Reklama

Wkrótce wysyp smacznego grzyba w Polsce. Łatwo pomylić go z szatanem

Borowik ceglastopory to grzyb, na którego widok zwykle przechodzi się obojętnie. Jego trzon ma charakterystyczną barwę i nie sposób odróżnić go od prawdziwka czy maślaka. Czy borowik ceglastopory jest jadalny? Gdzie najczęściej można go spotkać i jak odróżnić od innych, trujących okazów?

Borowiki ceglastopore - co to za grzyby?

Borowiki ceglastopore to grzyby należące do rodziny borowikowatych, znane również pod nazwą gniewus, pociec, czerwononóżka czy ceglak. Pojawiają się od połowy maja do października w lasach liściastych, iglastych i mieszanych, a wysypów spodziewać można się w górach na kwaśnych glebach. Warto wypatrywać ich pod świerkami, jodłami, dębami oraz bukami. W Polsce na borowiki ceglastopore możemy natknąć się w południowej części kraju. Bardzo często są one deptane i mylone z borowikami szatańskimi czy ponurymi.

Po czym rozpoznać borowika ceglastoporego?

Borowik ceglastopory wyglądem przypomina borowika szlachetnego, jednak różni się od niego barwą trzonu - nóżka ceglaka jest wyraźnie czerwona. Po przekrojeniu natomiast kolor miąższu sinieje i staje się niebieskawo-fioletowy. Jego trzon ma kształt bulwiasty, z wiekiem bardziej walcowaty i dorasta do wysokości 4-15 cm. Kapelusz natomiast jest barwy czerwono-brązowej, a średnica osiąga szerokość nawet do 20 centymetrów. Rurki znajdujące się pod spodem u młodych okazów są żółte, natomiast u starszych - ceglastoczerwone.

Reklama

Czytaj również: Tego grzyba można spotkać niemal w każdym lesie. Czy jest jadalny?

Czy borowik ceglastopory jest pod ochroną?

Borowik ceglastopory nie znajduje się na liście grzybów chronionych w Polsce. Można więc z czystym sumieniem zrywać go na terenie naszego kraju.

Czy borowik ceglastopory jest jadalny?

Borowik ceglastopory należy do grzybów jadalnych, jednak trzeba zaznaczyć, że można go spożywać tylko i wyłącznie po uprzedniej, solidnej obróbce termicznej. Zjedzenie nawet niedogotowanego ceglaka grozi poważnym zatruciem pokarmowym - mogą wystąpić ostre wymioty, biegunka, nudności, bóle brzucha, a nawet odwodnienie organizmu.  

Zobacz też: Grzyb gigant. Rekordowy okaz znaleziony w ukraińskim lesie

Borowik ceglastopory a szatański - jak odróżnić?

Mimo iż borowiki ceglastopore można zbierać do woli, a przez wielu grzybiarzy uwielbiane są za łagodny smak, to podczas grzybobrania należy zachować ostrożność. Ceglaka można bowiem pomylić z jego niejadalnym kuzynem - borowikiem szatańskim. Oba okazy mają czerwoną nóżkę, jednak różnią się intensywnością barwy trzonu oraz kapelusza.

  • Trzon borowika szatańskiego ma znacznie bardziej nasycony, czerwony kolor 
  • Kapelusz szatana jest dużo jaśniejszy od kapelusza ceglaka
  • Borowik szatański po spróbowaniu jest bardzo gorzki w smaku

Ponadto w polskich lasach nie brakuje innych, niejadalnych okazów o czerwonych nóżkach. Należą do nich np. borowik żółtopory i ponury, które są niejadalne. Być może dlatego borowiki ceglastopore, mimo iż dorodne i smaczne, często są w lasach pomijane i deptane.

Wybierając się więc na grzyby - szczególnie w regionach południowej Polski, zanim przyniesiesz do domu borowika ceglastoporego, miej pewność, że to właśnie ten konkretny okaz. Warto porównać go ze zdjęciami dostępnymi w sieci czy atlasie grzybów, bądź też wybrać się na grzybobranie z doświadczoną osobą.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Borowiki | grzyby | grzybobranie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy