Reklama

Reklama

Agrest - rozsmakuj się w winorośli północy

Agrest, często nazywany "winoroślą północy", ma wysoką wartość odżywczą i nietuzinkowy smak. Niedoceniany, niknie w bogatej ofercie letnich plonów polskiej ziemi. Warto go dostrzec i włączyć do diety. Przyniesie więcej korzyści, niż przypuszczasz. Również dla kubeczków smakowych. Wszak agrest jest wybornym dodatkiem do deserów i dań mięsnych. Co jeszcze warto wiedzieć na temat agrestu? Wyjaśniamy.

Agrest: Moc witamin i minerałów

Krzewy agrestu najczęściej widzimy w przydomowych ogródkach i ogródkach działkowych. Owocują żółtymi, zielonymi i czerwonymi jagodami. Czerwone są najsłodsze. Wszystkie mają szereg ważnych dla zdrowia składników aktywnych biologicznie.

Polskie lato jest wyjątkowo szczodre. W szczycie sezonu trudno zdecydować, po które owoce sięgnąć. Bo, że najcenniejsze są świeże i surowe, nikogo już chyba nie trzeba przekonywać. Dobrze zrobić miejsce w letnim jadłospisie również dla agrestu. Warto go również zachować na jesienno-zimowe i wiosenne miesiące. Sprawdzają się w połączeniu z innymi, a także solo, w kompotach, dżemach i konfiturach. Nadają się też do mrożenia. Dzięki bogactwu pektyn (rodzaj błonnika), jagody agrestu są idealne do zamrażania. Pektyny utrzymują napięcie błon owocu i zapobiegają przenikaniu wody do jego komórek.

Reklama

W sezonie wzmożonych infekcji warto mieć pod ręką choć jeden agrestowy przysmak. Pomoże wzmocnić organizm, złagodzić objawy i skrócić czas choroby.

Agrest: Zastrzyk odporności

Agrest zawiera nie tylko pokaźne dawki królowej odporności - witaminy C (28mg w 100 gramach produktu), ale też liczne, poprawiające wydolność systemu immunologicznego, składniki mineralne i przeciwutleniacze. W trzeciej grupie wymienić trzeba witaminę A, E i luteinę, które skutecznie neutralizując toksyczne dzianinie wolnych rodników wzmacniają odporność. Soki i przetwory z agrestu są polecane przy skłonności do częstych infekcji gardła i krtani oraz stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, zwłaszcza jeśli przebiegają z kaszlem.

Czytaj także: Agrest dla zdrowych oczu

Agrest dla metabolizmu

Świeży agrest, podobnie jak kompot z jego suszonych owoców, potrafi zadziałać jak prawdziwy katalizator trawienny. Owoce zawierają znaczne dawki błonnika i drobne pestki, które drażniąc ścianki jelit usprawniają pasaż jelitowy. Agrest jest wyjątkowo skuteczny w znoszeniu zaparć. Ma silnie alkaliczny odczyn, dlatego przyspiesza nie tylko usuwanie toksyn i złogów z jelit, ale też odtruwanie.

Owoce agrestu działają moczopędnie, stymulując oczyszczanie organizmu również za pośrednictwem nerek. Mają właściwości żółciopędne, dlatego warto je dodawać do dań na bazie mięs. Nie tylko wzbogacą ich smak, ale ułatwią trawienie ciężkostrawnego, tłustego posiłku. Agres świetnie komponuje się z mięsem biały i czerwonym, a także pasztetami i podrobami.

Wsparciem dla metabolizmu są też obecne w owocach kwasy: jabłkowy i cytrynowy, które usprawniają trawienie - zarówno owoców, jak też cięższych dodatków mięsnych.

Agrest w diecie cukrzycowej

Owoce agrestu są niskokaloryczne i nie zawierają wysokich dawek fruktozy (zwłaszcza zielone). Mają niski indeks glikemiczny i duże dawki błonnika. Są produktem doskonałym w diecie cukrzycowej. Agrest sprzyja normalizacji poziomu cukru we krwi, obniża średnią, a zwłaszcza poposiłkową glikemię.

Zobacz również: Sezon na agrest

Agrest dla sokolego wzroku

Zawarta w owocach agrestu luteina - silny przeciwutleniacz, jest najlepszym wsparciem narządu wzroku. Chroni oczy przed promieniowaniem UVA i UVB, a także poważnymi schorzeniami, takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej, jaskra i zaćma.

Agrest dla zdrowia serca

Upalne letnie dni są poważnym wyzwaniem dla serca i całego układu krążenia. Zwłaszcza w takich warunkach trzeba jak najczęściej sięgać po naturalne, najzdrowsze produkty. Powinien znaleźć się wśród nich również agrest. Zawarta w nim luteina i inne przeciwutleniacze wspierają funkcje serca i chronią naczynia krwionośne.

Błonnik zapobiega tworzeniu blaszek miażdżycowych i usprawnia usuwanie toksyn, tak z układu krążenia, jak i całego organizmu. Bogactwo potasu daje agrestowi właściwość obniżania ciśnienia tętniczego krwi, a rutyna uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Agrest, tak świeży, jak i przetworzony, powinien znaleźć stałe miejsce w diecie kardioprotekcyjnej.

Nie bez znaczenia dla serca jest też wysoka zawartość witamin z grupy B, które wspierają system nerwowy, pomagają tonować emocje i redukować napięcie. Mają też korzystny wpływ na zdolności poznawcze, takie jak pamięć i koncentracja. 

Przeczytaj także: Agrestowy miks

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | agrest

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy