Najlepsza mąka dla cukrzyków i sercowców. Przyspieszy metabolizm

Magdalena Kowalska

Oprac.: Magdalena Kowalska

Mąka kokosowa to bogactwo witamin, błonnika i zdrowych tłuszczów. Cechuje się nie tylko niskim indeksem glikemicznym, ale też proporcjonalnie dużą zawartością białka. Z tego względu jest szczególnie polecana diabetykom, osobom z insulinoopornością lub schorzeniami układu krążenia. Mąka kokosowa jest też świetna dla osób na diecie redukcyjnej. Nie tylko syci na dłużej, ale przyspiesza metabolizm. Do tego charakteryzuje się wspaniałym smakiem i aromatem. Sprawdź, jakie właściwości ma mąka koksowa i jak można ją wykorzystać w codziennej diecie.

Mąka kokosowa jest też świetna dla osób na diecie redukcyjnej.
Mąka kokosowa jest też świetna dla osób na diecie redukcyjnej.123RF/PICSEL

Czym jest mąka kokosowa?

Mąka kokosowa jest wytwarzana z orzechów kokosowych, a ich największym producentem są Filipiny. Miąższ orzechów jest wyciskany i w pierwszej kolejności produkuje się z niego olej i mleko kokosowe. Pozostałości są suszone i to z nich powstaje mąka. W zależności od metody uzyskuje się różne jej warianty.

Jeśli z kokosa wytwarza się olej, mąka powstaje w tzw. suchym procesie i ma kremowy lub lekko brązowy kolor. Zawiera wtedy więcej białka i tłuszczu. Mokry proces wykorzystuje się do produkcji mleka kokosowego, a efektem "ubocznym" jest mąka o jaśniejszej barwie, która zawiera mniej tłuszczu, ale więcej błonnika. Warto więc zwracać uwagę na skład mąki kokosowej od poszczególnych producentów. Mogą się one znacznie różnić ilością tłuszczu, błonnika i białka.

Właściwości mąki kokosowej

Mąka kokosowa zawiera duże ilości błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, a w szczególności jelit. Chroni też przed wysokim poziomem glukozy we krwi i przyspiesza metabolizm. Zawiera niewielkie ilości węglowodanów prostych i cechuje się niskim indeksem glikemicznym.

Z tego względu jest szczególnie polecana cukrzykom i osobom zmagającym się z insulinoopornością. Warto używać jej też w trakcie diety redukcyjnej. Na dłużej pozwala zachować uczucie sytości, a poprzez niwelowanie skoków glukozy chroni przed odkładaniem się tkanki tłuszczowej.

Mąka kokosowa świetnie wpływa też na układ krążenia. Zawiera duże ilości nienasyconych tłuszczów, które w połączeniu z błonnikiem regulują poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. To szczególnie cenne dla osób z miażdżycą i innymi schorzeniami układu krążenia.

Mąka kokosowa naturalnie nie zawiera też glutenu, więc mogą jej używać osoby z celiakią. Znajdziemy w niej za to spore ilości witaminy E, magnezu, potasu i żelaza oraz kwasu laurynowego, który wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Jak używać mąki kokosowej w kuchni?

Mąka kokosowa charakteryzuje się sypką konsystencją i przyjemnym kokosowym aromatem. Jest jednak gęstsza od mąki pszennej i wchłania znacznie więcej wody. Jeśli chcemy stosować ją jako zamiennik tradycyjnej mąki, najlepiej używać jej pół na pół lub w proporcji 1/3 względem mąki pszennej. Mąka kokosowa nadaje się do wypieków (ciastka, ciasta, chleb), można z niej robić spody do pizzy, naleśniki, a także panierkę do mięs czy ryb.

Mąka kokosowa jest wytwarzana z orzechów kokosowych, a ich największym producentem są Filipiny
Mąka kokosowa jest wytwarzana z orzechów kokosowych, a ich największym producentem są Filipiny123RF/PICSEL

Przepis na kokosanki z mąki kokosowej

Składniki: 

  • pół kostki masła;
  • 130 g mąki kokosowej;
  • 100 g wiórków kokosowych;
  • 110 g cukru;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masło należy rozpuścić na wolnym ogniu, a następnie ostudzić. Do miski wsypujemy mąkę, wiórki, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy jajko i roztopione masło. Dokładnie mieszamy łyżką lub zagniatamy ręcznie. Masę wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni, a na blachę wyłożonym papierem do pieczenia nakładamy uformowane w kulki ciastka. Pieczemy 15 minut lub do zarumienienia ciasteczek.

Ciasto amerykańskie z jabłkami - szybki przepisInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas