Reklama

Uwaga na szkodliwy związek w ryżu i kaszach. W Polsce nadal jest dozwolony

Ryż może być zdrowym dodatkiem do wielu potraw - zarówno tych wytrawnych jak i na słodko. Należy jednak pamiętać, że przyrządzany w niewłaściwy sposób może być groźny dla zdrowia. Eksperci ds. żywienia alarmują, aby nigdy nie gotować go w plastikowych woreczkach. Konsekwencje mogą być opłakane.

Jak powinno się gotować ryż?

Ryż jak i różne rodzaje kasz sprzedawane są bardzo często podzielone na porcje, w plastikowych woreczkach, które mają na celu ułatwić odcedzenie ziarenek i wyciągnięcie ich z gorącej wody - dla wielu osób jest to wygodne. Okazuje się, że tego typu praktyki mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Od wielu lat specjaliści ds. żywienia oraz lekarze apelują, aby przed gotowaniem ryżu wysypać ziarenka z plastikowej torebki. Oto powód.

Zobacz też: Kupujesz taki ryż? Zrób jedno, a będziesz zdrowszy

Reklama

Czym grozi gotowanie ryżu w plastikowych torebkach?

Woreczki, w którym producenci umieszczają ziarenka ryżu lub kaszy, podczas gotowania mogą uwalniać szkodliwą substancję chemiczną - bisfenol A (BPA) - stosowany do utwardzania tworzyw sztucznych. Związek ten jest strukturalnie podobny do estrogenu i naśladuje jego działanie. Spożywanie go może powodować zaburzenia i zmiany hormonalne, a w konsekwencji negatywnie odbić się na zdrowiu. Skutkami bywają np. 

  • niepłodność
  • problemy z zajściem w ciążę
  • zwiększone ryzyko poronienia
  • zwiększone ryzyko zachorowania na raka
  • zmniejszona sprawność seksualna
  • zaburzenia w ekspresji genów

Stosowanie BPA całkowicie zabronione jest już Korei, Japonii, Kanadzie i niektórych stanach USA. W krajach Unii Europejskiej w 2011 roku zakazano wykorzystywania go do wytwarzania butelek dla niemowląt oraz dzieci, jednak nadal można używać tego związku do produkcji opakowań żywności. Aby chronić się przez negatywnym oddziaływaniem BPA na zdrowie, należy więc podejmować świadome wybory konsumenckie - konieczna m.in. będzie rezygnacja z gotowania ryżu w plastikowych woreczkach. Jak jeszcze można ochronić się przed BPA?

Czytaj także: Dlaczego trzeba płukać ryż? Żelazna zasada szefów kuchni

Jak chronić się przed BPA?

Aby zminimalizować ryzyko negatywnego oddziaływania bisfenolu A na zdrowie należy również:

  • Przed dokonaniem zakupów spożywczych sprawdzać oznaczenia na opakowaniach. Te, na których widnieją liczby "7" oraz "3" zawierają groźny związek. Wybieraj tylko te opisane jako "BPA-free".
  • Nie podgrzewać żywności w mikrofali w plastikowych pojemnikach
  • Zamiast artykułów spożywczych w puszkach wybierać świeże lub mrożone
  • W przypadku zakupienia żywności w puszcze od razu przełożyć zawartość do miseczki, a następnie umieścić w lodówce
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryż

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama