Reklama

Reklama

Włóż liść laurowy do mąki. Niesamowity efekt za grosze

Liście laurowe są często dodawane do zup, sosów i innych potraw, aby wzmocnić smak i nadać niepowtarzalnego aromatu. Okazuje się, że mają one zastosowanie nie tylko w kuchni - mogą bowiem odstraszać niektóre insekty. Podpowiadamy co zrobić z liśćmi laurowymi, by zapobiec pojawieniu się "nieproszonych gości".

Liście laurowe kosztują niewiele, a są bardzo pomocne w rozwiązaniu bardzo popularnego problemu - w walce z uciążliwymi insektami. Zamiast sięgać po chemiczne specyfiki, warto spróbować naturalnych rozwiązań - zarówno jeśli chodzi o domowe porządki, jak i radzenie sobie ze szkodnikami. Ich specyficzny zapach w mig odstraszy m.in. znienawidzone mole spożywcze.

Czytaj też: Sprytna pułapka na mole. Zmieszaj te dwa produkty

Reklama

Liść laurowy w starciu z insektami

Mole spożywcze do uciążliwe owady, gnieżdżące się w produktach sypkich - mące, kaszy, płatkach owsianych itp. Skąd pojawiają się w naszych domach? Najczęściej przynosimy je ze sobą z zakupów, nie mając o tym pojęcia. Mole uprzykrzają życie i ciężko jest się ich pozbyć - walka z tymi owadami bywa niekiedy długotrwała. Jak je odstraszyć za pomocą naturalnych, domowych sposobów?

Świetną bronią pomocną w walce z molami spożywczymi będą liście laurowe. Ich intensywny aromat działa na te owady drażniąco - już kilka listków skutecznie odstraszy tych niechcianych lokatorów.

Zobacz więcej: Mole spożywcze: jak się pozbyć tej plagi?

Jak używać liści laurowych do odstraszania moli?

Liść laurowy możesz wsadzić bezpośrednio do opakowania z mąką, ryżem czy innym produktem sypkim. Aby zapobiec pojawianiu się moli spożywczych w przyszłości, możesz na półach szafek kuchennych porozkładać liście laurowe. Już kilka sztuk wystarczy, aby zniechęcić insekty do osiedlania się w kuchni. 

Zaskakujące właściwości liścia laurowego

Genialne efekty osiągniesz również przy pomocy laurowego olejku eterycznego. Na łyżeczkę wystarczy nałożyć sodę oczyszczoną, a następnie nalać kilka kropel tego ekstraktu. Całość zamknąć w małym pojemniczku, a na wieczku zrobić niewielkie dziurki. Może być to opakowanie po zapałkach lub np. słoik, który owiniesz folią.

Przez powstałe otwory, aromat liścia laurowego będzie bez trudu się wydobywał - dzięki temu żaden mol spożywczy nie ośmieli się wejść do kuchennych szafek.

Zobacz także: Dlaczego mole spożywcze są bardzo groźne dla zdrowia?

Jak zapobiegać molom spożywczym?

Sposoby z liśćmi laurowymi są świetnie w walce z molami, jednak warto też wiedzieć, co robić, aby zminimalizować ryzyko kolonizacji moli w twojej kuchni. Przede wszystkim sypkie produkty warto poprzesypywać do szczelnie zamykanych pojemników - plastikowych czy zwykłych słoików. Będzie to pewnego rodzaju zabezpieczenie przed wnikaniem moli do produktów spożywczych. Oczywiście dodatnie do nich liścia laurowego jest dodatkową ochroną, bez względu na rodzaj opakowania.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: liść laurowy | mąka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy