Zmieszaj z wodą i zalej. Brzydki zapach zniknie z nakrętek w mgnieniu oka
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Gdy sezon na przygotowywanie przetworów wraz z nadejściem wakacji ruszył "z kopyta", wielu zaszywa się w zaciszu własnej kuchni, przygotowując ulubione przysmaki – po to, by cieszyć się ich smakiem w zimie. Zdarza się jednak, że nawet najbardziej starannie przygotowane, po otwarciu nie zachwycą. Wszystko przez nakrętkę, której zapach potrafi zrujnować niejedno danie ze słoika. Jest jednak prosty sposób. Jak pozbyć się zapachu z nakrętek? Zmieszaj i zalej, a po chwili będą jak nowe.
Kiszone ogórki, soki, sałatki i dżemy. A obok kompoty, konfitury i powidła. Wraz z nadejściem sierpnia domowe spiżarnie wypełniają się po brzegi smakowitymi przetworami, które kolejno będą cieszyć podniebienia domowników przez całą chłodną zimę.
By tak się jednak stało, warto zwrócić uwagę na szczegóły. Jeden prosty błąd podczas przygotowań może bowiem do reszty zrujnować smak dań i przekąsek. Mowa o zakrętkach.
Zobacz również: Upchaj w słoiku jak ogórki. Postoją w spiżarni przez lata, oszczędzą czas na przygotowanie obiadu
Jak dobrać nakrętkę do słoika? Zwróć uwagę na szczegóły
Zimą otwierasz słoik smakowicie wyglądającego dżemu truskawkowego, a ten "pachnie" niczym ogórki konserwowe? Podobna niespodzianka przydarzyła się niejednej kucharce. Dlatego te najbardziej doświadczone postanowiły zakasać rękawy i znaleźć skuteczny sposób, dzięki któremu unikną nieprzyjemnych rozczarowań.
Zobacz również:
- Najlepsza mąka dla cukrzyków i sercowców. Przyspieszy metabolizm
- Nasyci oczy swoim pięknem przez cały okres świąt. Tak zatroszczysz się o gwiazdę betlejemską
- Przeciwzapalny sekret codziennej filiżanki kawy. Zbija cukier, poprawia metabolizm
- Masz przeterminowane przyprawy? Nie wyrzucaj ich. Mają kilka zastosowań
Winowajcą w podobnych przypadkach nie jest bynajmniej słoik. Szkło, poddane uprzednio działaniu wysokiej temperatury, a więc dokładnie wymyte i wyparzone - co jest konieczne przed przystąpieniem do przygotowywania jakichkolwiek przetworów, nie kumuluje zapachów. Zakrętki zaś chłoną je "jak gąbka".
Zanim więc zakręcimy wypełniony przetworami słoik, dokładnie przyjrzyjmy się nakrętkom, które chcemy użyć. W pierwszej kolejnością pozbądźmy się tych:
- na których widoczna jest rdza,
- które mają krzywą powierzchnię, spowodowaną nieprawidłowym otwieraniem,
- które mają wyszczerbione rowki lub inne ubytki.
Te nie spełnią bowiem swojej roli, nie uszczelniając dobrze przetworów, a kolejno spisując je na straty. Gdy to zadanie wykonamy z powodzeniem, warto wyselekcjonowane, dobre nakrętki poddać prostemu zabiegowi. Krótka kąpiel rozprawi się bowiem z każdym, nieprzyjemnym zapachem, który te mogły wcześniej pochłonąć.
Jak usunąć zapach z pokrywki? Prosty, domowy sposób
Prosty, domowy sposób w mig sprawi, że nakrętki będą niemal jak nowe. Z przykrym zapachem poradzi sobie mieszanka ciepłej wody i kwasku cytrynowego. Do jednej szklanki wody wystarczy dodać dwa opakowania kwasku cytrynowego, a kolejno zalać miksturą ułożone wieczkiem do dołu zakrętki. Pozostawić na około 10 minut.
Po upływie tego czasu można dodatkowo przetrzeć każdy zakamarek nakrętki gąbką, by być pewnym, że wszelkie ewentualne zanieczyszczenia zostały usunięte. Gdy zabrudzenia są szczególnie mocne, mieszankę można dodatkowo wzbogacić solą kuchenną, a potem zakrętki dokładnie wyszorować. A później jedynie cieszyć się smakiem ulubionych przetworów, bez obaw o nieprzyjemny zapach.
Zobacz również: Zajadałam się u babci, tego lata przyrządziłam ją sama. Sałatka z zielonych pomidorów