Zapanuj nad lodówką
Od sposobu przechowywania żywności zależy, jak długo utrzyma ona świeżość i swoje walory zdrowotne.

Wiele z nas, wkładając jedzenie do lodówki, umieszcza je po prostu tak, by jak więcej zmieściło się na półkach. Zwłaszcza ostatnio - podczas pandemii robimy rzadsze, ale obfitsze zakupy. Uważaj! Od tego, w jaki sposób przechowujesz żywność, zależy, jak długo wytrzyma, nie tracąc smaku i wartości odżywczych.
Uniwersalne zasady
Jedzenie, które wygląda, pachnie lub smakuje nieświeżo, powinno jak najszybciej wylądować w koszu. Nie warto ryzykować! Nadpleśniałe warzywa czy owoce należy wyrzucać w całości, zamiast odkrajać zepsute kawałki. Natomiast możesz nieco luźniej potraktować zasadę przestrzegania daty przydatności do spożycia. Jest to wartość szacunkowa, a jej przekroczenie nie znaczy, że produkt się do niczego nie nadaje. Jeśli był odpowiednio przechowywany, 3-4 dni po terminie wciąż można go zjeść.
Co znaczy "odpowiednio przechowywany"? Zdaniem naukowców z Mayo Clinic temperatura w lodówce nie powinna być wyższa niż 4°C, a produkty trzymane nie dłużej niż 4 dni po otwarciu opakowania. Po tym czasie rośnie ryzyko pojawienia się potencjalnie groźnych bakterii.
Genialne triki na podkręcenie smaku potraw
Czasem wystarczy drobna zmiana lub nietypowy dodatek, by odmienić i podkręcić smak tradycyjnych potraw. Oto kilka sprawdzonych trików!






Chroń zieleninę przed wilgocią
Jeśli kupujesz sałaty, natkę, świeże zioła czy szpinak, zapewnij im suche warunki. Inaczej szybko zaczną ciemnieć i zmieniać się w nieapetyczną maź. Po zakupie owiń je ręcznikiem papierowym i potem włóż do lodówki.
Produkty mleczne na właściwym miejscu
Należą one do tych szybko psujących się. Dlatego potrzebują chłodu bardziej niż reszta. Temperatura w lodówce nie rozkłada się równomiernie, zwłaszcza gdy jest ona szczelnie napchana. Najstabilniej utrzymuje się w okolicy tylnej ściany. I to jest najlepsze miejsce dla nabiału. Jeśli wiesz, że nie zdążysz wypić mleka, zanim się przeterminuje, możesz je zamrozić. Półeczki na drzwiach zarezerwuj na soki owocowe - psują się znacznie wolniej.

A co z mięsem?
Dla niego też najlepszy jest obszar przy tylnej ścianie lodówki i najniższa półka (zimno gromadzi się na dole). Niektóre urządzenia mają również specjalną szufladę dochładzaną zimnem z zamrażarki - to miejsce dla surowego mięsa i ryb. Przed włożeniem do lodówki, owiń je w pergamin (możesz też użyć do tego celu papieru do pieczenia).
Gdzie trzymać owoce?
Wiele rodzajów lepiej przechowywać poza lodówką. Należą do nich jabłka, pomarańcze, mandarynki, gruszki, grejpfruty.
W chłodzie trzymaj te, które łatwo pleśnieją. Chodzi m.in. o truskawki i maliny. Przedłużysz ich żywotność, jeśli po przyniesieniu do domu przepłuczesz je wodą z octem, po czym spłuczesz czystą, wysuszysz i dopiero włożysz do lodówki. Najlepiej umieścić je w pudełku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Owoce trzymaj na półce, a nie w szufladzie, bo w niej panuje większa wilgoć. Arbuza lepiej zjeść na świeżo, a jeśli to niemożliwe, też włóż go do lodówki. Awokado także przechowuj w chłodzie, ale poza nią.

A co z nabiałem?
Sery po otwarciu wyjmij z folii i szczelnie owiń w woskowany papier lub pergamin. Świeże twarogi wymagają chłodu, więc przechowuj je na środkowej półce bliżej tylnej ściany lodówki. Przetrwają tam do tygodnia. Z kolei twarde sery właściwie przechowywane wytrzymają nawet 3-4 tygodnie. Pamiętaj, by sery pleśniowe trzymać z daleka od innych.

Zobacz również:
***

Hania ma 17 miesięcy i SMA1 - rdzeniowy zanik mięśni. Innowacyjna terapia genowa kosztuje ponad 9 milionów złotych. Środki potrzebne są jak najszybciej, bo warunkiem przystąpienia do leczenia jest rozpoczęcie go przed ukończeniem drugiego roku życia. Niestety, w prowadzonej od sześciu miesięcy zbiórce, nadal brakuje ponad czterech milionów złotych.
JEŚLI MOŻESZ, WESPRZYJ ZBIÓRKĘ: www.siepomaga.pl/haneczka
Przeczytaj historię Hani: Bez terapii genowej Hania nie ma szans. Pomóż dokończyć zbiórkę