Oczyszcza z toksyn, wymiata złogi z jelit. Wystarczy szklanka dziennie

Wspiera odporność, poprawia trawienie i pomaga spalić tkankę tłuszczową. Kefir to nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Jest on prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych, a włączenie go do codziennej diety przełoży się na ogólne zdrowie naszego organizmu.

Ten napój to skarbnica witamin i minerałów. Włącz do codziennej diety
Ten napój to skarbnica witamin i minerałów. Włącz do codziennej diety 123RF/PICSEL

Czym jest kefir i w jaki sposób powstaje?

Kefir to fermentowany napój mleczny o wspaniałych właściwościach. W Polsce doceniamy go również za wyrazisty i lekko kwaskowy smak, dzięki któremu stanowi on doskonały dodatek do wielu dań.

Kefir powstaje poprzez dodanie ziaren kefirowych (utworzonych z zespołów bakterii i drożdży) do pasteryzowanego mleka. To właśnie one inicjują proces fermentacji, wskutek którego powstaje kefir. Co ciekawe, produkt ten można również znaleźć w wersji bezmlecznej — na bazie np. napoju sojowego.

Jakie wartości odżywcze ma kefir? To prawdziwa skarbnica wartości odżywczych

Kefir jest skarbnicą wartości odżywczych, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. W kefirze znajdziemy:

  • witaminę A,
  • witaminę D,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę K,
  • minerały w tym: wapń, potas, fosfor, magnez,
  • białko,
  • aminokwasy w tym tryptofan.

Pamiętajmy też, że skład kefiru może się nieco różnić w zależności od metody produkcji.

Kefir skrywa w sobie wiele minerałów i witamin
Kefir skrywa w sobie wiele minerałów i witamin123RF/PICSEL

Czy kefir jest zdrowy? Oto dlaczego warto go jeść

Kefir jest ceniony przede wszystkim za swoje korzystne działanie na florę bakteryjną jelit. Regularne spożywanie kefiru:

  • wspiera odporność,
  • poprawia procesy trawienne i efektywne wchłanianie substancji odżywczych,
  • zmniejsza stany zapalne,
  • pomaga obniżyć cholesterol,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • poprawia ogólny stan zdrowia.

Dzięki temu kefir często gości w jadłospisie osób aktywnych fizycznie, w tym sportowców. Stanowi bogate źródło białka, które wspomaga budowę i prawidłowe funkcjonowanie mięśni.

Kefir jest również polecany w dietach redukcyjnych, ponieważ wspiera przemianę materii i przyczynia się do efektywniejszego zrzucania zbędnych kilogramów.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas