Włóż do słoika i zalej zalewą. Nie będziesz mógł przestać ich jeść
Marynowane grzyby leśne to wyśmienity specjał polskiej kuchni. Zazwyczaj do słoików wkładamy podgrzybki, prawdziwki i maślaki, a dużo rzadziej marynujemy kurki, uważane za jedne z najbardziej smakowitych grzybów. To jednak błąd, ponieważ marynowane kurki stanowią wyjątkową przystawkę, która zachwyca smakiem i aromatem.
Kurki marynowane w zalewie octowej. Doskonała przekąska do obiadu
Kurki, znane również jako pieprzniki jadalne (Cantharellus cibarius), to jedne z najpopularniejszych grzybów, które można znaleźć w polskich lasach. Ich charakterystyczny, delikatnie pieprzny smak sprawia, że są doskonałym dodatkiem do wielu potraw, a także świetnie smakują w zalewie octowej.
Kurki marynowanie to prawdziwa gratka dla miłośników przetworów. Grzyby te nie tylko zachwycają smakiem, ale również łatwością przygotowania.
Zobacz również: Tak wygląda grzybowy raj? Nagranie z Mazur jest hitem sieci
Jak marynować kurki? Instrukcja krok po kroku
Kurki najlepiej smakują w słodko-kwaśnej zalewie, przygotowanej z octu i cukru. Jej zrobienie zajmie nam dosłownie chwilę i wymaga kilku składników.
Do zamarynowania kurek potrzebujemy:
- 2 kg świeżych kurek,
- 1 szklankę octu spirytusowego 10 proc.,
- 4 szklanki wody,
- 5 łyżek cukru,
- przyprawy do smaku: liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, gorczyca, sól.
Instrukcja przygotowania:
- Kurki dokładnie czyścimy i myjemy.
- Grzyby wrzucamy na 5 minut do gotującej w garnku wody.
- Po ugotowaniu kurki przelewamy zimną wodą i osuszamy ręcznikiem.
- W osobnym garnku robimy zalewę, mieszając wszystkie składniki ze sobą.
- Kurki przekładamy do wyparzonych słoików, wypełniając je do 3/4 objętości.
- Zalewamy je gorącą marynatą, szczelnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 13 minut.
Zobacz również: Widzisz taki nalot na ogórkach? Pod żadnym pozorem ich nie jedz
Jak oczyścić kurki? Zrobisz to szybciej niż myślisz
Kurki są dość trudne w czyszczeniu ze względu na małe szczeliny między blaszkami. Samo umycie ich wodą zwykle nie wystarcza. Istnieją jednak proste i sprawdzone metody, które znacznie ułatwiają pozbycie się z nich piasku i zanieczyszczeń.
Grzyby te możemy szybko wyczyścić, mocząc je w wodzie z solą. Podczas tego procesu wystarczy delikatnie je mieszać, a po kilku minutach odcedzić i przepłukać chłodną wodą. Bardzo ważne jest to, aby moczenie trwało krótko, gdyż grzyby szybko chłoną wodę i mogą stracić smak.
Jeśli jednak nie chcemy moczyć naszych grzybów w obawie o utratę aromatu, kurki możemy oczyścić za pomocą mąki. Wystarczy jedynie posypać grzyby, a następnie dokładnie je przemieszać, aby mąka w całości oblepiła kurki. Następnie myjemy je pod bieżącą wodą i gotowe.
Zobacz również: Dodaj łyżkę do kurek. W mig oczyścisz z zabrudzeń. Bosacka radzi