3 najzdrowsze owoce na świecie, które wyhodujesz we własnym ogródku

Owoce są obok warzyw najcenniejszym źródłem składników odżywczych i błonnika. Ważne jest nie tylko to, żeby zjadać dwie porcje owoców każdego dnia, ale również urozmaicanie menu. Doskonałym pomysłem jest sięganie po mniej popularne w Polsce owoce, które przodują pod względem zawartości składników aktywnych biologicznie. Jak się okazuje, trzy najzdrowsze owoce na świecie można bez trudu wyhodować w przydomowym ogródku. O jakich mowa?

Kwestii sąsiedztwa w uprawie borówki amerykańskiej nie można lekceważyć
Kwestii sąsiedztwa w uprawie borówki amerykańskiej nie można lekceważyć123RF/PICSEL

Jagody goji - właściwości, uprawa, pielęgnacja

Jagody goji są bezkonkurencyjne. Większość ekspertów uznaje je najzdrowsze owoce na świecie. Warto wiedzieć, że można jagody goji z powodzeniem uprawiać w Polsce. Nasz klimat sprzyja owocowaniu krzewu kolcowoju chińskiego. Roślina jest mrozoodporna i wytrzymała na suszę. Nie ma szczególnych wymagań glebowych, owocuje nawet na ubogim podłożu. Kwitnie na przełomie sierpnia i września, owoce pojawiają się pod koniec października. Z dwuletniego krzewu można zebrać nawet 2 kg dojrzałych jagód goji. To bardzo ważne, żeby nie zrywać i nie zjadać ich wcześniej. Niedojrzałe są toksyczne dla zdrowia.

Warto włączyć do diety jagody goji
Warto włączyć do diety jagody goji123RF/PICSEL

Małe, czerwone, podłużne owoce jagód goji są bardzo delikatne. Żeby nie uległy uszkodzeniu, najlepiej zrywać je z ogonkami. W smaku nieco podobne do żurawiny, ale mniej słodkie, z wyczuwalną cierpką nutką. W sprzedaży najczęściej spotykamy suszone jagody goji, do których skutecznie i nie bez powodu przylgnęła etykietka "superowocu" i zaczerpnięta z języka angielskiego superfood.

Jagody goji są źródłem aż 18 aminokwasów, szeregu witamin z grupy B, witaminy C, E i licznych składników mineralnych na czele z cynkiem, żelazem, selenem i wapniem. Są też skarbnicą kluczowej dla zdrowia oczu zeaksantyny.

Warto włączyć je do codziennego jadłospisu, dodając kilka sztuk do porannej owsianki, deserów, sałatek czy dań obiadowych. Są szczególnie polecane dla:

  • poprawy odporności,
  • wzmocnienia narządu wzroku,
  • normalizacji ciśnienia i cholesterolu we krwi,
  • poprawy metabolizmu węglowodanów,
  • zapobiegania chorobom nowotworowym,
  • wzmocnienia wątroby i nerek oraz stawów,
  • lepszej jakości snu,
  • łagodzenia objawów menopauzy,
  • poprawy libido i sprawności seksualnej.

Minikiwi - właściwości superowocu

Minikiwi zdobywa popularność także w Polsce
Minikiwi zdobywa popularność także w Polsce123RF/PICSEL

Aktinidia ostrolistna - pnącze, które rodzi minikiwi, dobrze wzrasta i owocuje w klimacie umiarkowanym. W Polsce jest coraz powszechniej uprawianą rośliną na plantacjach towarowych, jednak można je hodować na własny użytek. Daje drobne, ale bardzo smaczne owoce, a samo pnącze ma wiele atrakcyjnych dla oka odmian. Może więc pełnić równocześnie funkcję estetyczną w przydomowym ogródku. Udomowiony kuzyn kiwi, nazwany minikiwi, nie bez przyczyny zyskał etykietkę "superowocu".

Minikiwi należy do owoców jagodowych i, podobnie jak inni przedstawiciele tej rodziny, ma niewiele kalorii przy jednocześnie wysokiej wartości odżywczej. Włączając minikiwi do menu, zaopatrzymy organizm w pokaźne dawki aż czterech silnych antyoksydantów, w tym:

  • wzmacniającą odporność witaminę C,
  • stojąca na straży młodości, witalności i płodności witaminę E,
  • nieocenioną dla zdrowia oczu luteinę,
  • liczne polifenole.

Ten pakiet przeciwutleniaczy daje maleńkim owocom ogromny potencjał do pochłaniania reaktywnych form tlenu, czyli wszechobecnych, toksycznych dla naszego zdrowia wolnych rodników. Obecne w diecie minikiwi to doskonała profilaktyka chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie i nowotwory.

Mimo niewielkich rozmiarów każdy owoc minikiwi zawiera pokaźne dawki błonnika, który stymulując pracę jelit, niweluje zaparcia, usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn i jest najskuteczniejszą ochroną przed rozwojem raka jelita grubego.

Borówka amerykańska - uprawa, właściwości zdrowotne

Uprawa borówki nie jest niczym skomplikowanym
Uprawa borówki nie jest niczym skomplikowanymARKADIUSZ ZIOLEKEast News

Trzecim owocem na zwycięskim podium są bez wątpienia najpopularniejsze w tym zestawieniu borówki amerykańskie. Polacy sięgają po nie coraz chętniej i coraz częściej sadzą w przydomowych ogródkach. Krzewy najlepiej owocują w nasłonecznionych, zacisznych stanowiskach i wilgotnej, kwaśnej glebie. Dla utrzymania wilgoci w podłożu warto wykonać zabieg ściółkowania, najlepiej przy użyciu kory sosnowej, która ma właściwości zakwaszające. W sezonie kora pomoże utrzymać wilgoć, a zimą ochroni płytki system korzeniowy rośliny przed przemarznięciem.

O krzewy borówki warto się zatroszczyć, bo ich owoce to nieprzeciętna dawka zdrowia. Jak łatwo się domyślić, patrząc na kolor skórki, obfitują w antocyjany - barwniki, które mają najsilniejszy potencjał przeciwutleniający. Borówki amerykańskie są też skarbnicą pektyn (rodzaj błonnika), witamin o właściwościach przeciwutleniających (A i C), szeregu witamin z grupy B i licznych składników mineralnych.

Wśród szeregu korzyści zdrowotnych, jakie wynikają z włączenia do diety borówek amerykańskich, wymienić trzeba następujące:

  • poprawiają pamięć i inne zdolności poznawcze (myślenie, koncentracja),
  • chronią przed rozwojem nadciśnienia i są zalecane pomocniczo w jego leczeniu,
  • zwalczając wolne rodniki chronią przed licznymi chorobami cywilizacyjnymi, w tym nowotworami,
  • wzmacniają narząd wzroku,
  • dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym mają korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego,
  • jedzone regularnie mogą chronić przed marskością wątroby.
Warzywa i owoce, które latem zadbają o Twoją skóręINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas