Ustaw obok kuchenki podczas smażenia. Tak pozbędziesz się zapachu ryby z mieszkania

Grudzień to czas, kiedy nasze domy wypełniają się przyjemnymi aromatami domowych wypieków i przypraw korzennych. Niestety, sielankę i przytulny nastrój może popsuć inna woń. Podczas przygotowań do świąt wiele osób boryka się z dylematem związanym z tym, jak usunąć zapach ryby z mieszkania. Istnieje na to sprytny patent, o którym warto pamiętać niezależnie od daty w kalendarzu.

Zapach smażonej ryby może zostać w mieszkaniu na długo. Warto poznać sposób na szybkie usunięcie problemu
Zapach smażonej ryby może zostać w mieszkaniu na długo. Warto poznać sposób na szybkie usunięcie problemu123RF/PICSEL

Smażona ryba to smaczne danie, które gości na naszych talerzach nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Ma jednak pewien minus. Intensywny zapach posiłku potrafi utrzymywać się w mieszkaniu przez wiele godzin, a czasem nawet dni. Jak skutecznie usunąć zapach ryby z pomieszczeń? Podpowiadamy.

Problematyczna obróbka, czyli dlaczego ryba tak mocno pachnie?

Specyficzny aromat jest wyjątkowo intensywny i trudny do usunięcia z kilku powodów. Podczas obróbki termicznej tłuszcz oraz białka znajdujące się w rybim mięsie ulegają rozkładowi. W tym procesie powstają związki chemiczne, odpowiadające na silny "rybny" zapach. Dodatkowo, podczas smażenia cząsteczki tłuszczu unoszą się wraz z gorącym powietrzem i osadzają się na powierzchniach w kuchni — ścianach, zasłonach czy meblach. To wszystko sprawia, że niepożądany zapach utrzymuje się dłużej.

Nie pozwól, by zapach ryby opanował mieszkanie
Nie pozwól, by zapach ryby opanował mieszkanie123RF/PICSEL

Jak zapobiegać brzydkim zapachom w kuchni?

O zabezpieczeniu pomieszczeń należy pomyśleć jeszcze przed uruchomieniem kuchenki i piekarnika. Zanim zaczniesz przyrządzać rybę, włącz okap kuchenny i otwórz okno. Świeże powietrze pomoże ograniczyć kumulowanie się nieprzyjemnych woni w pomieszczeniu. Po zakończeniu pracy nad posiłkiem również warto dobrze przewietrzyć przestrzeń, aby pozbyć się pozostałości aromatów.

Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania? Ustaw obok patelni

Wszystkie składniki gotowe — czas przejść do finałowego etapu przygotowania obiadu lub kolacji. Jeśli decydujesz się na smażenie ryby, wykorzystaj produkt, który będzie na bieżąco wchłaniał zapach tłuszczu oraz mięsa. Mowa o najzwyklejszym occie spirytusowym, który zadziała jak neutralizator nieprzyjemnych woni. Wlej go do szklanki lub miski i ustaw obok kuchenki. Jeśli jego aromat będzie dla ciebie zbyt drażniący, możesz wybrać nieco łagodniejszy ocet winny.

Tak odświeżysz kuchnię. Zapach ryby zniknie

Równie skutecznym sposobem na usunięcie zapachu ryby z mieszkania jest przygotowane domowego neutralizatora. Niepożądany aromat będzie wyłącznie wspomnieniem. Aby tak się stało, w garnku przez 15 minut gotuj wodę z plasterkami cytryny, łyżką cynamonu i kilkoma goździkami. Cytrusy mają naturalne właściwości pochłaniające zapachy, więc szybko odświeżysz kuchnię. Jednocześnie będziesz cieszyć się przyjemnym dla nosa aromatem przypraw.

Zapachniało smażoną rybką... Martin przygotowuje wyjątkowego dorszaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas