Zapach cebuli odstrasza komary
Nierzadko rezygnujemy z dodania cebuli do potraw z obawy o trwały aromat, który zostawia. Nie tylko my nie przepadamy za jej zapachem - komary też. I to jest jej niezaprzeczalnym atutem.
Wystarczy, że plastry świeżej cebuli położymy na parapecie, a owady powinny nasze okno omijać szerokim łukiem.
Warto mieć ją pod ręką, gdy chcemy użyć naturalnego leku na ukąszenia. Wystarczy przyłożyć plasterek na 10, 15 minut. Dzięki sowim przeciwzapalnym właściwościom, złagodzi uczucie pieczenia.
Można także zwiększyć spożycie cebuli w okresie letnim - zapach ciała jest wtedy dla komarów nieprzyjemny.
Trzeba jednak pamiętać, że jarzyna ta jest ciężkostrawna. Jeśli mamy kłopot z trawieniem, wystarczy pokroić ją i poddusić w odrobinie wody.