Wspiera serce, reguluje ciśnienie. To jeden z najzdrowszych owoców

InteriaKobieta Redakcja

Agrest to bogactwo witamin i minerałów, a także składników wspierających pracę wielu narządów
Agrest to bogactwo witamin i minerałów, a także składników wspierających pracę wielu narządów 123RF/PICSEL

Zobacz również:

Co zawierają owoce agrestu?

Agrest można wykorzystać do zrobienia przetworów czy np. kompotu
Agrest można wykorzystać do zrobienia przetworów czy np. kompotu123RF/PICSEL
  • witaminie C - agrest zawiera jej aż 28 g na 100 g owoców,
  • witaminie B,
  • witaminie A,
  • kwasowi foliowemu,
  • niacynie,
  • tiaminie,
  • ryboflawinie,
  • luteinie,
  • pektynom,
  • kwasom organicznym,
  • pierwiastkom takim jak: potas, magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo.

Dlaczego warto jeść agrest?

  • Wspierają narząd wzroku - dzięki luteinie, którą znaleźć można głównie w miąższu i skórce. Składnik ten ma działanie naturalnego filtra przeciwsłonecznego - chroni przed promieniowaniem UVA i UVB, dzięki czemu zapobiega też niektórym chorobom oczu.
  • Wspierają pracę serca - dzięki zawartych w owocach karotenoidy (m.in. luteinie) - chroniących naczynia krwionośne i mogących też zapobiegać chorobom układu krążenia.
  • Regulują ciśnienie krwi - za sprawą potasu.
  • Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi i wymieść metale ciężkie z przewodu pokarmowego - dzięki pektynom.
  • Wpływają korzystnie na stawy - owoce agrestu mają właściwości przeciwzapalne i łagodzą objawy zwyrodnienia stawów, a co więcej mogą zapobiegać chorobom kości. Na podstawie badań naukowcy udowodnili, że ich regularne jedzenie zapobiega osteoporozie, a w przypadku urazów - np. złamań, przyspiesza regenerację (głównie za sprawą wapnia i magnezu).
  • Dbają o sprawne trawienie - zapobiegają zaparciom, wzdęciom, działają moczopędnie i żółciopędnie, łagodzą stany zapalne jelit oraz żołądka.
  • Są niskokaloryczne - mogą sięgać po nie osoby odchudzające się i chorujące na cukrzycę.
  • Poprawiają pamięć i koncentrację - dzięki bogactwu magnezu oraz witamin z grupy B. Ponadto jedzenie agrestu jest w stanie zniwelować stres i napięcia z nim związane.
  • Minimalizują ryzyko zakwaszeniu organizmu -  za sprawą substancji silnie alkalizujących dba o zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
  • Wzmacniają odporność - głównie dzięki witaminie C i minerałom. Przetwory i suplementy na bazie agrestu polecane są do wspomagania leczenia bólu gardła oraz przewlekłego kaszlu.
  • Wpływają zbawiennie na skórę -  eliminuje wolne rodniki, opóźnia jej starzenie się, poprawia wygląd i koloryt.

Kto nie może jeść agrestu?

  • mają wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • cierpią na zapalenie okrężnicy i jelit,
  • mają niewydolne nerki.
Agrest chroni wzrok, ale to nie jedyna jego zaletaINTERIA.TVInteria.tv
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?