Reklama

Reklama

Dlaczego codziennie warto pić wodę z imbirem? To mikstura, która działa cuda

Pewnie nie raz słyszałaś, że dzień warto rozpocząć od szklanki wody z dodatkiem imbiru. Tej aromatycznej miksturze przypisuje się działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, a także rozkurczowe. To nie wszystko, woda z dodatkiem imbiru korzystnie wpływa także na trawienie i podkręca metabolizm. Dzięki niej zapomnisz o wzdętym brzuchu i będziesz cieszyć się energią przez cały poranek.

Nawadnianie organizmu jest bardzo ważne. Latem, gdy żar leje się z nieba, nie zapominaj o regularnym piciu wody. Poranna szklanka płynu działa jak naturalny detoks - przyśpiesza metabolizm i usprawnia pracę jelit. Warto dodać do niej imbir, który  ma działanie żółciopędnie. Likwiduje wzdęcia oraz zwiększa wydzielanie śliny, tym samym korzystnie wpływając na procesy trawienia.

Zobacz również: Co się stanie, jeżeli codziennie będziesz jeść imbir?

Reklama

Poranna mikstura. Sięgaj po nią codziennie, zobaczysz efekty

Dlaczego warto codziennie pić wodę z imbirem? Ten napój wpływa prozdrowotnie na organizm. Polecany jest też osobom na diecie odchudzającej. Imbir to doskonałe źródło witamin i minerałów. Zawiera potas, magnez, żelazo, cynk, witaminy z grupy B i witaminy E i C.

Regularne picie wody z imbirem wspomaga metabolizm i sprawia, że brzuch staje się płaski. Dzięki tej miksturze raz na zawsze zapomnisz o wzdętym brzuchu. 

Woda z imbirem polecana jest także w przypadku pierwszych objawów przeziębienia i grypy.  "Leczy" nudności, niweluje nieprzyjemny posmak w ustach. Doskonale działa także w przypadku niestrawności i braku apetytu.

Zobacz również: Imbir: Więcej niż remedium na przeziębienie

Woda z imbirem. Zachowaj odpowiednie proporcje: przepis

Przygotowanie porannej, leczniczej mikstury jest niezwykle proste. Musisz pamiętać jednak, by zachować odpowiednie proporcje. Zbyt duża ilość imbiru sprawi, że napój stanie się gorzki i nieprzyjemnie cierpki w smaku. Może wywołać także przykre dolegliwości żołądkowe. Niezwykle ważna jest także temperatura wody, jaką zalewamy rozdrobnioną przyprawę.

Jeśli chcesz uzyskać płyn, nie tylko zdrowy, ale także smaczny, najlepiej trzymać się sprawdzonego, prostego przepisu. Oto on: 

Składniki

  • 300 ml wody
  • ok. 4 g rozdrobnionego korzenia imbiru

Sposób przygotowania:

Rozdrobniony korzeń imbiru zalej gorącą wodą. Do mikstury możesz dorzucić także ulubione dodatki: cynamon, lawendę. Poczekaj 10 min.  W  tym czasie napar osiągnie odpowiednią konsystencję i stanie się aromatyczny. Po tym czasie możesz dodać jeszcze cytrynę. Odczekaj jeszcze chwilę, by temperatura napoju stała się odpowiednia. Po kilku minutach możesz już sięgnąć po miksturę! 

Zobacz również: Imbir: Kto nie powinien go spożywać?

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy