W mig postawi cię na nogi. Żuj plasterek przez kilka minut

Imbir to znana od wieków przyprawa o intensywnym smaku, stosowana nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. Poza dodawaniem go do potraw w formie sproszkowanej, czy też świeżej, można również spożywać imbir na surowo - np. ssąc plasterek. Na co pomaga żucie imbiru i dlaczego warto uwzględnić go w codziennym jadłospisie?

Korzeń imbiru wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości
Korzeń imbiru wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości123RF/PICSEL

Imbir - jakie ma właściwości?

Korzeń imbiru wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych oraz leczniczych. Przyprawa ta jest bogata w:

  • witaminy - C, B1, B2, E, A, K
  • kwas foliowy
  • wapń, żelazo, fosfor, potas
  • olejki eteryczne i żywice

Składniki zawarte w imbirze wykazują właściwości:

  • przeciwzapalne
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwwirusowe
  • wykrztuśne

Na jakie choroby pomaga imbir?

Imbir nie bez powodu zaleca się przyjmować podczas przeziębienia i grypy. Jest niezwykle pomocny i skuteczny podczas leczenia infekcji górnych dróg oddechowych:

  • łagodzi kaszel
  • rozrzedza śluz
  • hamuje skurcze oskrzeli
  • ma działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, a także silnie rozgrzewające i napotne
Herbatę z imbirem poleca się pić podczas przeziębienia oraz gryby
Herbatę z imbirem poleca się pić podczas przeziębienia oraz gryby123RF/PICSEL

Ponadto imbir ma również szerokie spektrum działania w przypadku innych chorób i dolegliwości:

  • zmniejsza lepkość krwi, tym samym chroniąc przed tworzeniem się zakrzepów i zatorów
  • korzystnie wpływa na pracę serca
  • dodaje energii, poprawia koncentrację
  • pomaga przy dolegliwościach od strony układu pokarmowego - działa żółciopędnie, rozkurczowo, niwelują wzdęcia, łagodzi mdłości i usprawnia trawienie
  • łagodzi obrzęki związane z zatrzymaniem wody w organizmie  

Ssanie plasterka imbiru

Imbir najczęściej leczniczo stosuje się poprzez dodanie do napoju - np. ciepłej herbaty, czy też w postaci domowego syropu. Nie każdy wie, że można go również ssać - w tym celu wystarczy obrać korzeń i odkroić cienki plasterek, a następnie żuć jak gumę. Należy jednak pamiętać, że imbir ma dość intensywny smak, który w tej postaci nie każdemu będzie odpowiadał.

Co daje żucie imbiru?

Żucia imbiru poleca się przede wszystkim przy infekcjach górnych dróg oddechowych - podczas uczucia tzw. drapania w gardle, chrypki oraz kaszlu. W surowej formie wykazuje najlepsze działanie - łagodzi ból i przynosi ulgę w trakcie przeziębienia. Warto żuć go przynajmniej 5 minut, do momentu, gdy z plasterka sok zostanie zupełnie wyciśnięty i pozostaną tylko suche resztki. Ponadto żucie imbiru polecane jest podczas mdłości, czy dolegliwości związanych z układem pokarmowym.

Żucie imbiru pomaga na drapanie w gardle przy przeziębieniu
Żucie imbiru pomaga na drapanie w gardle przy przeziębieniu 123RF/PICSEL

Kto nie powinien stosować imbiru?

Mimo że imbir ma wiele nieocenionych, leczniczych właściwości, niektórym osobom odradza się jego spożywania. Przeciwskazania dotyczą:

  • dzieci poniżej 12. miesiąca życia
  • osób chorujących na wrzody żołądka, dwunastnicy raz refluks żołądkowy - może bowiem drażnić śluzówkę układu pokarmowego
  • osób z nadciśnieniem - w nadmiarze (przyprawa ta podnosi ciśnienie tętnicze krwi)
„Ewa gotuje”: Lemoniada imbirowaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas