Reklama

Reklama

Zagotowujesz wodę kilka razy i zalewasz herbatę? Ryzykujesz poważnym zatruciem

Napełniasz czajnik po sam brzeg wodą, a później kilkukrotnie ją zagotowujesz, by zrobić ulubioną kawę lub herbatę? Jeśli tak, to jesteś jedną z wielu osób, która popełnia ten błąd. Picie takiej wody może ci poważnie zaszkodzić.

Spora część społeczeństwa nie zdaje sobie sprawy, że kilkukrotne gotowanie tej samej wody, którą następnie zalewają kawę i herbatę, może przynieść opłakane skutki dla zdrowia. Mogłoby się wydawać, że skoro czajnik - klasyczny lub elektryczny - ma tak dużą pojemność, to można zagotowywać pozostałą w nim wodę nawet po kilka razy.

Napełniając solidnie czajnik wodą, nie musimy za każdym razem uzupełniać go odpowiednim poziomem wody, gdy najdzie nas ochota na kawę lub herbatę. Trzeba jednak pamiętać, że takie przyzwyczajenie może jednak skutkować sporymi problemami zdrowotnymi.

Reklama

Dlaczego nie powinno się ponownie gotować wody na herbatę lub kawę?

Woda po zagotowaniu zmienia swój skład. Podczas procesu gotowania z wody wyparowują szkodliwe dla zdrowia substancje, dlatego taka woda idealnie nadaje się do spożycia. Jeśli jednak tę samą wodę zagotujemy po raz drugi lub trzeci, to zaczynają się w niej gromadzić związki chemiczne, jak fluorki, arsen i azotany.

Czytaj także: 10 sposobów na wykorzystanie torebek po herbacie

Mogą one sprzyjać rozwijaniu się różnych chorób i zwiększać ryzyko powstawania nowotworów. Picie kilkukrotnie zagotowanej wody grozi również poważnym zatruciem.

Czy herbatę należy zalewać wrzątkiem?

Odpowiedź na powyższe pytanie zależy od tego, jakiego rodzaju herbatę mamy zamiar zaparzyć. Czarną i owocową herbatę możemy z powodzeniem zalewać wrzątkiem, ale zieloną, czerwoną i białą już nie. Najlepsza temperatura wody do zaparzenia zielonej herbaty to między 70 a 90 stopni Celsjusza, czerwonej - 90 stopni, a białej maksymalnie 70 stopni.

Warto wiedzieć: Napój z zielonej herbaty - pogromca boczków i wałeczków

Jest to tyle ważne, że zalanie herbaty wodą o nieodpowiedniej temperaturze sprawi, że pozbędziemy się z liści prozdrowotnych antyoksydantów, które ulatniają się pod wpływem zbyt wysokiej temperatury. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: herbata | woda na herbatę

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy