwagę, że to nie znaczy, iż ziemniaki trzeba z diety całkowicie wyeliminować, wręcz przeciwnie. Ale zdecydowanie lepiej zmienić ich towarzystwo na talerzu. Świetnie sprawdzą się w duecie z warzywami, lekkimi sosami na bazie oliwy, koperkiem, natką pietruszki czy nawet z kwaśnym jogurtem. W takiej konfiguracji skrobia z ziemniaków trawiona jest sprawniej, a układ pokarmowy nie jest przeciążony. Co więcej, jeśli pozwolisz ugotowanym ziemniakom nieco ostygnąć, część skrobi zamieni się w tzw. skrobię oporną, czyli cenny składnik, który wspiera florę jelitową.
Ziemniaki mogą być sprzymierzeńcem zdrowia i dobrego samopoczucia, ale wszystko zależy od tego, z czym je łączymy. Czasem warto zamienić smażonego kotleta na warzywną sałatkę, a obiad stanie się nie tylko lżejszy, lecz także znacznie bardziej przyjazny dla jelit.
Przekonaj się, jak prosto przygotować pyszne dania, które zachwycą rodzinę i gości. Inspiracje kulinarne czekają na ciebie kobieta.interia.pl/kuchnia. Odkryj nowe smaki i pomysły na każdy dzień.










