Wielu nadal smaży na tym oleju. Szybko uwalnia szkodliwe substancje

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

O czym należy pamiętać podczas smażenia potraw?
O czym należy pamiętać podczas smażenia potraw? 123RF/PICSEL

W kuchniach nadal go pełno

Oleje roślinne. Nie każdy nadaje się do smażeniaINTERIA.TVInteria.tv

Co jest najważniejsze podczas smażenia? Temperatura dymienia

Olej słonecznikowy jest spożywczym olejem roślinnym uzyskiwanym z nasion słonecznika. Czy powinno używać się go do smażenia?
Olej słonecznikowy jest spożywczym olejem roślinnym uzyskiwanym z nasion słonecznika. Czy powinno używać się go do smażenia?123RF/PICSEL

Czy można smażyć na oleju słonecznikowym?

Zobacz również:

    Czego unikać podczas smażenia?

    • Nie smaż na olejach nierafinowanych. Są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury i należy stosować je wyłącznie na zimno.
    • Unikaj wielokrotnego używania tego samego oleju. Ponowne podgrzewanie tłuszczu zwiększa ryzyko powstawania szkodliwych substancji.
    • Nie używaj zniszczonej patelni. Kuchenne akcesoria pokryte są specjalnymi powłokami, które zapobiegają przywieraniu żywności. Przyjrzyj się dobrze ich kondycji. Gdy są porysowane i zniszczone, nie tylko nie działają efektywnie. Drobinki naruszonych powłok mogą trafiać do posiłków, a taka "przyprawa" to ostatnie, co chcielibyśmy mieć na swoim talerzu.