Złodzieje witamin. Lista najgorszych żywieniowych kombinacji

Mięso i ziemniaki? To popularne, ale nie najlepsze połączenie
Mięso i ziemniaki? To popularne, ale nie najlepsze połączenie123RF/PICSEL

Co niszczy witaminy?

Jakie witaminy tracimy podczas gotowania?

Zobacz również:

Jak pieczenie wpływa na zawartość witamin?

Czy sposoby obróbki warzyw niszczą witaminy?

Smażenie warzyw to jeden z najgorszych sposobów ich przygotowania
Smażenie warzyw to jeden z najgorszych sposobów ich przygotowania123RF/PICSEL

Jak mrożenie wpływa na warzywa i owoce?

Złodzieje witamin, czyli najgorsze połączenia żywieniowe

  • warzywa krzyżowe (brukselka, kalafior, brokuł, jarmuż, kapusta) i ryby morskie
  • świeże pomidory i ogórki
  • biały ser i pomidory
  • oleje roślinne i tłuste ryby (śledź, makrela, łosoś, sardynka)
  • mięso i ziemniaki
  • czerwone mięso i wino
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?