Sprytna pułapka na mole. Zmieszaj te dwa produkty
Każdy, kto choć raz w życiu miał w domu mole spożywcze wie, że potrafią naprawdę zatruć życie. Te małe szkodniki nie tylko żerują w pokarmach, które nadają się już potem tylko do wyrzucenia, ale bardzo szybko się rozmnażają. Jak temu zapobiec i pozbyć się ich raz a dobrze?
Mole to rodzina niewielkich owadów z rzędu motyli, licząca około 3000 gatunków i rozprzestrzeniona we wszystkich strefach klimatycznych, łatwo spotkać je także w Polsce. Mole przypominają rozmiarem komary, a wyglądem ćmy - dorosłe osobniki posiadają smukłe, owłosione ciało o barwie od białawej, poprzez żółtą aż po szarobrunatną. Larwy moli żyją w rurkowatych osłonkach, składających się głównie z resztek pożywienia.
Zobacz również:
- Ekspertka podpowiada, jak poprawić swoje zdrowie metaboliczne. Warto o nie zadbać
- Jak przyciągnąć wróble do karmnika? Wsyp ich największy przysmak
- Promienna cera nawet w chłodne dni. Jak zadbać o skórę w okresie jesienno-zimowymart. sponsorowany
- Nazywany "przyjacielem ogrodników". Rośliny wyrosną ze zdwojoną siłą
Zobacz również: Przepędza szkodniki, zabija pleśń. W roli głównej cukier
Jak pozbyć się moli spożywczych?
Jeśli odkryjemy, że w naszej kuchni zagnieździły się już mole spożywcze, musimy w pierwszej kolejności jak najszybciej pozbyć się larw. Niestety, wiąże się to z wyrzuceniem wszystkich produktów spożywczych, w których żyją i dokładnym wyczyszczeniem szafek. W tym celu należy dodać do wody kilka łyżek octu lub nawet wymyć szafki samym octem, który skutecznie dezynfekuje i zabija jaja moli.
Możesz także wymieszać gorącą wodę oraz ocet w proporcji 1:1, przelać do miseczki i zamknąć ją w szafce aż do wystygnięcia - to prosty i szybki sposób na błyskawiczną dezynfekcję.
Jak pozbyć się dorosłych osobników? W tym celu warto przygotować skuteczną pułapkę na mole na bazie octu i wina. Do miseczki wlej trochę kwaskowatego wina, które mole uwielbiają i ocet, którego nie znoszą. Owady, zwabione przyjemnym zapachem, utopią się w misce.
Mole nie znoszą zapachu tych roślin. Miej je zawsze w domu!
Pozbycie się larw moli i wyłapanie dorosłych osobników to jeszcze nie wszystko! By nie pojawiły się ponownie w domu, musimy przestrzegać kilku prostych zasad:
- sypkie produkty takie jak cukier, mąka, kasze należy zaraz po kupnie przesypać do szklanych pojemników lub słoików.
- szafki w kuchni należy regularnie sprzątać i profilaktycznie dezynfekować octem
- warto rozłożyć w szafkach małe woreczki z lawendą lub położyć na półce lawendowe mydełko - mole nie znoszą tego zapachu
- w kuchni warto trzymać suszone skórki cytrusów, goździki, ziele angielskie i liście laurowe
- mole nie znoszą zapachu wrotyczu - sezon na niego właśnie się rozpoczął, więc warto ozdobić kuchnię małymi bukiecikami tej rośliny.
Latem mole wpadają także często do naszych domów przez okna - warto więc ustawić odstraszające je rośliny także na parapecie - wtedy poszukają szczęścia gdzie indziej.
Zobacz również: