Ustalono kto nie może jeść bobu. Sprawdź czy jesteś na liście

Bób to skarbnic witamin i składników odżywczych. Nie każdy jednak może po niego sięgać
Bób to skarbnic witamin i składników odżywczych. Nie każdy jednak może po niego sięgać123RF/PICSEL

Zobacz również:

Bób - właściwości

  • wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym i może obniżać stężenie cholesterolu LDL we krwi
  • jest bogactwem kwasu foliowego, może więc zapobiegać występowaniu wad rozwojowych u płodu i pomóc w leczeniu niedokrwistości
  • syci na długo, zmniejszając przy tym chęć podjadania
  • reguluje ciśnienie krwi
  • usprawnia pracę układu krążenia
  • jest doskonałym uzupełnieniem białka w diecie

Kto nie powinien jeść bobu?

Indeks glikemiczny bobu po ugotowaniu znacznie wrasta, dlatego nie poleca się go jeść osobom chorującym na cukrzycę
Indeks glikemiczny bobu po ugotowaniu znacznie wrasta, dlatego nie poleca się go jeść osobom chorującym na cukrzycę123RF/PICSEL
  • chorujące na cukrzycę i mające problemy z trzustką (po ugotowaniu jego indeks glikemiczny wzrasta z 40 do 80)
  • chorujące na dnę moczanową (zawiera sporo związków purynowych, które mogą być groźne dla tej grupy osób)
  • chorujące na kamica purynową (z tych samych powodów co chorzy na dnę moczanową)
  • mające skłonność do zgag i uporczywych wzdęć (może nasilić te dolegliwości)
  • osoby chorujące na fawizm (tzw. choroba fasolowa związana z niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej)
  • chorzy na Parkinsona (te osoby powinny ograniczyć spożycie bobu ze względu na leki, które zażywają - chodzi konkretnie o lewodopę - bób może zwiększać jego stężenie w krwi)
"Zbliżenia". Barbara Wysoczańska: pisarka, która znalazła receptę na bestsellerINTERIA.PL