Ustalono kto nie może jeść bobu. Sprawdź czy jesteś na liście

Bób to niezwykle zdrowy, letni przysmak, na który zwykle czeka się z utęsknieniem. Mimo że posiada wiele prozdrowotnych właściwości, nie każdy może po niego sięgać. Komu odradza się jedzenie bobu i dlaczego? Sprawdź czy należysz do tej grupy.

Bób to skarbnic witamin i składników odżywczych. Nie każdy jednak może po niego sięgać
Bób to skarbnic witamin i składników odżywczych. Nie każdy jednak może po niego sięgać123RF/PICSEL

Bób - właściwości

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Jest ceniony na liczne właściwości prozdrowotne i lecznicze. Przede wszystkim:

  • wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym i może obniżać stężenie cholesterolu LDL we krwi
  • jest bogactwem kwasu foliowego, może więc zapobiegać występowaniu wad rozwojowych u płodu i pomóc w leczeniu niedokrwistości
  • syci na długo, zmniejszając przy tym chęć podjadania
  • reguluje ciśnienie krwi
  • usprawnia pracę układu krążenia
  • jest doskonałym uzupełnieniem białka w diecie

Kto nie powinien jeść bobu?

Indeks glikemiczny bobu po ugotowaniu znacznie wrasta, dlatego nie poleca się go jeść osobom chorującym na cukrzycę
Indeks glikemiczny bobu po ugotowaniu znacznie wrasta, dlatego nie poleca się go jeść osobom chorującym na cukrzycę123RF/PICSEL

Przeciwskazania do jedzenia bobu tyczą się osób borykających się z niektórymi chorobami. Zważając na niektóre jego właściwości ustalono, że po bób (szczególnie w dużych ilościach) nie powinny sięgać osoby:

  • chorujące na cukrzycę i mające problemy z trzustką (po ugotowaniu jego indeks glikemiczny wzrasta z 40 do 80)
  • chorujące na dnę moczanową (zawiera sporo związków purynowych, które mogą być groźne dla tej grupy osób)
  • chorujące na kamica purynową (z tych samych powodów co chorzy na dnę moczanową)
  • mające skłonność do zgag i uporczywych wzdęć (może nasilić te dolegliwości)
  • osoby chorujące na fawizm (tzw. choroba fasolowa związana z niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej)
  • chorzy na Parkinsona (te osoby powinny ograniczyć spożycie bobu ze względu na leki, które zażywają - chodzi konkretnie o lewodopę - bób może zwiększać jego stężenie w krwi)

Bobu nie powinny spożywać również osoby, które przyjmują leki z grupy środków przeciwdepresyjnych (inhibitory monoaminooksydazy, np. izokarboksazyd, tranylcypromina, fenelzyna). W połączeniu z nimi może dojść do gwałtownego i niebezpiecznego wzrostu ciśnienia krwi.

"Zbliżenia". Barbara Wysoczańska: pisarka, która znalazła receptę na bestsellerINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas