Włóż do słoika i zalej zalewą. Nie będziesz mógł przestać ich jeść

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak marynować kurki? To bardzo proste!
Jak marynować kurki? To bardzo proste!123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Kurki marynowane w zalewie octowej. Doskonała przekąska do obiadu

Jak marynować kurki? Instrukcja krok po kroku

  • 2 kg świeżych kurek,
  • 1 szklankę octu spirytusowego 10 proc.,
  • 4 szklanki wody,
  • 5 łyżek cukru,
  • przyprawy do smaku: liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, gorczyca, sól.
  1. Kurki dokładnie czyścimy i myjemy.
  2. Grzyby wrzucamy na 5 minut do gotującej w garnku wody.
  3. Po ugotowaniu kurki przelewamy zimną wodą i osuszamy ręcznikiem.
  4. W osobnym garnku robimy zalewę, mieszając wszystkie składniki ze sobą.
  5. Kurki przekładamy do wyparzonych słoików, wypełniając je do 3/4 objętości.
  6. Zalewamy je gorącą marynatą, szczelnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 13 minut.
Marynowanie kurek to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru grzybów
Marynowanie kurek to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru grzybów123RF/PICSEL

Jak oczyścić kurki? Zrobisz to szybciej niż myślisz