Włącz wiosenny skarb do diety. Jakie właściwości mają liście młodego buka?
Czy warto jeść liście młodego buka? Odpowiedź brzmi: tak. Mają nie tylko korzyści zdrowotne, ale sprawdzą się również w kuchni. Z pewnością wzbogacą smak potraw i dodadzą im charakteru.

Spis treści:
Jasnozielone i kwaskowate w smaku. Mowa o młodych liściach buka, które są prawdziwym wiosennym skarbem. I to na wyciągnięcie ręki. Buk może je wykształcać - w zależności od panujących warunków - nawet do końca maja.
Wykazują nie tylko korzystne dla zdrowia właściwości, ale i świetnie wzbogacają smak potraw. Najlepiej zbierać je w miejscach oddalonych od dróg. Ważne też, by zrywać je z umiarem - tak, aby nie niszczyć drzewa.
Młode liście buka w kuchni. Oto ich zastosowanie
Smak wspomnianych liści na myśl może przywodzić szczaw. W celach kulinarnych dobrze jest sięgać wyłącznie po młode i jasnozielone okazy. Nie dość, że mają orzeźwiający smak, to jeszcze są delikatne.
Można je dodawać do sałatek, kanapek czy pesto z bazylii. Co ciekawe, sprawdzą się również w wersji na ciepło - świetnie smakują w towarzystwie szpinaku. Można je również dodać do kremowych zup takich jak brokułowa czy pokrzywowa. Młode liście buka można również jeść na surowo.
Na ich bazie można również przygotować specjalny wywar. Garść liści wystarczy zalać pół litra wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować jeszcze przez ok. 10 minut i odcedzić. Tak przygotowany wywar jest gotowy do picia.

Jak liście młodego buka działają na zdrowie?
Młode liście buka są znane w medycynie ludowej od dawna. Napary z nich przyrządzane stanowiły pomoc w przypadku gorączki, przeziębienia czy biegunki. Były również stosowane w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Zawierają witaminę A, witaminę C i niektóre witaminy z grupy B. Oprócz tego zawierają wapń, fosfor i magnez.
Napar działa oczyszczająco, odkażająco, uspokajająco i pobudzająco na trawienie.
Z jego spożywaniem nie należy jednak przesadzać, ponieważ może powodować senność.
Buk zwyczajny (Fagus sylvatica L.) pospolite drzewo, które występuje niemal w całej Europie. W Polsce najczęściej rośnie na zachodzie i południu. Ma charakterystyczną, gładką i popielatą korę. Surowcem zielarskim jest liść buka, który w fitofarmakologii widnieje pod łacińską nazwą Folium Fagi oraz owoc (Fructus Fagi).