Trzy składniki i gotowe. Turecki rarytas pobudzi jelita i wygładzi skórę

Część z nas mogło go skosztować podczas pobytu na zagranicznych wakacjach w Turcji albo na Bałkanach, albo dostać go w restauracji w Polsce. O czym mowa? O ajranie, który jest napojem przygotowanym z dosłownie trzech składników i świetnie gasi pragnienie. Dodatkowo dostarcza kilka cennych substancji: nie tylko uzupełniają elektrolity czy niedobór witamin, ale również korzystnie oddziałują na kluczowe narządy w organizmie. Co więcej, ajran można przygotować bez problemu w domu, ponieważ składniki są na wyciągnięcie ręki.

Ajran to napój wywodzący się z Turcji, ale można przygotować go w domowym zaciszu
Ajran to napój wywodzący się z Turcji, ale można przygotować go w domowym zaciszu123RF/PICSEL

Czym jest ajran?

Ajran to bardzo prosty napój, który przygotowuje się dosłownie z trzech składników: to połączenie jogurtu, wody oraz soli. Czasami, w niektórych przypadkach oraz krajach, można znaleźć także inne dodatki: pieprz lub listki mięty. Oryginalnie ajran pochodzi z Turcji, ale także pod różnymi - bardzo podobnymi postaciami - znany jest w Bałkanach oraz na Bliskim Wschodzie. Tradycyjnie napój spożywany jest w trakcie posiłków, a szczególnie tych tłustych, aby poprawić trawienie, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby raczyć się nim w upalne dni. Nie warto ograniczać się, bo doskonale sprawdzi się również zimą, ponieważ doskonale wpływa także na odporność.

"Ewa gotuje": Koktajl z kiwi, bananów i pomarańczyPolsat

Jak zrobić ajran?

Ajran można bez problemu spotkać w podczas zagranicznych wakacji, ale czasami jest również dostępny w sklepach, np. w puszce. Ponadto niektóre lokale serwujące turecką kuchnię mogą mieć go w swojej karcie dań. Jeśli nie wybieramy się na zagraniczne wojaże, to ajran możemy zrobić w domowych pieleszach, bo jego przygotowanie jest banalne. Jakie są składniki? Potrzebne będą:

  • 400 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego,
  • 500 ml wody mineralnej,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki wystarczy przelać do większego naczynia i zmiksować, aby powstała delikatna pianka. Ajran w zasadzie jest już gotowy, ale można go schłodzić, aby lepiej pasował do panujących upałów. W takiej wersji najlepiej spróbować go na początku, ale jeśli smak nam nie do końca odpowiada, to warto go urozmaicić. Wtedy z pomocą mogą przyjść albo listki mięty, albo skórki cytrusów.

Na co pomaga ajran?

Do przygotowania ajranu wystarczy sięgnąć po jogurt grecki
Do przygotowania ajranu wystarczy sięgnąć po jogurt grecki123RF/PICSEL

Wydawać by się mogło, że skromny skład nie zaskoczy nas niczym szczególnym. Prawda jest zupełnie inna. Ajran to bogate źródło cennych substancji. Na czele wybijają się witaminy: z grupy B, a także C i D. Ponadto to doskonałe uzupełnienie białka, wapnia oraz sodu. W takim razie, co daje nam picie ajranu? Przede wszystkim idealnie poprawi funkcjonowanie układu pokarmowego oraz przyspiesza procesy trawienia. Jogurt to bogactwo żywych kultury bakterii, a jak wiadomo, one jak nic innego dobrze działają na jelita, które nie bez przyczyny nazywają się "drugim mózgiem". To właśnie w nich budowana jest odporność oraz łatwiej usuwane są toksyny z organizmu.

Warto przyjrzeć się witaminom, które również obecne są w ajranie. Te z grupy B całościowo wpływają korzystnie na nasze zdrowie: są potrzebne, aby kluczowe układy organizmu działały bez zarzutu. Witamina C najczęściej wspominana jest w kontekście odporności: oczywiście, to prawda, ale ma o wiele więcej zasług. Przede wszystkim, uelastycznia naczynia krwionośne, a to powoduje, że łatwiej jest utrzymać ciśnienie tętnicze w normie. Ponadto ta cenna substancja pomaga syntetyzować kolagen, a to przekłada się na lepszy wygląd naszej skóry. Nie tylko wygląda na młodszą, ale łatwiej się regeneruje, szybciej goją się rany, a na dodatek trudniej tworzą się nowe zmarszczki. Ponadto to bardzo silny przeciwutleniacz, a jak wiadomo, one mogą łatwiej usunąć toksyny, pozbyć się wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawania chorób cywilizacyjnych, a także opóźnić procesy starzenia się komórek organizmu.

Nie wolno również zapominać o solidnej porcji białka. Fakt, najczęściej suplementowane jest przez sportowców, ponieważ ono jest budulcem mięśni w organizmie, ale nie tylko. On jest także ważnym surowcem energetycznym oraz cennym katalizatorem, dzięki któremu zachodzą prawidłowo wszystkie procesy w naszym ciele.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas