Ustalono kto nie może jeść bobu. Sprawdź czy jesteś na liście
Bób to niezwykle zdrowy, letni przysmak, na który zwykle czeka się z utęsknieniem. Mimo że posiada wiele prozdrowotnych właściwości, nie każdy może po niego sięgać. Komu odradza się jedzenie bobu i dlaczego? Sprawdź czy należysz do tej grupy.
Bób - właściwości
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Jest ceniony na liczne właściwości prozdrowotne i lecznicze. Przede wszystkim:
- wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym i może obniżać stężenie cholesterolu LDL we krwi
- jest bogactwem kwasu foliowego, może więc zapobiegać występowaniu wad rozwojowych u płodu i pomóc w leczeniu niedokrwistości
- syci na długo, zmniejszając przy tym chęć podjadania
- reguluje ciśnienie krwi
- usprawnia pracę układu krążenia
- jest doskonałym uzupełnieniem białka w diecie
Zobacz też: Bób: Jak przyrządzić i dlaczego warto go jeść?
Kto nie powinien jeść bobu?
Przeciwskazania do jedzenia bobu tyczą się osób borykających się z niektórymi chorobami. Zważając na niektóre jego właściwości ustalono, że po bób (szczególnie w dużych ilościach) nie powinny sięgać osoby:
- chorujące na cukrzycę i mające problemy z trzustką (po ugotowaniu jego indeks glikemiczny wzrasta z 40 do 80)
- chorujące na dnę moczanową (zawiera sporo związków purynowych, które mogą być groźne dla tej grupy osób)
- chorujące na kamica purynową (z tych samych powodów co chorzy na dnę moczanową)
- mające skłonność do zgag i uporczywych wzdęć (może nasilić te dolegliwości)
- osoby chorujące na fawizm (tzw. choroba fasolowa związana z niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej)
- chorzy na Parkinsona (te osoby powinny ograniczyć spożycie bobu ze względu na leki, które zażywają - chodzi konkretnie o lewodopę - bób może zwiększać jego stężenie w krwi)
Bobu nie powinny spożywać również osoby, które przyjmują leki z grupy środków przeciwdepresyjnych (inhibitory monoaminooksydazy, np. izokarboksazyd, tranylcypromina, fenelzyna). W połączeniu z nimi może dojść do gwałtownego i niebezpiecznego wzrostu ciśnienia krwi.