Zagotowujesz wodę kilka razy i zalewasz herbatę? Ryzykujesz poważnym zatruciem

Napełniasz czajnik po sam brzeg wodą, a później kilkukrotnie ją zagotowujesz, by zrobić ulubioną kawę lub herbatę? Jeśli tak, to jesteś jedną z wielu osób, która popełnia ten błąd. Picie takiej wody może ci poważnie zaszkodzić.

Gotowanie tej samej wody na herbatę po raz drugi lub trzeci, może skończyć się dla nas zatruciem
Gotowanie tej samej wody na herbatę po raz drugi lub trzeci, może skończyć się dla nas zatruciem123RF/PICSEL

Spora część społeczeństwa nie zdaje sobie sprawy, że kilkukrotne gotowanie tej samej wody, którą następnie zalewają kawę i herbatę, może przynieść opłakane skutki dla zdrowia. Mogłoby się wydawać, że skoro czajnik - klasyczny lub elektryczny - ma tak dużą pojemność, to można zagotowywać pozostałą w nim wodę nawet po kilka razy.

Napełniając solidnie czajnik wodą, nie musimy za każdym razem uzupełniać go odpowiednim poziomem wody, gdy najdzie nas ochota na kawę lub herbatę. Trzeba jednak pamiętać, że takie przyzwyczajenie może jednak skutkować sporymi problemami zdrowotnymi.

Dlaczego nie powinno się ponownie gotować wody na herbatę lub kawę?

Woda po zagotowaniu zmienia swój skład. Podczas procesu gotowania z wody wyparowują szkodliwe dla zdrowia substancje, dlatego taka woda idealnie nadaje się do spożycia. Jeśli jednak tę samą wodę zagotujemy po raz drugi lub trzeci, to zaczynają się w niej gromadzić związki chemiczne, jak fluorki, arsen i azotany.

Mogą one sprzyjać rozwijaniu się różnych chorób i zwiększać ryzyko powstawania nowotworów. Picie kilkukrotnie zagotowanej wody grozi również poważnym zatruciem.

Kilkukrotne gotowanie tej samej wody na herbatę jest szkodliwe dla zdrowia
Kilkukrotne gotowanie tej samej wody na herbatę jest szkodliwe dla zdrowia123RF/PICSEL

Czy herbatę należy zalewać wrzątkiem?

Odpowiedź na powyższe pytanie zależy od tego, jakiego rodzaju herbatę mamy zamiar zaparzyć. Czarną i owocową herbatę możemy z powodzeniem zalewać wrzątkiem, ale zieloną, czerwoną i białą już nie. Najlepsza temperatura wody do zaparzenia zielonej herbaty to między 70 a 90 stopni Celsjusza, czerwonej - 90 stopni, a białej maksymalnie 70 stopni.

Jest to tyle ważne, że zalanie herbaty wodą o nieodpowiedniej temperaturze sprawi, że pozbędziemy się z liści prozdrowotnych antyoksydantów, które ulatniają się pod wpływem zbyt wysokiej temperatury.

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 40: Michał SzczygiełINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas