W mig postawi cię na nogi. Żuj plasterek przez kilka minut
Imbir to znana od wieków przyprawa o intensywnym smaku, stosowana nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. Poza dodawaniem go do potraw w formie sproszkowanej, czy też świeżej, można również spożywać imbir na surowo - np. ssąc plasterek. Na co pomaga żucie imbiru i dlaczego warto uwzględnić go w codziennym jadłospisie?
Spis treści:
Imbir - jakie ma właściwości?
Korzeń imbiru wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych oraz leczniczych. Przyprawa ta jest bogata w:
- witaminy - C, B1, B2, E, A, K
- kwas foliowy
- wapń, żelazo, fosfor, potas
- olejki eteryczne i żywice
Składniki zawarte w imbirze wykazują właściwości:
- przeciwzapalne
- przeciwbakteryjne
- przeciwwirusowe
- wykrztuśne
Na jakie choroby pomaga imbir?
Imbir nie bez powodu zaleca się przyjmować podczas przeziębienia i grypy. Jest niezwykle pomocny i skuteczny podczas leczenia infekcji górnych dróg oddechowych:
- łagodzi kaszel
- rozrzedza śluz
- hamuje skurcze oskrzeli
- ma działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, a także silnie rozgrzewające i napotne
Ponadto imbir ma również szerokie spektrum działania w przypadku innych chorób i dolegliwości:
- zmniejsza lepkość krwi, tym samym chroniąc przed tworzeniem się zakrzepów i zatorów
- korzystnie wpływa na pracę serca
- dodaje energii, poprawia koncentrację
- pomaga przy dolegliwościach od strony układu pokarmowego - działa żółciopędnie, rozkurczowo, niwelują wzdęcia, łagodzi mdłości i usprawnia trawienie
- łagodzi obrzęki związane z zatrzymaniem wody w organizmie
Ssanie plasterka imbiru
Imbir najczęściej leczniczo stosuje się poprzez dodanie do napoju - np. ciepłej herbaty, czy też w postaci domowego syropu. Nie każdy wie, że można go również ssać - w tym celu wystarczy obrać korzeń i odkroić cienki plasterek, a następnie żuć jak gumę. Należy jednak pamiętać, że imbir ma dość intensywny smak, który w tej postaci nie każdemu będzie odpowiadał.
Zobacz też: Imbir: Więcej niż remedium na przeziębienie
Co daje żucie imbiru?
Żucia imbiru poleca się przede wszystkim przy infekcjach górnych dróg oddechowych - podczas uczucia tzw. drapania w gardle, chrypki oraz kaszlu. W surowej formie wykazuje najlepsze działanie - łagodzi ból i przynosi ulgę w trakcie przeziębienia. Warto żuć go przynajmniej 5 minut, do momentu, gdy z plasterka sok zostanie zupełnie wyciśnięty i pozostaną tylko suche resztki. Ponadto żucie imbiru polecane jest podczas mdłości, czy dolegliwości związanych z układem pokarmowym.
Kto nie powinien stosować imbiru?
Mimo że imbir ma wiele nieocenionych, leczniczych właściwości, niektórym osobom odradza się jego spożywania. Przeciwskazania dotyczą:
- dzieci poniżej 12. miesiąca życia
- osób chorujących na wrzody żołądka, dwunastnicy raz refluks żołądkowy - może bowiem drażnić śluzówkę układu pokarmowego
- osób z nadciśnieniem - w nadmiarze (przyprawa ta podnosi ciśnienie tętnicze krwi)