Ustalono, kto nie powinien sięgać po pomidory. Dla niektórych są bardzo niebezpieczne

Pomidory mimo że bardzo zdrowe, mogą również być powodem dolegliwości u niektórych osób
Pomidory mimo że bardzo zdrowe, mogą również być powodem dolegliwości u niektórych osób123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść pomidory?

  • Są źródłem witaminy C, A, E, K i witamin z grupy B,
  • Są bogactwem potasy, wapnia, magnezu, żelaza, manganu, miedzi, kobaltu oraz bromu,
  • Zawierają likopen, który obniża ryzyko rozwoju miażdżycy i zawału serca , a także niektórych nowotworów,
  • Są źródłem błonnika, który wpływa na prawidłowe trawienie,
  • Ponadto pomidory zawierają dużo wody i są niskokaloryczne.

Kto nie powinien jeść pomidorów?

Pomidory mają małe pestki, które u osób z uchyłkami jelita grubego powodować mogą stany zapalne
Pomidory mają małe pestki, które u osób z uchyłkami jelita grubego powodować mogą stany zapalne 123RF/PICSEL
  • Osoby chorujące na reumatoidalne zapalenie stawów - objawami tego schorzenia są m.in. ból, sztywność i obrzęk stawów u rąk i stóp, które spożywanie pomidorów może nasilać.
  • Osoby cierpiące na refluks oraz nawracające zgagi - niskie pH pomidorów może u niektórych osób podrażniać błonę śluzową żołądka powodując cofanie się pokarmu do przełyku.
  • Osoby z chorobami nerek - z uwagi na wysoką ilość potasu w pomidorach
  • Osoby, u których zdiagnozowano uchyłki jelita grubego - z względu na fakt, że pomidory posiadają drobne pestki, które przy tym schorzeniu mogą prowadzić do stanów zapalnych i zaostrzenia objawów choroby.
  • Osoby uczulone na pomidory, u których po zjedzeniu pomidora obserwuje się rumień na skórze, pokrzywkę, świąd, obrzęk w jamie ustnej, a także nudności, bóle brzucha, biegunki, kichanie, katar czy obrzęk krtani
Atrakcje na Majorce. Czy warto udać się do delfinarium?INTERIA.PL
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?