Reklama

Czy kawa może zwiększać ryzyko raka żołądka? Naukowcy nie mają wątpliwości

Kawa to wspaniały i wyjątkowy napój uwielbiany przez ludzi na całym świecie. Nad jej wpływem na ludzki organizm przeprowadzono już wiele badań, które dowodzą, że poza smakiem i pobudzającym działaniem wykazuje też wiele korzyści zdrowotnych. Badacze odkryli jednak, że kawa może mieć też swoje drugie oblicze. O tym, czy faktycznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka żołądka, poinformowano na łamach "Nutrition Research".

Wiele przeprowadzonych jak dotąd badań nad wpływem kawy na organizm człowieka dowodzi, że napój ten ma sporo cennych właściwości. M.in. może obniżyć stres, poprawić krążenie krwi, zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji, cukrzycy, a także wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej. Jej pobudzające działanie, a także wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że jest to jeden z najchętniej spożywanych napojów na świecie.

Czy kawa może powodować raka?

Jakiś czas temu pojawiła się hipoteza, jakoby picie kawy miało wpływać na rozwój raka żołądka. Tematem tym postanowili zająć się naukowcy, a wyniki swoich analiz opublikowali na łamach "Nutrition Research". Badacze przeprowadzili 16 badań i 15 kohort z udziałem 1 608 760 uczestników oraz 3898 przypadków raka żołądka.

Reklama

Udało się im ustalić, że kawa pita nawet w dużych ilościach nie ma żadnego wpływu na żołądek człowieka. Wyjątek od tej reguły stanowił jednak jedna grupa. Wykazano bowiem, że picie kawy może być powiązane ze zwiększonym zachorowaniem na raka żołądka u mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Przyczyna nie została jeszcze odnaleziona, a naukowcy kontynuują swoje badania.

Czytaj również: Nigdy nie przechowuj kawy w ten sposób. Wywietrzeje, straci smak, a nawet spleśnieje

Swoimi przypuszczeniami na ten temat podzieliła się w mediach społecznościowych polska badaczka - profesor Ewa Stachowska, specjalista z dziedziny nutrigenomiki i nutrigenetyki.

Najważniejsze, że wyniki badań są optymistyczne i nie musimy obawiać się picia kawy. Naukowcy zapewniają, że kawa ani nie zwiększa ryzyka raka żołądka, ani go nie zmniejsza. Oczywiście należy pamiętać, by pić ją z umiarem. Napój ten spożywany w dużych ilościach może bowiem zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.

Oficjalne zalecenia mówią, że dorosły, zdrowy człowiek dziennie może wypijać około 400 mg kawy - co odpowiada czterem kubkom. Każdą kawę należy spożywać w odstępach kilkugodzinnych.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: raki | kawa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy