Najlepsza mąka dla cukrzyków i sercowców. Przyspieszy metabolizm
Oprac.: Magdalena Kowalska
Mąka kokosowa to bogactwo witamin, błonnika i zdrowych tłuszczów. Cechuje się nie tylko niskim indeksem glikemicznym, ale też proporcjonalnie dużą zawartością białka. Z tego względu jest szczególnie polecana diabetykom, osobom z insulinoopornością lub schorzeniami układu krążenia. Mąka kokosowa jest też świetna dla osób na diecie redukcyjnej. Nie tylko syci na dłużej, ale przyspiesza metabolizm. Do tego charakteryzuje się wspaniałym smakiem i aromatem. Sprawdź, jakie właściwości ma mąka koksowa i jak można ją wykorzystać w codziennej diecie.
Spis treści:
Czym jest mąka kokosowa?
Mąka kokosowa jest wytwarzana z orzechów kokosowych, a ich największym producentem są Filipiny. Miąższ orzechów jest wyciskany i w pierwszej kolejności produkuje się z niego olej i mleko kokosowe. Pozostałości są suszone i to z nich powstaje mąka. W zależności od metody uzyskuje się różne jej warianty.
Jeśli z kokosa wytwarza się olej, mąka powstaje w tzw. suchym procesie i ma kremowy lub lekko brązowy kolor. Zawiera wtedy więcej białka i tłuszczu. Mokry proces wykorzystuje się do produkcji mleka kokosowego, a efektem "ubocznym" jest mąka o jaśniejszej barwie, która zawiera mniej tłuszczu, ale więcej błonnika. Warto więc zwracać uwagę na skład mąki kokosowej od poszczególnych producentów. Mogą się one znacznie różnić ilością tłuszczu, błonnika i białka.
Zobacz również:
- Mąka orkiszowa — właściwości i zastosowanie w kuchniart. sponsorowany
- Owsianka i ryżanka: ekologiczny i zdrowy pomysł na śniadanieart. sponsorowany
- Nie tylko świeże warzywa i owoce. Co wybierać, gdy chcesz jeść i żyć ekologicznie?art. sponsorowany
- Masło klarowane Ghee — tłuszcz do zadań specjalnychart. sponsorowany
Właściwości mąki kokosowej
Mąka kokosowa zawiera duże ilości błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, a w szczególności jelit. Chroni też przed wysokim poziomem glukozy we krwi i przyspiesza metabolizm. Zawiera niewielkie ilości węglowodanów prostych i cechuje się niskim indeksem glikemicznym.
Z tego względu jest szczególnie polecana cukrzykom i osobom zmagającym się z insulinoopornością. Warto używać jej też w trakcie diety redukcyjnej. Na dłużej pozwala zachować uczucie sytości, a poprzez niwelowanie skoków glukozy chroni przed odkładaniem się tkanki tłuszczowej.
Mąka kokosowa świetnie wpływa też na układ krążenia. Zawiera duże ilości nienasyconych tłuszczów, które w połączeniu z błonnikiem regulują poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. To szczególnie cenne dla osób z miażdżycą i innymi schorzeniami układu krążenia.
Mąka kokosowa naturalnie nie zawiera też glutenu, więc mogą jej używać osoby z celiakią. Znajdziemy w niej za to spore ilości witaminy E, magnezu, potasu i żelaza oraz kwasu laurynowego, który wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Jak używać mąki kokosowej w kuchni?
Mąka kokosowa charakteryzuje się sypką konsystencją i przyjemnym kokosowym aromatem. Jest jednak gęstsza od mąki pszennej i wchłania znacznie więcej wody. Jeśli chcemy stosować ją jako zamiennik tradycyjnej mąki, najlepiej używać jej pół na pół lub w proporcji 1/3 względem mąki pszennej. Mąka kokosowa nadaje się do wypieków (ciastka, ciasta, chleb), można z niej robić spody do pizzy, naleśniki, a także panierkę do mięs czy ryb.
Przepis na kokosanki z mąki kokosowej
Składniki:
- pół kostki masła;
- 130 g mąki kokosowej;
- 100 g wiórków kokosowych;
- 110 g cukru;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masło należy rozpuścić na wolnym ogniu, a następnie ostudzić. Do miski wsypujemy mąkę, wiórki, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy jajko i roztopione masło. Dokładnie mieszamy łyżką lub zagniatamy ręcznie. Masę wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni, a na blachę wyłożonym papierem do pieczenia nakładamy uformowane w kulki ciastka. Pieczemy 15 minut lub do zarumienienia ciasteczek.