Ustaw obok kuchenki podczas smażenia. Tak pozbędziesz się zapachu ryby z mieszkania
Grudzień to czas, kiedy nasze domy wypełniają się przyjemnymi aromatami domowych wypieków i przypraw korzennych. Niestety, sielankę i przytulny nastrój może popsuć inna woń. Podczas przygotowań do świąt wiele osób boryka się z dylematem związanym z tym, jak usunąć zapach ryby z mieszkania. Istnieje na to sprytny patent, o którym warto pamiętać niezależnie od daty w kalendarzu.
Smażona ryba to smaczne danie, które gości na naszych talerzach nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Ma jednak pewien minus. Intensywny zapach posiłku potrafi utrzymywać się w mieszkaniu przez wiele godzin, a czasem nawet dni. Jak skutecznie usunąć zapach ryby z pomieszczeń? Podpowiadamy.
Spis treści:
Problematyczna obróbka, czyli dlaczego ryba tak mocno pachnie?
Specyficzny aromat jest wyjątkowo intensywny i trudny do usunięcia z kilku powodów. Podczas obróbki termicznej tłuszcz oraz białka znajdujące się w rybim mięsie ulegają rozkładowi. W tym procesie powstają związki chemiczne, odpowiadające na silny "rybny" zapach. Dodatkowo, podczas smażenia cząsteczki tłuszczu unoszą się wraz z gorącym powietrzem i osadzają się na powierzchniach w kuchni — ścianach, zasłonach czy meblach. To wszystko sprawia, że niepożądany zapach utrzymuje się dłużej.
Jak zapobiegać brzydkim zapachom w kuchni?
O zabezpieczeniu pomieszczeń należy pomyśleć jeszcze przed uruchomieniem kuchenki i piekarnika. Zanim zaczniesz przyrządzać rybę, włącz okap kuchenny i otwórz okno. Świeże powietrze pomoże ograniczyć kumulowanie się nieprzyjemnych woni w pomieszczeniu. Po zakończeniu pracy nad posiłkiem również warto dobrze przewietrzyć przestrzeń, aby pozbyć się pozostałości aromatów.
Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania? Ustaw obok patelni
Wszystkie składniki gotowe — czas przejść do finałowego etapu przygotowania obiadu lub kolacji. Jeśli decydujesz się na smażenie ryby, wykorzystaj produkt, który będzie na bieżąco wchłaniał zapach tłuszczu oraz mięsa. Mowa o najzwyklejszym occie spirytusowym, który zadziała jak neutralizator nieprzyjemnych woni. Wlej go do szklanki lub miski i ustaw obok kuchenki. Jeśli jego aromat będzie dla ciebie zbyt drażniący, możesz wybrać nieco łagodniejszy ocet winny.
Tak odświeżysz kuchnię. Zapach ryby zniknie
Równie skutecznym sposobem na usunięcie zapachu ryby z mieszkania jest przygotowane domowego neutralizatora. Niepożądany aromat będzie wyłącznie wspomnieniem. Aby tak się stało, w garnku przez 15 minut gotuj wodę z plasterkami cytryny, łyżką cynamonu i kilkoma goździkami. Cytrusy mają naturalne właściwości pochłaniające zapachy, więc szybko odświeżysz kuchnię. Jednocześnie będziesz cieszyć się przyjemnym dla nosa aromatem przypraw.