Wzmacnia mięśnie, kości i odporność. Seniorzy powinni jeść na potęgę

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ten ser stanowi doskonałe źródło białka oraz wapnia
Ten ser stanowi doskonałe źródło białka oraz wapnia123RF/PICSEL

Jak powstaje twaróg i czym się charakteryzuje?

Kto powinien jeść twaróg? Szczególnie ważny w diecie seniorów

Zarówno białko, jak i wapń są kluczowe dla zachowania zdrowia kości
Zarówno białko, jak i wapń są kluczowe dla zachowania zdrowia kości123RF/PICSEL

Bogactwo witamin i tłuszczów - co jeszcze kryje się w twarogu?

Kaloryczność twarogu - czy można jeść go codziennie?

  • chudy twaróg ma ok. 98-99 kcal/100 g,
  • półtłusty twaróg ma ok. 130 kcal/100 g,
  • tłusty twaróg ma ok. 150-170 kcal/100 g.
Kanapka z twarogiem ma około 160-246 kalorii na 100 g
Kanapka z twarogiem ma około 160-246 kalorii na 100 g123RF/PICSEL

Jak jeść twaróg? Proste pomysły na wykorzystanie go w kuchni

  • pastę kanapkową z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki, ogórka czy ziół,
  • deser na słodko z owocami, jogurtem naturalnym lub miodem,
  • farsz do naleśników - zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej,
  • sernik, czyli klasyczny wypiek na bazie twarogu.
„Ewa gotuje”: Pierogi z wędzonym twarogiemPolsatPolsat