Wątroba nie lubi tych warzyw. Lepiej ich unikaj
Wątroba, choć bez wątpienia wytrzymała i skłonna do szybkiej regeneracji, ma swoje wymagania i docenia zdrową, zbilansowaną dietę. Powinna być ona oparta na warzywach, ale jak się okazuje, nie wszystkich! Niektóre z nich są bowiem dla niej bardzo szkodliwe i rujnują jej zdrowie. Tę listę musisz znać na pamięć!
Wątroba to jeden z najważniejszych organów, pełniący szereg istotnych funkcji w organizmie. Nie tylko oczyszcza i filtruje krew z substancji toksycznych, ale bierze również udział w istotnych procesach metabolicznych i wzmacnia odporność organizmu. W skrócie wątroba pełni cztery podstawowe funkcje, takie jak:
- detoksykacyjna
- metaboliczna
- filtracyjna
- magazynująca
Wątroba bierze także udział w przemianie węglowodanów i białek w tłuszcze.
Kiedy wątroba zaczyna chorować lub proces jej działania zostaje zachwiany, organizm zaczyna wysyłać nam istotne sygnały. Te najczęstsze to:
- przewlekłe zmęczenie
- alergie
- podkrążone oczy
- nietolerancje pokarmowe
- spadek libido
- biegunki lub zaparcia
- bóle głowy i skroni
- problemy skórne (wypryski, trądzik, szary kolor skóry)
- stany depresyjne
- ciemnożółty kolor moczu
- zaburzenia hormonalne
- choroby tarczycy
Przez wzgląd na istotną rolę, jaką ten organ pełni w organizmie, powinniśmy regularnie kontrolować wątrobę, reagować na wszystkie niepokojące objawy i dbać i dietę, która ma niebagatelny wpływ na jej zdrowie i kondycję.
Dieta dla zdrowej wątroby
W diecie wątrobowej powinny więc znaleźć się:
- zielone warzywa liściaste
- jęczmień
- ciemne winogrona
- czarne jagody, jeżyny
- marchew
- buraki
- amarantus i proso (kasza jaglana)
- babka płesznik
- kurkuma
- czarnuszka
- ostropest plamisty
- kurczak, indyk, chuda cielęcina
- chude sery
- jaja
- świeże ryby
Ważną rolę w wsparciu wątroby pełnią także dobre tłuszcze, takie jak nierafinowane oleje roślinne czy masło klarowane. To w nich rozpuszcza się witamina D, ale także witaminy A, E oraz K, które mają istotny wpływ na prawidłową pracę tego organu.
Wątroba nie znosi tych warzyw. Lepiej wyklucz je z diety
Choć wątroba lubi warzywa i powinniśmy serwować je jej jak najczęściej, to warto pamiętać, że chodzi tutaj głównie o warzywa świeże, duszone lub gotowane. Smażone warzywa, szczególnie na głębokim oleju, przyczyniają się do nagromadzenia tłuszczu w wątrobie, a jeśli doszło do przypalenia potrawy, to jej zwęglone części nie tylko obciążają organ, ale są także bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
W diecie dla wątroby powinniśmy także unikać pleśni. Czasem zdarza się bowiem, że oddzielamy lekko spleśniałą część warzywa od reszty i zjadamy tę nietkniętą. To błąd, bo rakotwórcze mykotoksyny zdążyły już zająć całe warzywo i są dla nas bardzo groźne. W skrajnych wypadkach mogą doprowadzić do zwłóknienia organu, a nawet martwicy!
Zobacz również: Czy można jeść codziennie jajka? Oto, jak wpływają na organizm