Wzmacnia odporność, leczy przeziębienie. Teraz przygotujesz najlepszą
Nalewki, czyli alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół cieszą się w ostatnich latach coraz większą popularnością. Najczęściej przygotowuje się je latem, by były gotowe na zimę - większość z nich działa bowiem napotnie, wzmacnia odporność, leczy przeziębienia i infekcje. Za najskuteczniejszą uważana jest nalewka z lipy - jak ją przygotować?
Spis treści:
Nalewka lipowa
Lipa występuje w całej Europie, w Polsce spotykamy lipę pospolitą. Surowiec stanowią całe, wysuszone kwiatostany lipy drobnolistnej i wielkolistnej lub ich mieszanina. Zbiera się je podczas kwitnienia i suszy w temperaturze nie wyższej niż 40 st. Ważne jest to, by wykorzystywać kwiaty dojrzałe, duże i nieuszkodzone.
Kwiat lipy zawiera flawonoidy o silnym działaniu antyoksydacyjnym i ograniczającym działanie wolnych rodników, olejki eteryczne, śluzy, garbniki, kwasy organiczne i sterole.
Na co jest dobra nalewka z lipy?
Kwiat lipy stosowany jest głównie jako środek napotny w stanach gorączkowych oraz środek osłaniający w nieżytach dróg oddechowych. Czasem stosuje się go także w przypadku nadpobudliwości nerwowej czy bezsenności.
- wykazuje właściwości przeciwzapalne
- ułatwia odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach flegmy
- zmniejsza napięcie nerwowe
- ułatwia zasypianie
- działa moczopędnie
- poprawia przemianę materii
- uszczelnia drobne naczynia krwionośne
- wspomaga wytwarzanie soku żołądkowego
- ułatwia trawienie
- wzmacnia odporność
- usprawnia pracę serca i układu krążenia
Jak zrobić nalewkę z kwiatów lipy?
Przygotowania do wykonania nalewki należy rozpocząć już teraz, w czerwcu. Do jej sporządzenia niezbędna jest bowiem zalewa miodowa, którą należy przygotować z miodu, spirytusu 96 proc. oraz letniej, przegotowanej wody w proporcjach po 0,5 litra każdego produktu.
Tak przygotowaną mieszankę należy odstawić w zacienione miejsce, a po dwóch, trzech tygodniach zlać alkohol znad osadu.
Gdy zakwitną lipy, należy zebrać dwie szklanki dojrzałych, nieuszkodzonych kwiatów i zalać je przygotowaną wcześniej zalewą. Po dwóch tygodniach zlewamy alkohol i ponownie odkładamy nalewkę w zacienione miejsce. Tam powinna spokojnie dojrzewać około pięć miesięcy.
Nalewkę lipową możemy spożywać w sposób klasyczny, stosować ją jako dodatek do napojów, a nawet nacierać nią ciało.
Kiedy najlepiej robić nalewkę?
Lipa kwitnie na przełomie czerwca i lipca, kwiaty należy zebrać, gdy będą już dojrzałe, duże, świeże i nieuszkodzone. Jeśli zbierzemy lipę zbyt późno (tzn. pod koniec lipca), to kwiaty musimy przebrać i odrzucić te przekwitnięte. Nalewka zrobiona latem będzie gotowa na zimę - powinna dojrzewać około pięciu miesięcy.
Zobacz również: Nalewka bursztynowa: Jakie ma właściwości?