Ukryte źródła cukru w diecie. Na te produkty uważaj
Słodycze, wyroby ciastkarskie i słodzone napoje gazowane są oczywistym źródłem cukrów prostych. Jednak cukier stał się składnikiem tak wielu artykułów, że czasem, zupełnie go nie wyczuwamy. Nie są od niego wolne również produkty, które postrzegamy jako zdrowe. Gdzie jest ukryty cukier? Wyjaśniamy.
Cukier uzależnia i zakłóca działanie struktur mózgu
Smak słodki sprawia większości z nas największą przyjemność. Łechce nie tylko kubeczki smakowe, ale też komórki mózgowe. Nie od dziś wiadomo, że cukier uzależnia - im więcej go spożywamy, tym organizm dopomina się większych dawek. Jak się okazuje - a potwierdzają to obserwacji francuskich, amerykańskich i polskich badaczy (opracowanie przedstawione na łamach "Cerebral Cortex") - długotrwałe spożywanie substancji słodzących może trwale zakłócać działanie układu nagrody, czyli struktur mózgu związanych z kontrolą zachowania i motywacją. Ich pobudzenie powoduje wyrzut dopaminy - ogarnia nas wówczas błogie uczucie przyjemności.
Słodycz - przyjemność, która ma swoją cenę
Spożywany często i w dużych ilościach, cukier prosty w postaci sacharozy, jej tańszych zamienników czy popularnych słodzików to prosta droga do nadwagi, otyłości, insulinooporności, cukrzycy i innych chorób metabolicznych. Wysokocukrowa dieta pogarsza stan mikrobioty jelitowej, osłabia odporność, pogarsza samopoczucie, może prowadzić do zaburzeń koncentracji, kłopotów ze snem i szeregu innych dolegliwości, które z czasem nabierają na sile. Kłopot w tym, że cukier jest zawarty w wielu nieoczywistych produktach.
Więcej w serwisie: W tych zawodach pracują najwierniejsi mężczyźni. Warto szukać tam męża!
Ponad 60 nazw substancji słodzących, pod którymi ukryty jest cukier
Coraz więcej osób sprawdza skład produktów przed zakupem. To bardzo ważne, jednak wyśledzenie cukru na etykiecie może być zadaniem niełatwym. Producenci używają już ponad 60 nazw, pod którymi ukryte są substancje słodzące.
Jak ukryty jest cukier w żywności?
Wśród nazw, pod jakimi cukier pojawia się na etykietach produktów, najczęściej powtarzają się:
- cukier,
- sacharoza,
- glukoza,
- fruktoza,
- syrop glukozowo-fruktozowy,
- koncentrat soków owocowych,
- cukier trzcinowy,
- cukier brązowy,
- syrop z agawy,
- melasa,
- syrop lub słodzik kukurydziany,
- syrop ryżowy,
- krystaliczna fruktoza,
- dekstryna,
- dekstroza.
Więcej w serwisie: Dieta księżnej Kate. Oto czemu zawdzięcza idealną figurę!
5 "zdrowych" produktów, w których ukryty jest cukier
Zależy ci na lepszym zdrowiu, samopoczuciu i szczuplejszej sylwetce? Wyeliminuj z jadłospisu słodycze, ciasta i produkty ciastkarskie oraz słodzone napoje. Zwróć też uwagę na pozornie zdrowe artykuły, w składzie których nie spodziewasz się cukru.
Frontową etykietę warto traktować jako element ozdobny - jej rolą jest to, żeby zachęcić do zakupu. O tym, co jest w jego składzie, można się przekonać czytając mały druk na odwrocie lub z boku opakowania. Jakim produktom warto przyjrzeć się uważnie. Na czarnej liście wśród powszechnie uznawanych za "zdrowe" są:
1. Dosładzane płatki śniadaniowe
Choć kojarzymy je ze zdrową wersją śniadania, dostępne w sprzedaży gotowe płatki śniadaniowe mogą być prawdziwą bombą cukrów prostych. Mowa nie tylko o kolorowych czy czekoladowych płatkach dla dzieci. W składzie jednego z popularnych fit-produktów śniadaniowych, który miałby pomóc w utrzymaniu szczupłej sylwetki, można znaleźć aż pięć różnych substancji słodzących! W trosce o zdrowie i dobrą formę trzeba sprawdzać etykiety. A najzdrowszą wersją płatków śniadaniowych są bogate w błonnik, naturalne, niedosładzane płatki owsiane.
2. Gotowa owsianka
Wśród dostępnych w sprzedaży gotowych owsianek - zazwyczaj są w nich płatki, suszone owoce, orzechy - można znaleźć produkty różnej jakości. Obok zdrowych, pozbawionych ukrytego cukru, są owsianki zawierające cukier (w różnej postaci), a także utwardzane oleje, mleko w proszku i chemiczne dodatki do żywności. O jakości produktu mówi etykieta ze składem, nie duże kolorowe napisy na frontowej stronie opakowania.
3. Jogurty owocowe
Jogurt naturalny zawiera laktozę, czyli naturalny cukier mleczny (średnio 4g na 100g produktu). W jogurcie owocowym jest około 15g cukru, co oznacza, że dodano aż 11g substancji słodzących. W przypadku sacharozy, to ponad dwie łyżeczki na maleńką, 100g porcję jogurtu owocowego.
4. Batony z etykietką "fit"
Panuje powszechne przekonanie, że umieszczone na produkcie słówko "fit" oznacza, że jest on niskokaloryczny, pozbawiony cukru i sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. Dostępne w sprzedaży "fit" batony, na których często widoczna jest informacja "sugar free" czy "bez cukru", mogą zawierać pokaźne ilości substancji słodzących. Najczęściej jest to syrop glukozowo-fruktozowy, dekstryna lub dekstroza.
5. Mleko roślinne
Mleko sojowe, kokosowe, ryżowe i owsiane zyskuje na popularności. Jest alternatywą dla mleka krowiego i, choć kojarzy się z czystym zdrowiem, również może być dosładzane. Dla smaku. Zanim włożysz je do koszyka, sprawdź etykietę.
Cukier w innych produktach
Wśród produktów, w składzie których często pojawia się cukier są też:
- ketchup,
- gotowe sosy,
- suszone owoce,
- owoce sprzedawane w puszkach,
- pieczywo,
- owocowe musy dla najmłodszych,
- wody smakowe,
- serki homogenizowane i inne desery mleczne.