Zioła w przydomowym ogródku

Świeże, aromatyczne zioła. Przydają się w kuchni, słyną z właściwości leczniczych, mają zastosowanie w kosmetyce. Bez wielkiego wysiłku możesz je wyhodować we własnym ogrodzie lub na balkonie.

Hyzop fot. I. Grelowska
Hyzop fot. I. GrelowskaINTERIA.PL

Można go rozmnażać z nasion lub przez sadzonki. Dorasta do 30-40 cm i można formować z niego niskie żywopłoty. To roślina wieloletnia, w drugim roku uprawy można ścinać gałązki do suszenia lub bezpośredniego użycia. Hyzop nie jest odporny na mrozy wart go więc zabezpieczyć przed zimą.

Szałwia fot. I. Grelowska
INTERIA.PL

Zalety szałwi jako przyprawy docenia kuchnia włoska i warto z niej brać przykład. Szałwia jest doskonałym dodatkiem do sałatek mięs sosów, ryb i drobiu.

Szałwia lubi ciepło więc dobrze znaleźć dla niej stanowisko słoneczne i suche, a przed zimą zabezpieczyć. Łatwo ją rozmnożyć z sadzonek. Kto nie jest przekonany do uprawy szałwi niech wspomni stare przysłowie: "Kto ma szałwię w ogrodzie, tego bieda nie ubodzie".

Melisa fot. I. Grelowska
INTERIA.PL

Dzięki cytrynowemu zapachowi świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do lodów i deserów ale także sałatek i ryb.

Melisę można wysiać z nasion lub rozmnażać przez podział starszych roślin. Lubi glebę próchniczą i stanowiska zaciszne. Nie jest odporna na mróz.

Oregano fot. I. Grelowska
INTERIA.PL

To roślina łatwa w uprawie. Można ją wyhodować z nasion, lub rozmnożyć przez podział starszej kępy. Lubi stanowiska słoneczne, a ze względu na walory dekoracyjne może być komponowana z roślinami ozdobnymi.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas