Zioła na balkonie: Jak je uprawiać i pielęgnować?

Brak ogrodu lub tarasu nie musi być przeszkodą w domowej uprawie ulubionych ziół. Wystarczy balkon, kilka skrzynek lub doniczek i sprawdzone metody sadzenia ziół balkonowych. To idealne rozwiązanie dla mieszkańców większych miast i lokatorów nowoczesnych osiedli. Sprawdź, jakie zioła posadzić na balkonie, by móc przez cały rok cieszyć się ich smakiem w domowym zaciszu.

Na balkonie można uprawiać wiele gatunków aromatycznych ziół
Na balkonie można uprawiać wiele gatunków aromatycznych ziół123RF/PICSEL

Jak założyć ogródek ziołowy na balkonie?

Większość ziół nie potrzebuje specjalnych warunków, by móc wzrastać i wypuszczać nowe listki. Bez większego problemu można uprawiać je w doniczkach, skrzynkach lub rozsadnikach w obrębie własnego balkonu. Kompozycje aromatycznych ziół przyciągają nie tylko zapachem, ale także widokiem. Są doskonałym zamiennikiem kwiatów balkonowych, a dodatkowo można je z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Świeżo zerwane zioła będą bez porównania smaczniejsze od tych kupionych w torebkach.

Zioła balkonowe najlepiej sadzić w pojedynczych pojemnikach lub doniczkach. Sprawdzą się zarówno te wykonane z tworzywa sztucznego, które charakteryzują się lekkością i skutecznym zabezpieczeniem przed utratą wilgoci, jak i gliniane donice, zapewniające przepuszczalność i wymianę powietrza. Jeśli postawimy na wysiew ziół wieloletnich, najlepiej zainwestować w donice mrozoodporne.

Zwykła ziemia doniczkowa nie nadaje się do uprawy większości ziół balkonowych, ponieważ jest przesycona nawozami mineralnymi, a zioła potrzebują stosunkowo niewielkiej ilości składników odżywczych. Warto odwiedzić sklepy ogrodnicze i zaopatrzyć się w specjalną ziemię do uprawy ziół, by zapewnić im najlepsze podłoże do wzrostu.

Jakie zioła warto posiać na balkonie?

Rośliny jednoroczne

Uprawa ziół balkonowych to sprawdzony sposób dla osób, które nie posiadają ogrodu
Uprawa ziół balkonowych to sprawdzony sposób dla osób, które nie posiadają ogrodu123RF/PICSEL

BAZYLIA

Bazylia to jedno z najczęściej i najchętniej wykorzystywanych w kuchni ziół. Jej charakterystyczny oraz intensywny zapach i smak wzbogacają nawet najprostsze danie. Uprawa bazylii na balkonie nie jest skomplikowana, ale wymaga zaangażowania. Należy pamiętać, by jej nasiona wysiać w maju, do doniczek z warstwą drenażową oraz wilgotną ziemią wymieszaną z piaskiem. Do kiełkowania i wzrostu potrzebne są stanowiska jasne, ale nie w pełnym słońcu. Jeśli kupujemy gotowe sadzonki, trzeba pamiętać o stopniowym przyzwyczajaniu ich do słońca oraz umiarkowanym podlewaniu.

KOPER

Koperek ogrodowy nadaje się do prawie każdego dania. Można posypać nim sałatki, zupy oraz kanapki. Uprawa kopru w donicach jest niezwykle prosta. Lubi stanowiska nasłonecznione, ale nie w pełnym słońcu. Koper należy wysiewać od połowy kwietnia do połowy sierpnia, najlepiej do mniejszych donic, wypełnionych żyzną ziemią. Koperek wschodzi już po 10-14 dniach, a młode listki do zbioru nadają się po miesiącu. Warto pamiętać, że sklepowy koper kupiony w doniczce nie nadaje się do sadzenia.

CZĄBER

To nieodłączny element polskiej kuchni, znany i wykorzystywany jako zamiennik pieprzu już od tysięcy lat. Jego najpopularniejsze odmiany to cząber letni (ogrodowy) oraz cząber zimowy (górski). Obie odmiany nadają się do uprawy, chociaż cząber zimowy jest spotykany niezwykle rzadko. Nasiona cząbru wysiewamy w kwietniu. Przyjmuje się na stanowiskach silnie nasłonecznione i osłoniętych od wiatru. Brak słońca może nadać mu gorzkiego posmaku. Najlepiej wysiewać go w donicach lub skrzynkach wypełnionych zasadową ziemią. Choć dobrze znosi suszę i nie potrzebuje regularnego nawożenia, warto pamiętać o umiarkowanym i niezbyt obfitym podlewaniu. Kwitnie latem - od lipca do sierpnia.

Rośliny wieloletnie

Rozmaryn to obowiązkowa pozycja w balkonowym zielniku
Rozmaryn to obowiązkowa pozycja w balkonowym zielniku123RF/PICSEL

ROZMARYN

Rozmaryn w polskich ogrodach króluje jako roślina ozdobna, lecznicza oraz przyprawowa. Znany jest głównie z właściwości antybakteryjnych, przeciwnowotworowych i chroniących przed promieniowaniem UV. Z powodzeniem przyjmie się także na balkonie. Lubi stanowiska słoneczne i najlepiej wzrasta w glebie wapiennej o zasadowym pH. Dobrze rośnie na suchym podłożu, nie wymaga więc regularnego podlewania. Wyjątkiem są pierwsze fazy wzrostu - wtedy warto pamiętać o częstym podlewaniu. Najlepszym momentem na wysiew będzie okres między kwietniem a majem.

MIĘTA

Mięta balkonowa to jedno z najbardziej wymagających ziół, ale jej smak i zapach wynagradza wysiłki. Najlepiej przyjmie się w donicach z otworami na spodzie, wyłożonych solidną warstwą drenażową i ziemią wymieszaną z piaskiem lub gliną. Mięta lubi miejsca półcieniste, gdyż prażące słońce powoduje poparzenie listków. Warto pamiętać by jej podłoże było stale wilgotne, ale nie wolno dopuścić do zalania. Dobrym zabiegiem będzie posypanie wierzchniej warstwy ziemi keramzytem lub perlitem, co spowolni wyparowywanie wody. Kwitnie zazwyczaj w okresie od czerwca do sierpnia.

LUBCZYK

Pobudza apetyt, wspomaga trawienie i ma działanie moczopędne. Lubczyk to zioło, które można uprawiać w dość sporych ceramicznych donicach. Przyjmie się w ziemi do kwiatów wymieszanej z gliną i próchnicą. Najszybciej wyrośnie postawiony w półcieniu. Lubczyk można wysiewać na balkonie na przełomie marca i kwietnia, ale najdogodniejszą porą będzie sierpień. To właśnie sierpniowy wysiew spowoduje, że roślina lepiej wykiełkuje, będzie mocniejsza i nie będzie wymagała częstego podlewania. Lubczyk kwitnie od czerwca do sierpnia.

Rośliny na zacieniony balkon. Jakie gatunki wybrać?Interia.tv

Sprawdź także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas