Zdrowa alternatywa dla borówki. Roślina "samoobsługowa" owocuje na potęgę

Aleksandra Tokarz

Opracowanie Aleksandra Tokarz

Niewymagająca i łatwa w uprawie szybko awansowała na liście działkowych hitów, stając się obiektem pożądania wielu ogrodników. Nie tylko nie sprawia problemów, ale dodatkowo świetnie radzi sobie w trakcie mrozów, będąc jedną z pierwszych roślin w ogrodzie, które owocują. Jakie wymagania ma świdośliwa? Zadbaj o nią w ten sposób, a owoce będziesz zbierać wiadrami.

Drzewko świdośliwa to hit wśród działkowców. Zdrowsza od borówki, łatwa w uprawie
Drzewko świdośliwa to hit wśród działkowców. Zdrowsza od borówki, łatwa w uprawie123RF/PICSEL

Co lubi świdośliwa? Łatwa i niemal bezproblemowa w uprawie

Świdośliwa przez lata była jedną z tych roślin, która musiała oddać pałeczkę pierwszeństwa innym, znacznie popularniejszym wówczas wśród działkowców. Podczas gdy ogrodnicy na potęgę sadzili w ogrodach borówkę amerykańską, jej bliska przyjaciółka czekała cierpliwie na swoją kolej. By teraz urosnąć do rangi jednego z hitów na działkowych poletkach.

Świdośliwa, mocno przypominając wyglądem owoców borówkę amerykańską, łączy w sobie tych kilka walorów, za którymi szaleją ogrodnicy. W momencie rozkwitu zachwyca bowiem białymi kwiatami, by wraz z nadejściem czerwca wypuścić smaczne i wyjątkowo zdrowe owoce.

Jakie wymagania ma świdośliwa? Zwróć uwagę przed posadzeniem

Świdośliwa, odporna na warunki atmosferyczne i wyjątkowo łatwa w uprawie, szybko zasłużyła sobie na miano rośliny "samoobsługowej". Wystarczy bowiem jedynie zasadzić ją na umiarkowanie wilgotnych, żyznych i piaszczysto-gliniastych glebach, by wkrótce cieszyć się pełnymi koszami zdrowych owoców.

Przyjaciółka borówki amerykańskiej czuje się świetnie na słonecznym lub półcienistym stanowisku, nie przepadając przy tym jedynie za długotrwałą suszą. W momencie największych upałów należy więc pamiętać, by regularnie i obficie dostarczać jej wody. Jej niedobór może znacząco odbić się na ilości owoców.

Jaki smak ma świdośliwa? Zdrowsza od borówki amerykańskiej

Świdośliwa owocuje zazwyczaj już w trzecim roku po posadzeniu, wypuszczając niewielkie, wyglądem przypominające borówki owoce. Słodkie, o wyraźnie jagodowo-porzeczkowym aromacie nadają się zarówno do spożycia na surowo, jak i również do przygotowywania przetworów. Dobrze się też mrożą. Są przy tym także wyjątkowo zdrowe — zdrowsze nawet niż borówka amerykańska.

Owoce świdośliwy w swoim składzie zawierają cały szereg cennych dla zdrowia substancji — białko, błonnik, magnez, potas, wapń, żelazo oraz witaminę B. Słyną również z wyjątkowo wysokiej zawartości witaminy C. To sprawia, że świdośliwa piastuje jedno z czołowych miejsc na liście najzdrowszych roślin owocowych.

Owoce świdośliwy wspierają w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę, będąc ochroną także w stanach obniżonej odporności. Poleca się je w stanach zmęczenia. Zawarte w świdośliwie polifenole, antocyjany oraz procyjanidyny są dodatkowo doskonałymi przeciwutleniaczami. Substancje zawarte w owocach działają też przeciwstarzeniowo, zwalczając wolne rodniki. Za sprawą obfitości w magnez i potas korzystnie wpływają także na serce i układ krążenia.

Rośliny na zacieniony balkon. Jakie gatunki wybrać?Interia.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas