Zioła w przydomowym ogródku
Świeże, aromatyczne zioła. Przydają się w kuchni, słyną z właściwości leczniczych, mają zastosowanie w kosmetyce. Bez wielkiego wysiłku możesz je wyhodować we własnym ogrodzie lub na balkonie.
Można go rozmnażać z nasion lub przez sadzonki. Dorasta do 30-40 cm i można formować z niego niskie żywopłoty. To roślina wieloletnia, w drugim roku uprawy można ścinać gałązki do suszenia lub bezpośredniego użycia. Hyzop nie jest odporny na mrozy wart go więc zabezpieczyć przed zimą.
Zalety szałwi jako przyprawy docenia kuchnia włoska i warto z niej brać przykład. Szałwia jest doskonałym dodatkiem do sałatek mięs sosów, ryb i drobiu.
Szałwia lubi ciepło więc dobrze znaleźć dla niej stanowisko słoneczne i suche, a przed zimą zabezpieczyć. Łatwo ją rozmnożyć z sadzonek. Kto nie jest przekonany do uprawy szałwi niech wspomni stare przysłowie: "Kto ma szałwię w ogrodzie, tego bieda nie ubodzie".
Dzięki cytrynowemu zapachowi świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do lodów i deserów ale także sałatek i ryb.
Melisę można wysiać z nasion lub rozmnażać przez podział starszych roślin. Lubi glebę próchniczą i stanowiska zaciszne. Nie jest odporna na mróz.
To roślina łatwa w uprawie. Można ją wyhodować z nasion, lub rozmnożyć przez podział starszej kępy. Lubi stanowiska słoneczne, a ze względu na walory dekoracyjne może być komponowana z roślinami ozdobnymi.