Wspiera serce, reguluje ciśnienie. To jeden z najzdrowszych owoców
Agrest to jeden z mało docenianych owoców rosnących w Polsce. Jest dużo mniej popularny niż truskawki, borówki, maliny czy jabłka - a szkoda, bo ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości i zdecydowanie warto włączyć go do codziennej diety. Jakie korzyści niesie regularne jedzenie agrestu?
Zobacz również:
Agrest zwany jest Winoroślą Północy - rośnie w południowej i środkowej części Europy, a także na Kaukazie oraz w Ameryce Północnej i Afryce. W naszym kraju uprawia się go zazwyczaj na działkach czy w przydomowych ogródkach i wykorzystuje się do przygotowywania m.in. kompotów, przetworów czy jako dodatek do ciast i deserów. Owoce agrestu, mimo że stosunkowo mało popularne, uznawane są za jedne z najzdrowszych. Działają nie tylko zbawiennie na zdrowie, ale także skórę, przez co są również wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Co wpływa na nich odżywcze właściwości?
Zobacz też: Agrest - rozsmakuj się w winorośli północy
Co zawierają owoce agrestu?
Korzystne oddziaływanie agrestu na odporność, wspomaganie funkcjonowania narządów czy też dbanie o doskonałą kondycję skóry możliwe jest dzięki:
- witaminie C - agrest zawiera jej aż 28 g na 100 g owoców,
- witaminie B,
- witaminie A,
- kwasowi foliowemu,
- niacynie,
- tiaminie,
- ryboflawinie,
- luteinie,
- pektynom,
- kwasom organicznym,
- pierwiastkom takim jak: potas, magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo.
Dlaczego warto jeść agrest?
Bogactwo prozdrowotnych składników zawartych w owocach agrestu sprawia, że wspomagają pracę całego organizmu na wielu płaszczyznach.
- Wspierają narząd wzroku - dzięki luteinie, którą znaleźć można głównie w miąższu i skórce. Składnik ten ma działanie naturalnego filtra przeciwsłonecznego - chroni przed promieniowaniem UVA i UVB, dzięki czemu zapobiega też niektórym chorobom oczu.
- Wspierają pracę serca - dzięki zawartych w owocach karotenoidy (m.in. luteinie) - chroniących naczynia krwionośne i mogących też zapobiegać chorobom układu krążenia.
- Regulują ciśnienie krwi - za sprawą potasu.
- Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi i wymieść metale ciężkie z przewodu pokarmowego - dzięki pektynom.
- Wpływają korzystnie na stawy - owoce agrestu mają właściwości przeciwzapalne i łagodzą objawy zwyrodnienia stawów, a co więcej mogą zapobiegać chorobom kości. Na podstawie badań naukowcy udowodnili, że ich regularne jedzenie zapobiega osteoporozie, a w przypadku urazów - np. złamań, przyspiesza regenerację (głównie za sprawą wapnia i magnezu).
- Dbają o sprawne trawienie - zapobiegają zaparciom, wzdęciom, działają moczopędnie i żółciopędnie, łagodzą stany zapalne jelit oraz żołądka.
- Są niskokaloryczne - mogą sięgać po nie osoby odchudzające się i chorujące na cukrzycę.
- Poprawiają pamięć i koncentrację - dzięki bogactwu magnezu oraz witamin z grupy B. Ponadto jedzenie agrestu jest w stanie zniwelować stres i napięcia z nim związane.
- Minimalizują ryzyko zakwaszeniu organizmu - za sprawą substancji silnie alkalizujących dba o zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
- Wzmacniają odporność - głównie dzięki witaminie C i minerałom. Przetwory i suplementy na bazie agrestu polecane są do wspomagania leczenia bólu gardła oraz przewlekłego kaszlu.
- Wpływają zbawiennie na skórę - eliminuje wolne rodniki, opóźnia jej starzenie się, poprawia wygląd i koloryt.
Kto nie może jeść agrestu?
Mimo wszystkich tych zalet, po agrest nie wszyscy mogą sięgać. Jedzenie tych owoców - szczególnie w dużych ilościach, odradza się osobom, które:
- mają wrzody żołądka i dwunastnicy,
- cierpią na zapalenie okrężnicy i jelit,
- mają niewydolne nerki.
Przeczytaj również: Mięsiste wnętrze pełne witamin. Skuteczna uprawa cykorii sałatowej we własnym ogrodzie