Wątroba nie lubi tych warzyw. Lepiej ich unikaj

Wątroba, choć bez wątpienia wytrzymała i skłonna do szybkiej regeneracji, ma swoje wymagania i docenia zdrową, zbilansowaną dietę. Powinna być ona oparta na warzywach, ale jak się okazuje, nie wszystkich! Niektóre z nich są bowiem dla niej bardzo szkodliwe i rujnują jej zdrowie. Tę listę musisz znać na pamięć!

Smażone warzywa, szczególnie na głębokim oleju, przyczyniają się do nagromadzenia tłuszczu w wątrobie
Smażone warzywa, szczególnie na głębokim oleju, przyczyniają się do nagromadzenia tłuszczu w wątrobie123RF/PICSEL

Wątroba to jeden z najważniejszych organów, pełniący szereg istotnych funkcji w organizmie. Nie tylko oczyszcza i filtruje krew z substancji toksycznych, ale bierze również udział w istotnych procesach metabolicznych i wzmacnia odporność organizmu. W skrócie wątroba pełni cztery podstawowe funkcje, takie jak:

  • detoksykacyjna
  • metaboliczna
  • filtracyjna
  • magazynująca

Wątroba bierze także udział w przemianie węglowodanów i białek w tłuszcze.

Kiedy wątroba zaczyna chorować lub proces jej działania zostaje zachwiany, organizm zaczyna wysyłać nam istotne sygnały. Te najczęstsze to:

  • przewlekłe zmęczenie
  • alergie
  • podkrążone oczy
  • nietolerancje pokarmowe
  • spadek libido 
  • biegunki lub zaparcia
  • bóle głowy i skroni
  • problemy skórne (wypryski, trądzik, szary kolor skóry)
  • stany depresyjne 
  • ciemnożółty kolor moczu
  • zaburzenia hormonalne
  • choroby tarczycy

Przez wzgląd na istotną rolę, jaką ten organ pełni w organizmie, powinniśmy regularnie kontrolować wątrobę, reagować na wszystkie niepokojące objawy i dbać i dietę, która ma niebagatelny wpływ na jej zdrowie i kondycję.

Dieta dla zdrowej wątroby

W diecie wątrobowej powinny więc znaleźć się: 

  • zielone warzywa liściaste
  • jęczmień
  • ciemne winogrona
  • czarne jagody, jeżyny
  • marchew
  • buraki
  • amarantus i proso (kasza jaglana)
  • babka płesznik
  • kurkuma
  • czarnuszka 
  • ostropest plamisty
  • kurczak, indyk, chuda cielęcina
  • chude sery
  • jaja
  • świeże ryby

Ważną rolę w wsparciu wątroby pełnią także dobre tłuszcze, takie jak nierafinowane oleje roślinne czy masło klarowane. To w nich rozpuszcza się witamina D, ale także witaminy A, E oraz K, które mają istotny wpływ na prawidłową pracę tego organu.

Wątroba kocha zielone warzywa
Wątroba kocha zielone warzywa Picsel123RF/PICSEL

Wątroba nie znosi tych warzyw. Lepiej wyklucz je z diety

Choć wątroba lubi warzywa i powinniśmy serwować je jej jak najczęściej, to warto pamiętać, że chodzi tutaj głównie o warzywa świeże, duszone lub gotowane. Smażone warzywa, szczególnie na głębokim oleju, przyczyniają się do nagromadzenia tłuszczu w wątrobie, a jeśli doszło do przypalenia potrawy, to jej zwęglone części nie tylko obciążają organ, ale są także bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

W diecie dla wątroby powinniśmy także unikać pleśni. Czasem zdarza się bowiem, że oddzielamy lekko spleśniałą część warzywa od reszty i zjadamy tę nietkniętą. To błąd, bo rakotwórcze mykotoksyny zdążyły już zająć całe warzywo i są dla nas bardzo groźne. W skrajnych wypadkach mogą doprowadzić do zwłóknienia organu, a nawet martwicy!

Jak powinna być dieta dla seniora?Newseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas