Uspokoi i obniży ciśnienie. Zbierz teraz i przygotuj aromatyczny napar

W maju i czerwcu rozkwita białymi lub różowawymi kwiatami, zachęcając wyglądem. W tym czasie warto wybrać się na zbiory. Tylko po to, by kolejno przygotować leczniczy napar, zbawienny w przypadku wysokiego ciśnienia czy momentach stresu. Na co pomaga herbata z kwiatu głogu? Jej właściwości mogą zaskoczyć.

Na co pomaga herbata z kwiatu głogu? Zbierz teraz i przygotuj napar
Na co pomaga herbata z kwiatu głogu? Zbierz teraz i przygotuj napar123RF/PICSEL

Odporny na suszę i ciężkie warunki klimatyczne bywa jednym z częstszych wyborów ogrodników. Sadzony głównie jako roślina ozdobna, niejednokrotnie wykorzystywany bywa także jako element żywopłotu - rośnie bowiem wyjątkowo gęsto, idealnie osłaniając od natrętnych spojrzeń sąsiadów.

Często rośnie jednak zupełnie dziko, zachwycając swoim wyglądem na skraju lasów, dróg czy zagajników. W maju i czerwcu warto nieco mocniej skupić na nim swoją uwagę.

Gdzie znaleźć głóg? Zbierz i szybko przygotuj napar

Głóg to ciernisty, dorastający do około 4 metrów wysokości krzew, którego czerwone owoce oraz młode kwiatostany są znane i cenione ze względu na liczne właściwości lecznicze. W maju i czerwcu rozkwita białymi lub różowymi kwiatami, by na przełomie września i października obsypać się kulistymi owocami o ciemnoczerwonej bądź czerwonobrunatnej barwie. Wtedy warto pomyśleć o swoim zdrowiu.

W maju i czerwcu szukaj białych kwiatów. A potem sporządź zdrowotny napar
W maju i czerwcu szukaj białych kwiatów. A potem sporządź zdrowotny napar123RF/PICSEL

Głóg jest bowiem surowcem zielarskim, którego kwiaty i owoce mają wyjątkowo ważne znaczenie farmaceutyczne. W swoim składzie zawierają między innymi flawonoidy, kwasy trójterpenowe, procyjanidy, fitosterole i sole mineralne, a owoce dodatkowo również nieznaczne ilości witaminy C i prowitaminy A. Kiedy więc na przełomie maja i czerwca zauważysz rozkwitający kolorami głóg, pomyśl o przygotowaniu zdrowotnego naparu.

Kiedy pić herbatę z głogu? Zdrowotna i smaczna

Gdy zbierzesz już kwiaty głogu, wysusz je w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 30 st. C. Kolejno łyżkę ususzonych kwiatów wsyp do szklanki i zalej wrzącą wodą. Zaparzaj pod przykryciem przez 15 minut, a kolejno przecedź. Tak przygotowany napar pij dwa razy dziennie. A szybko sobie podziękujesz.

Głóg wpływa bowiem na pracę układu krążenia i układu odpornościowego, wykazując ponadto działanie przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Podobny napar sprzyja obniżaniu ciśnienia krwi, korzystnie wpływając na układ sercowo-naczyniowy. Co więcej, działa również przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Mimo iż nazywany bywa skarbnicą zdrowia, głóg nie jest przeznaczony dla każdego. Zrezygnować powinny z niego osoby cierpiące na poważne schorzenia, szczególnie związane z niewydolnością serca. Przeciwwskazaniem do stosowania preparatów z głogu są także ciąża oraz karmienie piersią.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas